Εικόνες εμπόλεμης ζώνης στον χείμαρρο Κραυσίδωνα, με τόνους λάσπης, σκουπιδιών και μπαζών να έχουν γεμίσει τις παρόχθιες οδούς στην περιοχή που συνδέει τον Βόλο με τη Νέα Ιωνία, φέρνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση!

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για την επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου μέσω της λίμνης Κάρλας από τον βιολογικό της Λάρισας, που βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Η ροή από τη Λάρισα οδηγεί στη λίμνη και από εκεί στον Παγασητικό και έτσι ο δήμος ζήτησε από τη δικαστική Αρχή να εξεταστεί αν τα λύματα της Λάρισας, μετά τη μεγάλη βλάβη στον βιολογικό της γειτονικής πόλης, κατευθύνονται στον κόλπο.

Προχθές η αποκατάσταση της βλάβης στον βιολογικό της Λάρισας μετά τις πλημμύρες είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50%, ενώ έχει ήδη διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για τη βλάβη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού της ΔΕΥΑΛ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που υπέστη η Θεσσαλία από τις φοβερές πλημμύρες της κακοκαιρίας. Σε Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα οι εργασίες είναι πυρετώδεις για την οδική επανασύνδεση των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας, καθώς τόσο οι γέφυρες, όσο και πολλοί δρόμοι παραμένουν εκτός λειτουργίας. Επίσης, πολλά χωριά είναι ακόμα βυθισμένα στον βούρκο, όπως και ο μεγάλος κάμπος της Αγιάς και του Κιλελέρ.

Η αποκομιδή των νεκρών ζώων συνεχίζεται, όπως και οι έλεγχοι σε σπίτια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη έχουν γίνει περισσότερες από 12.000 αυτοψίες σε 165 κοινότητες, ενώ, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, στον Δήμο Λαρισαίων περίπου 2.500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, όπως και 1.000 μικροεπιχειρήσεις και πάνω από 200 βιομηχανίες μόνο στον Νομό Λάρισας. Ταυτόχρονα, χιλιάδες κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά και σε νερό, όπως ο Βόλος, που παραμένει ακόμα χωρίς πόσιμο νερό. Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων απασχολεί τις Αρχές, που δίνουν αγώνα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, ο οποίος περιλαμβάνει και τον καθαρισμό των προαυλίων.

Κομμένοι δρόμοι

Τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν και οι κάτοικοι του Πηλίου, με τα προβλήματα στα οδικά δίκτυα με τους κομμένους δρόμους και τις κατεστραμμένες γέφυρες να παραμένουν. Σημειώνεται ότι στη Μακρινίτσα, σύμφωνα με το Μeteo, έχει καταγραφεί αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης 1.235 χιλιοστά, τιμή που αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη!

Θέλοντας να καταδείξει το μέγεθος της καταστροφής και τη μάχη που δίνεται στο μέτωπο της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας, το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τις γενναίες προσπάθειες των δυτών της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών να σώσουν ανθρώπους και να εντοπίσουν εγκλωβισμένους στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία. Τα πλάνα δείχνουν δύτες να μπαίνουν μέσα σε σπίτια ώστε να εντοπίσουν τους ενοίκους.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 21/9