ΟΑΚΑ: Αδιευκρίνιστο το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του, εν αναμονή του πορίσματος του ΤΕΕ για τα στέγαστρα
Για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «ευελπιστούμε πως μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο»
Αδιευκρίνιστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, καθώς εξαρτάται από το πόρισμα της επανεξέτασης ειδικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου για το στέγαστρο Καλατράβα.
Σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως θα διατεθούν 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, τονίζοντας ότι «ευελπιστούμε πως μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο».
Διαβάστε ακόμα: ΟΑΚΑ: Πώς οδηγήθηκε στο «λουκέτο» - Από τα λαμπερά εγκαίνια στην εισαγγελική έρευνα
Γιάννης Βρούτσης: Εντός του 2024 έτοιμο το Ποδηλατοδρόμιο, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το ΟΑΚΑ
Τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε και προχωρά η ελληνική κυβέρνηση για την ταχύτατη αλλά και ασφαλή αποκατάσταση του ΟΑΚΑ ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας «δεν χάνουμε ούτε δευτερόλεπτο», ενώ αποκάλυψε ότι εντός του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ποδηλατοδρομίου.
Διαβάστε ακόμα: Βρούτσης για ΟΑΚΑ: "Ό,τι κι αν χρειαστεί θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο"
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι πολύ πριν ανακύψουν τα προβλήματα με το ΟΑΚΑ, η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή νέου πλαισίου λειτουργίας των αθλητικών χώρων, με γνώμονα την ασφάλεια.
Αναλυτικά, είπε ο κ. Βρούτσης:
«Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένες μελέτες για την ολιστική αναβάθμιση του ΟΑΚΑ. Και εξασφαλισμένα χρήματα για να το κάνει. Προχθές, το Σάββατο, έστειλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος τον θεσμικό Σύμβουλο του Κράτους σε αυτά τα θέματα, τη σχετική μελέτη που παραλάβαμε για να συγκροτηθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες. Έως ότου να έχουμε τα πορίσματά τους. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να εκκινήσουν αμέσως οι όποιες ενέργειες απαιτηθούν.
Δεν χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Ειδικά για το Ποδηλατοδρόμιο, ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, όπως δεσμεύεται το ΤΑΙΠΕΔ, η αποκατάστασή του υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Η ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον για την κυβέρνησή μας είναι αδιαπραγμάτευτα.
Στο πλαίσιο αυτό, και πολύ πριν δημιουργηθεί το θέμα με τα στέγαστρα Καλατράβα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα στις 31 Αυγούστου 2023, για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται πλέον η διεξαγωγή αγώνων σε κλειστά γυμναστήρια και ανοιχτά γήπεδα άνω των 2.000 θεατών, εάν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας και άδεια στατικότητας».
Κλειστό και το 2024 το ΟΑΚΑ
Από την ανακοίνωση του κ. Βρούτση προκύπτει ότι το ΟΑΚΑ λόγω του προβλήματος με το στέγαστρο θα παραμείνει κλειστό το 2024. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει το 2021 για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων, με μια αύξηση της τάξης του 30% στον Προϋπολογισμό για τα αθλητικά σωματεία, που μεταφράζεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ για τα σωματεία, 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το Ολυμπιακό Στάδιο και 7,5 εκατ. ευρώ για το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο που πρόκειται να γίνει κοντά στο ΟΑΚΑ.
Για τις ομάδες που πλήττονται άμεσα με το κλείσιμο του ΟΑΚΑ, όπως ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ σε χάντμπολ, ξιφασκία, τάε κβον ντο κ.λπ., θα βρεθούν λύσεις είτε περιφερειακά είτε σε δήμους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και τις προπονήσεις. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των συλλόγων να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.
Ι. Βάγιας, καθηγητής ΕΜΠ: Ο ένας χρόνος είναι σύντομος για την αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα
Την πεποίθησή του ότι ο ένας χρόνος ίσως δεν είναι αρκετός για την αποκατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα εξέφρασε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Prime» και στον Ηλία Σιακαντάρη ο ομότιμος καθηγητής και πρώην διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Ιωάννης Βάγιας.
Ωστόσο, ο κ. Βάγιας επισήμανε ότι δεν έχει δει τα συμπεράσματα της μελέτης ούτε τι εργασίες αποκατάστασης υπάρχουν και δεν ξέρει τι θα χρειαστεί να γίνει.
Καταθέτοντας την εμπειρία του από την αντίστοιχη μελέτη αποτίμησης και ενίσχυσης της συρταρωτής γέφυρας της Χαλκίδας του 1960, ένα σαφώς μικρότερο έργο, δήλωσε ότι για να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της χρειάζεται μία πενταετία. «Μία πενταετία εκτιμούμε ότι θα φτάσει ώστε να γραφούν τα τεύχη δημοπράτησης, να γίνει η δημοπρασία, να γίνουν οι ενστάσεις κ.τ.λ, να γραφούν οι συμβάσεις και να γίνει και η κατεξοχήν δουλειά», σημείωσε.
«Παρότι ούτε το επίπεδο ασφαλείας αυτής της γέφυρας ανταποκρίνεται στα κανονιστικά επίπεδα στατικής επάρκειας, δεν έχουμε προτείνει να κλείσει και λέμε να διατηρηθεί σε λειτουργία, εκτός φυσικά του χρόνου που θα χρειαστεί για την αποκατάστασή της», συμπλήρωσε.
Για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ υπογράμμισε: «Δεν ξέρω λεπτομέρειες για το έργο, δεν έχω ασχοληθεί με το έργο και δεν το ξέρω σε βάθος. Πάντως, εκτιμώ ότι αν πράγματι είναι επικίνδυνο, τότε θα χρειαστούν εκτεταμένες ενέργειες αποκατάστασης. Ο ένας χρόνος είναι σύντομος».
Τέλος, σημείωσε ότι οι μεταλλικές κατασκευές είναι οι αρχαιότερες στον κόσμο. Στη μεταλλική κατασκευή οι βλάβες είναι επιφανειακές και συνήθως αποκαθίστανται πολύ πιο εύκολα, με συγκολλήσεις και ενισχύσεις, ενώ αντιθέτως οι ενισχύσεις των κατασκευών από σκυρόδεμα είναι αρκετά πιο δυσχερείς.
Κ. Σπυράκος, καθηγητής ΕΜΠ: Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε σημαντικές βλάβες, μερική κατάρρευση, μερικές πτώσεις
«Τώρα, με τις φορτίσεις που ορίζει ο κανονισμός, προφανώς για να υπάρχει επικινδυνότητα, υπάρχει ένα τέτοιο αυξημένο ενδεχόμενο», δήλωσε ο Κώστας Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο κατάρρευσης στο στάδιο του ΟΑΚΑ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις, όταν δράσουν οι φορτίσεις τις οποίες δεν μπορεί να αναλάβει το στάδιο. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος να έχουμε σημαντικές βλάβες, μερική κατάρρευση, μερικές πτώσεις», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε «τώρα που κοιτάζουμε το στέγαστρο, καλό είναι να κοιτάξουμε και τις εξέδρες και τα υπόλοιπα και να τα διορθώσουμε».
Δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά, σημείωσε. «Τα κτίρια αυτά, οι σύνθετες κατασκευές, και μάλιστα κατασκευές μεταλλικές σε μεγάλο μέρος τους, πρέπει να εξετάζονται. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους αυτομάτως υπάρχει διαδικασία ή ετοιμάζεται η διαδικασία, κάτι το οποίο εφαρμόζεται διεθνώς, ώστε τα κτίρια αυτά να ελέγχονται συνεχώς. Εδώ να πω ότι το 2006 ήμουν μέρος της επιτροπής ομάδας επιστημόνων η οποία συνέταξε ένα τέτοιο εγχειρίδιο και το εγχειρίδιο αυτό προφανώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να ελέγχεται το στάδιο (σ.σ. το εγχειρίδιο αυτό) έχει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για να μπορεί κανείς να εντοπίζει έγκαιρα και σε συγκεκριμένα σημεία πού εμφανίζονται τα προβλήματα, ώστε να φροντίζει για την επισκευή όπου αυτή είναι αναγκαία και έτσι να μην οδηγήσει σιγά-σιγά σε μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κτίρια αυτά, αν και φαίνονται σύνθετα και είναι όντως σύνθετα, έχουν ορισμένα στοιχεία, όπως τα καλώδια, τα οποία εύκολα μπορούν να ελεγχθούν και μπορεί από αυτά και μόνο, από αυτές τις μετρήσεις να οδηγηθείς σε ορισμένα συμπεράσματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Οι μετρήσεις αυτές δεν είναι δύσκολες, πέραν των οπτικών ελέγχων, οι οποίοι πάλι μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τώρα όσον αφορά αν έχουν γίνει επισκευές ή όχι, υπάρχει η τεχνική υπηρεσία. Πιστεύω ότι έχει προβεί σε κάποιες παρεμβάσεις, αλλά προφανώς αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές ώστε να αποφύγουμε να οδηγηθούμε σήμερα σε αυτά τα συμπεράσματα. Αν ήταν ικανές για να αποτρέψουν το να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο, αν ήταν αποτελεσματικές, σωστές, τότε δεν θα μιλάγαμε σήμερα γι’ αυτό που μιλάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπυράκος.
«Έχουν εντοπιστεί προβλήματα, σοβαρά προβλήματα, και μάλιστα για να προσθέσω σε αυτό, εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι το στάδιο σε χρήση τα δύο αυτά. Ενδεχομένως το ποδηλατοδρόμιο λίγο νωρίτερα, αλλά όχι όμως άμεσα, σε χρήση. Απαιτούνται πιο ενδελεχείς μελέτες», υποστήριξε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.
«Αν το κράτος κινηθεί γρήγορα και σωστά, δεν θα περάσουν χρόνια. Είναι θέμα ταχύτητας για την υλοποίηση όλων αυτών των σταδίων που απαιτούνται για τις κατάλληλες επεμβάσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε (…) Δεν θα είναι όμως ένας, δύο, τρεις μήνες. Θα είναι κάτι παραπάνω σίγουρα. Το πόσο παραπάνω εξαρτάται από την ταχύτητα που θα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και αν υπάρχει θέληση και οπωσδήποτε και το κατάλληλο budget, που νομίζω ότι τα κατάλληλα χρήματα θα βρεθούν λόγω της σημασίας αυτών των δύο κτιρίων, πιστεύω ότι εφόσον αυτά τα πράγματα γίνουν, τότε θα έχουμε στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα την επισκευή του και την παράδοσή του πάλι στο κοινό», συμπλήρωσε ο κ. Σπυράκος.
Επιπλέον, επισήμανε πως, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος σημαντικών κατασκευών με κυρώσεις και στις κατασκευές αυτές περιλαμβάνονται και γέφυρες αλλά και διάφορες άλλες κατασκευές με μεγάλη συνάθροιση κοινού. «Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα», τόνισε ο κ. Σπυράκος.
Πηγή: ΕΡΤ