Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης για τους πληγέντες σε πόλεις και χωριά της Θεσσαλίας, καθώς συνεχίζονται οι δραματικές επιπτώσεις μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Η γη πλέον «καταπίνει» σπίτια και γέφυρες καταρρέουν από τη διάβρωση, μη μπορώντας να αντέξουν πάνω στο λασπωμένο έδαφος που έχει γίνει σαθρό από τους τόνους νερού που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες. 

Βυθισμένο στη λάσπη το Κεραμαριό

Στο άλλοτε γραφικό χωριό Κεραμαριό, που βρίσκεται στους πρόποδες των Αγράφων στην Καρδίτσα, αποτυπώνονται απόκοσμες εικόνες που κόβουν την ανάσα. Ένα σπίτι βυθίστηκε μέσα στη γη, προκαλώντας σοκ και απελπισία στους ιδιοκτήτες του, αλλά και στους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού. Πλέον, το Κεραμαριό -που είναι γνωστό ως «χωριό των Φλίνστοουνς» λόγω της αρχιτεκτονικής του- θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, αφού είναι σχεδόν βυθισμένο στη λάσπη.

Καλλιέργειες, κτίρια, δρόμοι και στάνες έχουν μετατραπεί σε βουρκότοπο, όπως άλλωστε όλη η Θεσσαλία. Απογοητευμένοι και απελπισμένοι, πολλοί από τους πλημμυροπαθείς δεν αντέχουν την καταστροφή και σκέφτονται ακόμα και να μεταναστεύσουν. Όπως λένε, έχουν χάσει τα πάντα, περιουσίες δεκαετιών και πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, οπότε αυτή την καινούργια αρχή δεν αποκλείεται να την κάνουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Αποκομμένη η Λάρισα

Την ίδια ώρα, η πολύπαθη Λάρισα μετρά, επίσης, τις πληγές που άφησε πίσω του ο μανιασμένος «Daniel». Από τις φοβερές πλημμύρες των προηγούμενων ημερών δεν άντεξε και κατέρρευσε η μεγάλη γέφυρα στον Παλαιόπυργο, την οποία χρησιμοποιούσαν σε καθημερινή βάση εκατοντάδες άτομα. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ωστόσο οι ντόπιοι που τη χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους πλέον είναι αναγκασμένοι να κάνουν μία μεγάλη παράκαμψη για να φτάσουν στους προορισμούς τους, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και κερδίζοντας ταλαιπωρία. Η συγκεκριμένη γέφυρα συνδέει τον Παλαιόπυργο με την Αλεξανδρινή, τα παραλιακά χωριά του Δήμου Τεμπών, και τον Στρίντζο και έβγαινε προς τον κεντρικό δρόμο Ομολίου προς το Στόμιο.

Στη Λάρισα ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους της περιοχής η εμφάνιση μεγάλης ρωγμής σε ένα σπίτι, το οποίο θα εξεταστεί από ειδικούς. Στη Γιάννουλη αποκαλύπτεται η απόλυτη καταστροφή όσο τα νερά υποχωρούν, ενώ τραγική παραμένει η κατάσταση στα παράλια της Αγιάς. Η περιοχή δεν θυμίζει σε τίποτα το τουριστικό θέρετρο που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι χιλιάδες παραθεριστές. 

Παραμένει ακόμη αποκομμένο και βυθισμένο το Κεραμίδι

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Υπάρχει ένα χωριό-φάντασμα στα Τρίκαλα, το Κεραμίδι, που εξακολουθεί να παραμένει βυθισμένο στο νερό ύστερα από τις πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας, θυμίζοντας λασπωμένη Βενετία...

Οι κάτοικοι αδυνατούν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους, τα οποία είναι μέσα στο νερό που φτάνει τα δύο μέτρα και για το οποίο δεν υπάρχει έξοδος εκτόνωσης… Έτσι, παρόλο που η οδική σύνδεση έχει αποκατασταθεί με όλα τα γειτονικά χωριά, το Κεραμίδι παραμένει αποκομμένο.

Στο χωριό ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, με τους περισσότερους από τους 110 κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Όμως, 45 από αυτούς έχουν βρει πρόχειρο καταφύγιο στην εκκλησία του χωριού… Όλοι τους βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και πώς θα καταφέρουν να προσεγγίσουν και πάλι το όμορφο Κεραμίδι, ενώ η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκες!

Όπως είπε κάτοικος του χωριού, ελάχιστα σπίτια διασώθηκαν και συγκεκριμένα 5-6 από τα συνολικά 80. Οι ίδιοι δεν βρίσκουν άλλη λύση από το να σπάσουν αναχώματα: «Αν δεν σπάσουν αναχώματα, δεν θα υποχωρήσει το νερό», λένε και περιμένουν από το κράτος να πάρει πρωτοβουλίες και να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, καθώς πρέπει μετά την υποχώρηση των υδάτων να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καθαρισμού, καθώς και απολογισμού των ζημιών, προκειμένου σιγά σιγά οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Όποιος αντικρίσει την κατάσταση στο χωριό θα μείνει άναυδος, καθώς τα σπίτια, τα σχολεία, οι δρόμοι, οι καλλιέργειες και τα καταστήματα έχουν χαθεί σχεδόν ολοκληρωτικά κάτω από τα λασπόνερα και φαίνονται μόνο οι σκεπές: «Είναι πολλές οι μέρες που το Κεραμίδι είναι μέσα στο νερό. Ό,τι θα μπορούσε να έχει σωθεί μέχρι πριν από λίγες μέρες, πλέον δεν έχει καμία ελπίδα. Το έδαφος έχει γίνει σαθρό και φοβόμαστε ότι και τα σπίτια μας θα καταρρεύσουν στο τέλος», λένε οι κάτοικοι.

Βγήκαν ψάρια στα... πεζοδρόμια, φίδια στις αυλές

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες έρχονται καθημερινά οι κάτοικοι της Λάρισας και της Καρδίτσας και ενώ τα λασπόνερα παραμένουν στις πόλεις.

Στη Λάρισα, ψάρια συνεχίζουν να κολυμπούν σε δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ οι κάτοικοι που χτυπήθηκαν ανελέητα από την κακοκαιρία καταγράφουν τις εικόνες με βίντεο, τα οποία στη συνέχεια ανεβάζουν στο διαδίκτυο θέλοντας να δείξουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει κάπως την κατάσταση μέσω του χιούμορ, ένας χρήστης του TikTok ανέβασε βίντεο από την πληγείσα περιοχή της πλημμυρισμένης Γιάννουλης στη Λάρισα, όπου δεκάδες ψάρια του Πηνειού κολυμπούν πλέον στα πεζοδρόμια της περιοχής. Τα πλάνα είναι από το πεζοδρόμιο στο ύψος μεγάλου σούπερ μάρκετ της Γιάννουλης, ένα σημείο που υπέστη τεράστια καταστροφή από το πέρασμα του «Daniel».

Την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της Λάρισας οι δρόμοι έχουν γεμίσει με νεκρά ψάρια προκαλώντας θλίψη και ανατριχίλα.

Στην Καρδίτσα, ένα φίδι τουλάχιστον δυόμισι μέτρων μπήκε μέσα σε σπίτι και, ευτυχώς, παρά το μέγεθός του, ήταν ακίνδυνο. Πρόκειται για λαφιάτη, ένα μη δηλητηριώδες φίδι. Στο μεταξύ, και ενώ υποχωρούν σταδιακά τα νερά, αρχίζει η μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού σπιτιών και επιχειρήσεων σε Τρίκαλα και Καρδίτσα από κατοίκους και επιχειρηματίες.

 

Συνολάκης: Όλα γίνονται τελευταία στιγμή και πρόχειρα

Για προχειρότητα και κινήσεις της τελευταίας στιγμής που αφήνουν τη χώρα απροστάτευτη, έκανε λόγο ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, σχολιάζοντας τη σφοδρή κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε τη Θεσσαλία.

Ο ίδιος μίλησε για την κλιματική κρίση αλλά και τον λανθασμένο τρόπο κατασκευής κρίσιμων υποδομών στη χώρα, σημειώνοντας ότι πλέον χρειάζεται διαφορετική διαχείριση. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι αυτή η καταστροφή, όπως και δεκάδες άλλες που προηγήθηκαν, είναι «στην ιστορία της γης»: «Το θέμα είναι πόσο συχνά γίνονται αυτές οι ακραίες πλημμύρες. Με την κλιματική αλλαγή, αυτές οι ακραίες πλημμύρες θα είναι πιο συχνές και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση».

Μάλιστα, επισήμανε ότι οι ακραίες καταιγίδες σημειώνονται την πιο ζεστή περίοδο του χρόνου, στα τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου. «Πρέπει να μαθαίνουμε να ζούμε με αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Συνολάκης προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε περιοχές όπως ο θεσσαλικός κάμπος. «Μέχρι τώρα, όπως φαίνεται, γίνονταν έργα εξ αποκοπής. Αυτό δεν δουλεύει», επισήμανε ο επιστήμονας και πρόσθεσε: «Στη Θεσσαλία άρχισαν να κάνουν μια διαχείριση με αντιπλημμυρικά έργα εδώ κι εκεί χωρίς να έχουν υδρολογικά δεδομένα, μη γνωρίζοντας δηλαδή ποια μπορεί να είναι η ακραία πλημμύρα (...). Στη χώρα μας δεν έχουμε κουλτούρα να μετρήσουμε. Όλα γίνονται τελευταία στιγμή, πρόχειρα και εξ αποκοπής. Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχίσει. Χρειάζεται διαφορετική διαχείριση». 

Μέσα στον Οκτώβριο οι πρώτες αποζημιώσεις

Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους, που έχασαν την παραγωγή και τα ζώα τους στις πλημμύρες στη Θεσσαλία, εκτίμησε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι διαχειρίσιμη, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.  Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αυγενάκης έχει δώσει οδηγίες στον ΕΛΓΑ να συνεργαστεί με τους ανταποκριτές του, ώστε να γίνονται δεκτές ακόμα και χειρόγραφες δηλώσεις χαμένου ζωικού κεφαλαίου, αρκεί να αναγράφουν οι παραγωγοί τον ΑΦΜ τους και το τηλέφωνό τους.

Οι χειρόγραφες αυτές δηλώσεις θα καταχωριστούν εγκαίρως από τις υπηρεσίες του Οργανισμού στο πληροφοριακό σύστημα.  «Σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε από τη Λάρισα ο Λευτέρης Αυγενάκης.  

Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:
● Νέων Αγροτών
● Σχεδίων Βελτίωσης
● Εμπορίας και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων
● Leader κ.ά.

«Οι κτηνοτρόφοι μας γνωρίζουν ήδη ότι σε αυτή την καταστροφή και στις δύσκολες συνθήκες που ακολούθησαν δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε στο πλευρό τους και θα τους στηρίξουμε για να κρατηθεί ζωντανό το ζωικό τους κεφάλαιο», κατέληξε ο Λευτέρης Αυγενάκης.