Πώς η ΕΛΑΣ έβγαλε τα… πειρατικά μηχανάκια συνδρομητικής τηλεόρασης από την πρίζα
Η ΕΛΑΣ έβαλε τέλος στη δράση της εν λόγω «υπηρεσίας», η οποία αριθμούσε τουλάχιστον 13.000 συνδρομητές
Τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως έχασαν οι βασικοί πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα και τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ πως κέρδισαν οι επιτήδειοι που επί οκτώ χρόνια είχαν στήσει μια φοβερή επιχείρηση πειρατικής εκμετάλλευσης του περιεχομένου τους.
Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, αφού οι αστυνομικές αρχές έβαλαν τέλος στη δράση της εν λόγω «υπηρεσίας», η οποία αριθμούσε τουλάχιστον 13.000 συνδρομητές, οι οποίοι πλήρωναν είτε μέσω ψηφιακών τραπεζικών είτε ακόμη και με μετρητά για να απολαμβάνουν τα προγράμματα των παραπάνω συνδρομητικών παρόχων.
Διαβάστε ακόμα: “Πειρατεία” στη συνδρομητική τηλεόραση: Έρευνα για άλλες 5 -10 πλατφόρμες στην Ελλάδα
ΕΛΑΣ: Πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση
Την υπόθεση εξιχνίασε η ΕΛΑΣ, και συγκεκριμένα η Ασφάλεια Πατρών, με τους αστυνομικούς της υπηρεσίας να προχωρούν σε συνολικά δέκα συλλήψεις ατόμων, τα οποία είχαν διακριτούς ρόλους. Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων επιχειρήσεων σε Αθήνα και Πάτρα, οι Αρχές συνέλαβαν εννιά άτομα ελληνικής καταγωγής και έναν αλλοδαπό, στα οποία περιλαμβάνονταν ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές των «κουτιών» που συνδέονταν με το διαδίκτυο και λάμβαναν το σήμα από τους «πειρατές» της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πλήθος χώρων, όπως σπίτια, καταστήματα και αποθήκες, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 93.500 ευρώ μετρητά, 6.400 λίρες Αγγλίας, εκατοντάδες από τα γνωστά «μηχανάκια», κινητά, σκληροί δίσκοι, όπως και έξι αυτοκίνητα και έξι μοτοσικλέτες. Ανάμεσα στα κατασχεθέντα υπήρχαν εκατοντάδες σημειώσεις με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των συνδρομητών.Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση
Η επέκταση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης στην ουσία γινόταν από στόμα σε στόμα. Όλα αυτά τα χρόνια οι πελάτες φρόντιζαν να… διαφημίζουν το πειρατικό προϊόν, το οποίο ήταν σαφώς φθηνότερο από τις συνήθεις συνδρομές των νόμιμων παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα προβολής αστείρευτων «μπουκέτων» τηλεοπτικού περιεχομένου δελέαζε τους πελάτες, οι οποίοι σαφώς και δεν είχαν πρόθεση να είναι ταυτόχρονα συνδρομητές σε δύο ή τρεις από τους νόμιμους παρόχους.
Πάντως, αρχηγός και υπαρχηγός της οργάνωσης, οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια των Αρχών, είχαν λάβει και μέτρα προστασίας, όχι μόνο κατά της αστυνομίας, αλλά και κατά των… τζαμπατζήδων. Έτσι είχαν διαμορφώσει ένα περίπλοκο σύστημα μέσω του οποίου μπορούσαν να βλέπουν ανά πάσα ώρα και στιγμή από υπολογιστή ή από κινητό ποιος από τους πελάτες έχει πληρώσει. Για όσους είχαν μείνει πίσω στις πληρωμές τους, με το πάτημα ενός κουμπιού η σύνδεσή τους διακοπτόταν.
Διαβάστε ακόμα: Κύκλωμα "πειρατών": Μορφή "πυραμίδας" φαίνεται να είχε η "μηχανή" που είχαν στήσει τα μέλη
Έτσι, μέσα σε κάποιους μήνες, σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά γνώριζαν την ύπαρξη αυτής της πειρατικής μηχανής και πολλοί απ’ αυτούς μπήκαν στον πειρασμό να γίνουν συνδρομητές επιλέγοντας είτε μηνιαίες, είτε τριμηνιαίες, είτε εξαμηνιαίες ή ετήσιες συνδρομές. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι Αρχές διαπίστωσαν πως οι εμπλεκόμενοι νομιμοποιούσαν τα έσοδά τους μέσω αγοράς ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών, αλλά και με τη συνήθη τακτική εμπλοκής σε τζόγο και στοιχηματικές εταιρείες.
Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Δημοσιεύθηκε στην Ontime