Φρεγάτα "Κίμων": Γιατί η πρώτη ελληνική Belharra αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο - Όλα τα άγνωστα χαρακτηριστικά της
Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο
Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Naval Group στα ναυπηγεία της πόλης Λοριάν της Γαλλίας έγινε η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» του Πολεμικού Ναυτικού, που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σε ειδική τελετή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ιωάννη Δρυμούση, έκοψαν την κορδέλα, εγκαινιάζοντας και επισήμως την καθέλκυση του «Κίμωνα».
Η φρεγάτα «Κίμων» ενισχύει την Ελλάδα
Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον ελληνικό στόλο.
«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας για το Πολεμικό μας Ναυτικό αλλά και όλους τους Έλληνες», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την καθέλκυση του «Κίμωνα». «Η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου. Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F-16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς. Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Νίκος Δένδιας από τον χώρο της καθέλκυσης δήλωσε ότι είναι φανερά συγκινημένος που επί των ημερών του παραδίδεται αυτή η φρεγάτα που θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή μας και εξήρε τον χαρακτήρα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που εκφράζεται μέσω της κατασκευής των φρεγατών.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, επισήμανε τη σημασία της σχέσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας. Χαρακτήρισε τη χώρα μας ως έναν ιδιαίτερο εταίρο και σύμμαχο. Πρόσθεσε: «Ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει μία κοινή συναντίληψη, μοναδική μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αυτό έχει οδηγήσει τη Γαλλία και την Ελλάδα σε μία κοινή πολιτική γραμμή στα θέματα ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Κίμων»
Οι φρεγάτες Belharra είναι νέας σχεδίασης πλοία και το Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει το πρώτο σκάφος που παρήγγειλε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικά οριστεί. Στο πλαίσιο του προγράμματος η Naval Group σχεδίασε ένα σταθερό πλάνο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων για την ελληνική βιομηχανία, τη διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων οικονομικών οφελών στην Ελλάδα με τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον 15 ελληνικών εταιρειών που συνεργάζονται για την κατασκευή τους.
Η νέα ελληνική φρεγάτα είναι ένα καθαρό τεχνολογικό επίτευγμα. Είναι εκατό τοις εκατό ψηφιακή και κυβερνοασφαλής, με υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς της μάχης. Ο ενσωματωμένος ιστός ηλεκτρονικών της, οι πανοραμικοί αισθητήρες και η μονάδα διεύθυνσης μάχης μπορούν να κάνουν μόνιμη επιτήρηση 360 μοιρών. Αυτές οι φρεγάτες τελευταίας γενιάς θα καταστήσουν έτσι δυνατή την ταχεία και βιώσιμη ενίσχυση των δυνατοτήτων του στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
Διαβάστε ακόμα: Γιάννης Εγκολφόπουλος: Οι Belharra δεν ''κλείνουν'' μόνο το Αιγαίο, κλείνουν την Ανατολική Μεσόγειο (Χάρτης)
3,049 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος
Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά με συνολικά 3,049 δισεκατομμύρια ευρώ τρεις φρεγάτες με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων του φόρτου των όπλων και του πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Το συνολικό κόστος, όπως προκύπτει από την εισήγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανέρχεται σε 3,237 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πιο σημαντικό δε είναι ότι οι φρεγάτες αυτές είναι πλοία σχεδίασης της τρέχουσας δεκαετίας και όχι μια παρωχημένη σχεδίαση περασμένων δεκαετιών με μεγάλα περιθώρια τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα πλοία αντιπροσωπεύουν την αιχμή της τεχνολογίας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης νέων επιχειρησιακών ικανοτήτων. Τα σκάφη μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία συνοδεύοντας άλλες μονάδες του στόλου και να τα προστατεύουν είτε από αντίπαλα σκάφη επιφάνειας είτε από υποβρύχια.
Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν μπορούν να συνεισφέρουν σε όλους τους τομείς, να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των Ειδικών Δυνάμεων, ακόμη και να παρέχουν αεροπορική προστασία σε παράκτιες περιοχές σε νησιά και στην ανοιχτή θάλασσα.
Διαβάστε ακόμα: Τουρκικά Μέσα για την καθέλκυση της φρεγάτας Belharra: Ας μην επιχειρήσουν να τη χρησιμοποιήσουν
Βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων
Το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από τη δυνατότητα προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile, το οποίο έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Δηλαδή σε περίπτωση πολέμου η φρεγάτα μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας και να προσβάλλει εχθρικούς στόχους στην τουρκική ενδοχώρα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή