Πόλεμος στο Ισραήλ: Μαρτυρία Έλληνα που επέστρεψε από την εμπόλεμη ζώνη – "Πανικός με ρουκέτες και σειρήνες πολέμου"
Μαρτυρία του μουσικού Περικλή Παπαδόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ και επέστρεψε σώος στην Ελλάδα
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι απανωτοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, που παραμένει ουσιαστικά υπό πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στη Χαμάς μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σάββατο.
Υπήκοοι ξένων χωρών έχουν εκκενώσει όπως όπως την περιοχή, προσπαθώντας να φύγουν από την κόλαση του πολέμου, επιστρέφοντας σε ασφαλές περιβάλλον.
Μαρτυρία Έλληνα που επέστρεψε σώος
Οι ιστορίες όσων εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη συγκλονίζουν και αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη φρίκη του πολέμου.
Μια τέτοια είναι του Περικλή Παπαδόπουλου, μουσικού στο επάγγελμα, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ και επέστρεψε σώος στην Ελλάδα.
«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ήμασταν στη Βηθλεέμ. Αρχικά μας ξύπνησε αυτός που έχει το ξενοδοχείο επειδή δεν ακούσαμε καθόλου τις σειρήνες και μας είπε ότι πέφτουν ρουκέτες. Με σειρήνες πολέμου και ρουκέτες να πέφτουν πολύ κοντά, υπήρχε ένας μικρός πανικός».
Η πρώτη αντίδραση του ίδιου και των συναδέλφων του ήταν να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές Αρχές προκειμένου να λάβουν οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους.
«Τη δεύτερη μέρα βλέπαμε απέναντι να καίγονται χωριά και ακούγαμε πυροβολισμούς. Μιλήσαμε με την πρεσβεία, μας είπαν ότι υπάρχει μία πτήση, ρωτήσαμε αν μπορούμε να μετακινηθούμε και μας είπαν "δεν ξέρουμε". Δεν είχαμε κάποια βοήθεια».
Όπως συμπληρώνει ο ίδιος:
«Την τρίτη ημέρα αποφασίσαμε από μόνοι μας ότι πρέπει να φύγουμε. Ξαναπήραμε τηλέφωνο την πρεσβεία να ρωτήσουμε αν είναι ανοιχτά τα check points, μας είπαν ότι δεν ξέρουν και πήραμε την απόφαση να φύγουμε».
"Πάμε και όπου βγει"
Όπως ο ίδιος περιγράφει, η διαδρομή μέχρι να φτάσουν στα σύνορα με την Ιορδανία για να φύγουν από εκεί, ήταν περιπετειώδης, με ρουκέτες να πέφτουν συνεχώς.
«Αυτό που συναντήσαμε ήταν Ισραηλινοί στρατιώτες, δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Κάναμε ωτοστόπ και μας πήρε μια Παλαιστίνια κοπέλα που περνούσε με τη μητέρα της. Μας πήγαν στην Ιερουσαλήμ σε ένα ξενοδοχείο, ξανακαλέσαμε την πρεσβεία, μας ρώτησαν τι θα κάνουμε, δεν υπήρξε ποτέ σαφής οδηγία. Πήραμε ένα μίνι βαν και πήγαμε στα σύνορα της Ιορδανίας».
Όπως λέει ο μουσικός, η απόφαση «πάμε και όπου βγει» τελικά τους οδήγησε σώους πίσω στην Ελλάδα.