Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή τις τιμές στις λαϊκές αγορές στη Λάρισα: Στην Αττική δεν έχουμε προβλήματα ούτε με επάρκεια ούτε με τιμές.

Την προηγούμενη Κυριακή ήρθαν φορτηγά στην Αθήνα στη Λαχαναγορά και ψωνίσανε για να πάνε στη Λάρισα και σε όλα αυτά τα μέρη που είναι πλημμυρισμένα. Έχουμε τον πληθωρισμό της απληστίας που γίνεται στα super market, τον είχαμε και εκεί, δηλαδή δεν δικαιολογούνται αυτές οι τιμές, γιατί όταν στην Αθήνα οι πατάτες έχουν 1,20, το σπανάκι 1,50 και είδαμε 10 ευρώ, δεν δικαιολογούνται αυτές οι τιμές. Έλεγχοι μπορούν να γίνουν αλλά σε ποιο επίπεδο να γίνουν έλεγχοι τώρα στη Λάρισα που έχουν ένα μέτρο νερό;

Αισχροκέρδεια είναι που ήρθαν εδώ και πήραν €2 το σπανάκι και το πουλάγανε €10. Πρέπει να υπάρχει μια συγκαταβατικότητα, πρέπει και οι έμποροι που αγοράζουν να πουλάνε με ένα κέρδος και να βλέπουν και γύρω τους τι γίνεται για να μπορέσει να ζήσει και ο κόσμος.

Ερωτηθείς πόσο θα φτάσει η τιμή των μήλων μετά τις καιρικές καταστροφές: Στη λαϊκή πωλούνται από 1 ως €1,5 και στο στεγασμένο εμπόριο πωλείται από 1,5 έως 2,5. Δηλαδή ενώ πέρυσι πουλάγαμε μέχρι €1, τώρα πουλάμε από 1,20 μέχρι €1,5, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι και ο παραγωγός θα έχει πολύ μικρότερη παραγωγή και θα πουλήσει ακριβότερα φέτος.

Η καταστροφή στον κάμπο δεν επηρεάζει τις τιμές στην Αττική, γιατί η Αττική εφοδιάζεται από τα Μέγαρα και από τον Μαραθώνα, έχουμε όμως αυξημένες τιμές και εκεί έναντι πέρυσι λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των εργατικών χεριών. Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να βοηθήσουν τον αγρότη δομικά, ενισχυμένα δηλαδή πρέπει να πηγαίνει ο αγρότης στο βενζινάδικο και να βάζει 0,90 λεπτά πετρέλαιο όπως έχει στην Κύπρο, όπως έχει στη Βουλγαρία και αλλού. Δεν μπορεί να βάζει 1,80 πετρέλαιο και μετά να του ζητάμε να πουλήσει φθηνά και πρέπει να βρεθεί και τρόπος με τα εργατικά χέρια που όσο πάνε μειώνονται.