Οι εξελίξεις στο επίπεδο των ασύμμετρων απειλών οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις των καιρών και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τον κύριο ρόλο τους. Έτσι, έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται και σε τέτοιου τύπου σενάρια ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών με την ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Διακλαδικής Άσκησης «Παρμενίων - 23», εξετάστηκε το επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος με κωδικό «Renegade». Δηλαδή αεροσκάφους που εισέρχεται στον εθνικό εναέριο χώρο και δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, δεν δηλώνει σχέδιο πτήσης και οι ενέργειές του τείνουν να εξελιχθούν σε εναέρια απειλή εναντίον αστικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σκοπός του επεισοδίου ήταν αφενός μεν η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αεροσκάφους σε κατάσταση «Renegade», αφετέρου δε η εκπαίδευση επί των διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Το σχέδιο εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ, Άγγελου Χουδελούδη, του αρχηγού ΓΕΝ, Ιωάννη Δρυμούση, και του υπαρχηγού ΓΕΑ, Αντώνιου Πανίδη, ως εκπροσώπου του αρχηγού ΓΕΑ. Το ύποπτο αεροσκάφος προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με το σενάριο του επεισοδίου, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης (Identification Friend or Foe, IFF) και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης. Ακολούθησε η άμεση ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, και το αεροσκάφος χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο «Renegade». Αμέσως δόθηκε εντολή απογείωσης σε δύο αεροσκάφη επιφυλακής τύπου F-16 από τη βάση της Σούδας, ενώ παράλληλα το ίχνος του αεροσκάφους «Renegade» παρακολουθείτο από τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το «Renegade», το οποίο, ακολουθώντας τα οπτικά σήματά τους, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που του υποδείχθηκε. Σε πραγματικές συνθήκες εάν το αεροπλάνο δεν υπακούσει στις εντολές των Ελλήνων πιλότων καταρρίπτεται.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή