Το λάδι γίνεται… χρυσάφι: Το ράλι στις τιμές του ελαιολάδου θα έχει και συνέχεια
Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι η λιανική τιμή του ελαιολάδου έχει ανατιμηθεί τουλάχιστον 12% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο μέσα στον Αύγουστο η τιμή του ανατιμήθηκε κατά 3,4%
Οι τιμές που πουλάνε οι Ελληνες παραγωγοί λαδιού είναι οι τιμές τις οποίες διαμορφώνουν οι Ιταλοί. Οι τελευταίοι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αγοράζουν πάνω από το 40% της ελληνικής παραγωγής κι έτσι εμμέσως διαμορφώνουν και τις τιμές πώλησης στην ελληνική αγορά.
Λάδι: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
«Φέτος οι Ιταλοί αγοράζουν 8 ευρώ το λίτρο (από Ελληνες ελαιοπαραγωγούς), ενώ πέρυσι το αγοράζανε 3-4 ευρώ το λίτρο», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Στέρνας, του Νομού Μεσσηνίας, Σταύρος Αδαμόπουλος. Ο ίδιος απέδωσε αυτό τον διπλασιασμό της χονδρικής τιμής ελαιολάδου στη μειωμένη παραγωγή, η οποία φέτος, τόσο για την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία), αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή.
Διαβάστε ακόμα: Σκρέκας: Παγκόσμιο πρόβλημα η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου
Μειωμένη πέρυσι η παραγωγή λαδιού στην ΕΕ
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι και πέρυσι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. ήταν αισθητά μειωμένη. Παρήχθησαν 1.385.000 τόνοι λαδιού, ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 61% της αντίστοιχης προπέρσινης περιόδου (2021-22) που είχε φτάσει τους 2.272.000 τόνους ελαιολάδου. Η τεράστια αυτή μείωση της παραγωγής αποδόθηκε στην Ιταλία (-27%), την Πορτογαλία (-39%) και την Ισπανία (-56%).
Διαβάστε ακόμα: Κλοπή "μαμούθ" στη Χαλκιδική: Έκλεψαν 37 τόνους ελαιόλαδο από συνεταιρισμό στον Πολύγυρο - Η ζημιά ξεπερνά τις 370.000 ευρώ
Κούρσα στις τιμές του λαδιού λόγω φυσικών καταστροφών και κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με τον Σταύρο Αδαμόπουλο, τα υπέρμετρα θερμά καλοκαίρια στην Ανδαλουσία τα τρία τελευταία χρόνια, όπου παράγεται το 70% του ισπανικού λαδιού (ή περίπου το 30%-40% της παγκόσμιας παραγωγής), ευθύνονται για τη μείωση της παραγωγής και τη μεγάλη κούρσα της τιμής του ελαιολάδου.
Αν στην άνοδο της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο προστεθούν τα κατεστραμμένα ελαιόδεντρα από φωτιές, πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις, αλλά και η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω τιμών ενέργειας, εργατικού κόστους, αύξησης των τιμών των λιπασμάτων κ.λπ., δεν είναι άξιον απορίας το πώς αυξάνονται οι τιμές.
Λάδι: Οι τιμές στην Ελλάδα
Ηδη οι τιμές κατευθύνονται προς τα εκεί. Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι η λιανική τιμή του ελαιολάδου έχει ανατιμηθεί τουλάχιστον 12% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ μόνο μέσα στον Αύγουστο η τιμή του ανατιμήθηκε κατά 3,4%. Οι Ελληνες νιώθουν ήδη την «πίεση» αυτή στα ράφια των σουπερμάρκετ, ενώ όλα δείχνουν ότι το ράλι της τιμής θα συνεχιστεί.
Διαβάστε ακόμα: Σκρέκας: Μια διατίμηση στο ελαιόλαδο θα το εξαφάνιζε από την Ελλάδα
Ηδη το ελαιόλαδο «Μινέρβα Κλασικό» σε συσκευασία ενός λίτρου στα ράφια των σουπερμάρκετ πωλείται (σύμφωνα με την πλατφόρμα e-katanalotis) από 9,19 ευρώ έως 11,28 ευρώ. Το ελαιόλαδο «Χωριό» σε 4λιτρη συσκευασία πωλείται από 43,07 έως 52,17 ευρώ. Αναφερόμαστε σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο φυσικά αγοράστηκε στην παρούσα σεζόν και σε τιμές από 4-8 ευρώ το λίτρο. Αλλωστε η χονδρική τιμή δεν ανέβηκε μονομιάς από τα 4 στα 8 ευρώ, αλλά ακολούθησε μια σταδιακή πορεία αύξησης μέσα στη χρονιά.
Σε αυτή την αύξηση της λιανικής τιμής του λαδιού στη χώρα μας συμβάλλει και το γεγονός ότι η νέα σεζόν ελαιοπαραγωγής 2023-24, που ξεκινά τον επόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με αυτή που εκπνέει. Εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2/3 της φετινής. Πέρυσι είχαμε παραγωγή 340.000 τόνων ελαιολάδου και φέτος εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε περίπου 220.000 τόνους.
Απαισιοδοξία για την εγχώρια παραγωγή λαδιού
Ο πρόεδρος ελαιοπαραγωγών της Στέρνας, κ. Αδαμόπουλος, ωστόσο είναι περισσότερο απαισιόδοξος. Θεωρεί ότι η εγχώρια παραγωγή την περίοδο 2023-24 μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 40% της φετινής. Δηλαδή να ανέλθει σε περίπου 140.000 τόνους. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν καθοριστικά, εκτός από την παρενιαυτοφορία (δηλαδή η χρονιά μειωμένης παραγωγής), οι καταστροφές λόγω πυρκαγιών και πλημυρών.
Διαβάστε ακόμα: Ελαιόλαδο: Πού οφείλεται η εκτόξευση της τιμής του - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί
Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα η ελαιοπαραγωγή θεωρείται μειωμένη έως και 90%, όπως π.χ. στη Θεσσαλία, την Αλεξανδρούπολη κ.ά. Σε καλύτερη κατάσταση εκτιμάται ότι είναι η Κρήτη και η Νότια Πελοπόννησος. Ωστόσο και σε αυτές εκτιμάται πως θα υπάρξει μειωμένη παραγωγή σε σχέση με φέτος.
Πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η απότομη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου φοβίζει παραγωγούς, εμφιαλωτές και προμηθευτές, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να στραφούν σε υποκατάστατα ελαιολάδου, όπως π.χ. το βούτυρο, το ηλιέλαιο και το φοινικέλαιο. Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι κι εκείνοι που θεωρούν ότι έτσι όπως έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής ελαιολάδου, πρέπει να διατηρηθούν οι τιμές αυτές, προκειμένου να παραμείνουν οι παραγωγοί σε αυτή τη δραστηριότητα.