Στον εκσυγχρονισμό και στις δομικές αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στο υπουργείο και στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προχωρεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, «ανάμεσα στις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας είναι να προχωρήσουμε και σε αλλαγές στις δομές και του υπουργείου και του αρχηγείου, να τις προσαρμόσουμε στα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει από την πορεία της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, να τις προσαρμόσουμε στις δημογραφικές αλλαγές που έχει υποστεί η χώρα -και η Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος-, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του παρελθόντος. Να φτιάξουμε ένα σχήμα το οποίο θα είναι πιο λειτουργικό, πιο κοντά στις σημερινές ανάγκες, σε σχέση με αυτό που “τρέχει” και που μας ακολουθεί με βάση διαπιστώσεις και συμπεράσματα περασμένων δεκαετιών». Η ηγεσία του υπουργείου, ωστόσο, δεν θα προβεί αιφνιδιαστικά σε αυτές τις αλλαγές. Θα ανοίξει δημόσιος διάλογος με το «οικοσύστημα» της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ευρύτερα με τον πολιτικό κόσμο για να κατατεθούν γόνιμες προτάσεις.

Αποδέσμευση χιλιάδων αστυνομικών

Το μεγάλο στοίχημα όμως που έχει να κερδίσει ο υπ. Προστασίας του Πολίτη και έχει βάλει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να κάνει με την αποδέσμευση χιλιάδων αστυνομικών. Εν αρχή σε αριθμούς… περί τις 15.000 αστυνομικοί φυλάσσουν πολιτικούς, δικαστικούς, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, δημοσιογράφους και άλλους «υψηλούς στόχους».
Μετά τις εκλογές, η κυβερνητική πρόθεση ήταν η οριζόντια αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών αρχικά, 2.500 στη συνέχεια, από τις συνοδείες και φρουρές VIP προσώπων, κάτι που δεν γίνεται οριζόντια, καθώς θα «αδικήσει» άτομα που οι φυλάξεις τους ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένες αριθμητικά.

5.153 εποχούμενες περιπολίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου του 2023


Από τους 2.500 αστυνομικούς που τόσα χρόνια απασχολούνταν στη φύλαξη στόχων και προσώπων υψηλής προστασίας, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήδη αποδεσμεύονται 800 αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκ των οποίων για τους 620 έχουν ήδη εκδοθεί τα φύλλα πορείας, ώστε να ενισχύσουν κρίσιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Η διαφορά των 180 αστυνομικών εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς κάνουν προσφυγές, οι οποίες είναι υπό εξέταση. Ως σημαντικό στοιχείο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, «όσοι επιστρέφουν δεν γυρίζουν στην οργανική τους θέση, αλλά εκεί όπου έχει ανάγκες η ΕΛ.ΑΣ., στο πεδίο». Μάλιστα, η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών αποδεικνύεται από πολλά περιστατικά που πρόσφατα απέτρεψε η Ελληνική Αστυνομία. Πριν από λίγες ημέρες αποφεύχθηκε μια επαπειλούμενη οπαδική συμπλοκή, παρόμοια με το τραγικό περιστατικό με τους Κροάτες στη Ν. Φιλαδέλφεια, 87 φιλάθλων, που δυστυχώς η συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανήλικα παιδιά, και μάλιστα ηλικίας 16-17 χρόνων.

800 ακόμη αστυνομικοί της ΕΛΑΣ αποδεσμεύτηκαν από τη φύλαξη στόχων και προσώπων, ώστε να ενισχύσουν κρίσιμες υπηρεσίες της Αστυνομίας


Η μάχη με την εγκληματικότητα άλλωστε δεν σταματάει ποτέ. Σύμφωνα με τα στοιχεία οκταμήνου του 2023, στην Ανατολική Αττική έχουν πραγματοποιηθεί 5.153 εποχούμενες περιπολίες. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 29.000 έλεγχοι και έχουν συλληφθεί 870 άτομα για διάφορα αδικήματα, αριθμός που δεν είναι μικρός.

ΕΛΑΣ: Πώς καθορίζονται οι μετακινήσεις και του δυνανμικού

Ο μηχανισμός μετακινήσεων ή κατανομής του δυναμικού -το οποίο δεν είναι ανεξάντλητο- της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίζεται και ορίζεται από τις ανάγκες που προκύπτουν. Εδώ και καιρό, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο project για την Ελληνική Αστυνομία, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αυτό της έκδοσης καινούργιων ψηφιακών ταυτοτήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι 31/12/2023, μέσω gov. gr, έχουν κατατεθεί 96.600 αιτήσεις για νέες ψηφιακές ταυτότητες. Σε εξέλιξη προς έκδοση είναι 36.550, εκ των οποίων 10.212 εκκρεμούν προς εκτύπωση, 7.290 εκκρεμούν προς επίδοση και 15.000 νέες ταυτότητες έχουν επιδοθεί στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου, «όλο αυτό το project απαιτεί μετακινήσεις δυνάμεων, προκειμένου να ενισχυθούν τα τμήματα, τα κομμάτια της Ασφάλειας τα οποία εκδίδουν τα έγγραφα, προκειμένου οι πολίτες να μπορούν χωρίς ταλαιπωρία, έγκαιρα, να προμηθεύονται τις καινούργιες ταυτότητες». Την ίδια ώρα ξεκινάει μία μεγάλη παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη, το Flyover. Η Τροχαία της Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί ενίσχυση με προσωπικό, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της ταλαιπωρίας.
Στις προτεραιότητες της ΕΛ.ΑΣ. για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι οι εξιχνιάσεις, οι συλλήψεις, αλλά και η ικανοποίηση του ότι μετά το έγκλημα υπάρχει απόδοση δικαιοσύνης. «Πρέπει να δούμε και στη Δικαιοσύνη το πόσο συντονισμένοι είμαστε και τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε για να είναι αποδοτική η αντιμετώπιση, που σε πολλές περιπτώσεις και κυρίως στα βαριά εγκλήματα είναι απολύτως αποδοτική», τονίζει ο Γ. Οικονόμου, ενώ καταλήγει ότι «η καταστολή και η εξιχνίαση ήταν και παραμένουν στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. και βεβαίως και στην πρόληψη οφείλουμε να γίνουμε πολύ καλύτεροι».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 14/10