Για νέο ΕΣΡ με νέα σύνθεση θα συζητήσουν αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής την Ευτέρπη Κοτζαμάνη, πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αντιπρόεδρο σήμερα, η θητεία της οποίας κανονικά έληγε τον Φεβρουάριο του 2027.

Η εξαετής θητεία του προέδρου Αθανάσιου Κουτρομάνου και των μελών Καλλιόπης (Πόπη) Διαμαντάκου, Βασίλειου Καραποστόλη, Νικόλαου Κιάου, Ευαγγελίας Μήτρου, Γιώργου Πλειού και Γιώργου Σαρειδάκη έληξε στις 24 Νοεμβρίου 2022 και είχε πάρει παράταση χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.

Για τη θέση του αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο Γιάννης Πολίτης, δημοσιογράφος εν ενεργεία στο One (Evening Report), ο Δημήτρης Σταυρόπουλος, συνταξιούχος δημοσιογράφος με προϋπηρεσία στον Alpha, ο Ευτύχης Παλλήκαρης, δημοσιογράφος εργαζόμενος στο Power Game (πρώην πρόεδρος ΑΠΕ), o Γιώργος Βλαβιανός, δημοσιογράφος με θητεία στον ΑΝΤ1, και ο Γιάννης Μιχελάκης, δημοσιογράφος επίσης με θητεία στον ίδιο σταθμό και πρώην υπουργός. Επίσης θα προταθούν ο Σπύρος Χρυσοφώτης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνα, και o Στέφανος Δέτσης, επίτιμος αντιπρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σημειώνεται ότι μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία 3/5 των μελών της Διάσκεψης για την έγκριση των διορισμών.

Ποια είναι η Ευτέρπη Κοτζαμάνη

Η Ευτέρπη Κοτζαμάνη γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στον Πολίχνιτο Μυτιλήνης Λέσβου. Έλαβε απολυτήριο του Λυκείου Πολιχνίτου Λέσβου κατά το έτος 1967. Το ίδιο έτος εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία απεφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Μετά την αποφοίτηση εγγράφηκε ως ασκουμένη δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και έλαβε άδεια δικηγόρου Μυτιλήνης το έτος 1974. Κατά το έτος 1975 έλαβε επιτυχώς μέρος ως δικηγόρος στον διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων και διορίσθηκε στις 7.10.1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο. Στη συνέχεια προήχθηκε:

α) το 1978 στον βαθμό του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας (επί ένα έτος περίπου), στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας (επί έναν και μισό χρόνο περίπου) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου (επί τέσσερα έτη),

β) το 1985 στον βαθμό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης (επί τέσσερα έτη) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (επί έξι έτη). Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών της ανατέθηκαν, εκτός των άλλων, και άσκησε καθήκοντα Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Γνωμοδοτήσεων στους ειδικούς ανακριτές, δικαστικής συνδρομής και αγορανομίας,

γ) το 1995 στον βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε όλα τα Τμήματα της Εισαγγελίας (Εκτέλεσης, Προσδιορισμού, Διοικητικό, Εκδόσεων, Ακροατήρια κ.λπ.),

δ) το 2003 στον βαθμό του Εισαγγελέα Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών,

ε) το έτος 2006 στον βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι και το έτος 2012 η πρώτη γυναίκα Αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, ορίσθηκε πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που αναφέρονται στο Ν. 3213/2003 και άσκησε καθήκοντα μέχρι και την κατάργηση της παραπάνω επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής της σταδιοδρομίας χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με το «ριφιφί» στην Τράπεζα Εργασίας και συμμετείχε ως τακτική Εισαγγελέας στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» σε δεύτερο βαθμό, που διεξήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού και διήρκεσε επί ένα και μισό έτη.

Από τις αρχές του Ιουνίου 2013 ως αρχαιότερη Αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ασκεί καθήκοντα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στη συνέχεια το 2021 εντάσσεται ως αντιπρόεδρος στο ΕΣΡ.

Πηγή:mononews.gr