Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας στα Παραπολιτικά 90,1 για κρούσματα γαστρεντερίτιδας: «Κυρίως φοβόμαστε τους αρουραίους»
«Οι αρουραίοι πλέουν στα νερά αυτή τη στιγμή όσο δεν γίνεται η αποστράγγιση»
Άμεσα να γίνει η αποστράγγιση, τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, αναφερόμενος στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία, μετά τη φονική κακοκαιρία «Daniel» και τις πλημμύρες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο και όσον αφορά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες περιοχές, τόνισε: «Μερικές δεκάδες ανθρώπων μπήκαν με γαστρεντερίτιδα στο νοσοκομείο. Βέβαια εξ αυτών πολύ λίγα σχετίζονται με τις πλημμύρες αλλά εμφανίστηκαν ήδη τα πρώτα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Οι γαστρεντερίτιδες αυτές μπορεί να είναι είτε ιογενείς είτε μικροβιακές και κυρίως εκείνο το οποίο φοβόμαστε περισσότερο είναι τα ζώα, τα περιττώματα αλλά κυρίως φοβόμαστε τους αρουραίους. Τα ποντίκια μεταφέρουν δεκάδες παθογόνα μικρόβια, κυρίως σαλμονέλα και λεπτόσπειρα. Η λεπτόσπειρα είναι ένα βαρύ μικρόβιο, το οποίο μπορεί να κάνει υψηλό πυρετό, βλάβη στα νεφρά και να καταλήξει σε θάνατο. Οι αρουραίοι πλέουν στα νερά αυτή τη στιγμή όσο δεν γίνεται η αποστράγγιση και μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή και με τα ούρα τους μολύνουν το νερό και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Επομένως εκείνο το οποίο θα έπρεπε να γίνει το γρηγορότερο δυνατό είναι η αποστράγγιση».
Αύξηση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου
Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως «φοβάμαι ότι τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου θα αυξηθούν. Δεν έχουμε μετρητές να ξέρουμε σε τι επίπεδο είναι το νερό, πρέπει να παρακολουθούν το νερό και να αρχίσουν τις απολυμάνσεις, πέραν από την περισυλλογή όλων των πραγμάτων, για να καθαρίσει η περιοχή.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλά φυτοφάρμακα, υπάρχουν πολλά χημικά προϊόντα που έχουν οι βιοτεχνίες, τα εργοστάσια και τα λοιπά, όλα αυτά τώρα έπεσαν στο έδαφος και αυτά θα μολύνουν τις πηγές, θα μολύνουν το δίκτυο υδροληψίας και τις δεξαμενές και δεν ξέρω σε πόσο καιρό θα μπορέσουν να καθαρίσουν από αυτά, γιατί χημικά απορροφώνται προς κάτω, πάνε στην πηγή και μπορεί να μολύνουν το νερό. Συνεπώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το μετατραυματικό τραύμα από τέτοιες μεγάλες καταστροφές είναι μεγάλο, αρχίζει το στρες, οι καταθλίψεις και στα παιδιά».
Δίκτυο υδροδότησης
Ερωτηθείς στην περίπτωση που επανέλθει το δίκτυο υδροδότησης στις πληγείσες περιοχές αν θα συνιστούσε να χρησιμοποιούν το νερό για την υγιεινή τους, απάντησε: «Κατ' αρχάς θα πρέπει να γίνονται συνεχείς μετρήσεις, αν γίνει τέτοια χλωρίωση και δεν έχει μικρόβια, τότε μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Το να το πιουν βέβαια με πολύ χλώριο θα ήταν λίγο προβληματικό, αλλά να πλύνουν τα τρόφιμα, να κάνουν μπάνιο, μπορούν να το κάνουν αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι Αρχές θα τους πουν ότι δεν έχει μικρόβια και έχει γίνει η αποστείρωση των δεξαμενών και των πηγών.