Πάρνηθα: Ένας πράσινος Ελαιώνας το μοναδικό αντίβαρο για τα καμένα - Το σχέδιο του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα
«Η Αθήνα έχει ανάγκη από συμπαγείς χώρους πρασίνου και όχι από πάρκα τσέπης» είπε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας
«Η Αθήνα έχει ανάγκη από συμπαγείς χώρους πρασίνου και όχι από πάρκα τσέπης». Με αυτή τη φράση, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέδειξε τη ζωτική ανάγκη για πολλά περισσότερα δέντρα στην πρωτεύουσα κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του «Economist».
Ο κ. Δούκας επισήμανε στην ομιλία του ότι, έχοντας ως δεδομένο πως το 90% των ποταμών, των παραποτάμων και των ρεμάτων έχει μπαζωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη να μπει το πράσινο σε κεντρική θέση, με άλλους όρους όμως που ξεπερνούν το καθαρά περιβαλλοντικό κομμάτι.
Χάρης Δούκας: Ξεκάθαρη ανάγκη να μπει το πράσινο σε κεντρική θέση
«Το “think green” δεν είναι lifestyle, αλλά συνδέεται με όρους επιβίωσής μας μέσα στην πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε να δημιουργηθούν συμπαγείς χώροι πρασίνου με συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης, ώστε η δασοκάλυψη, που είναι μόνο 11% σήμερα, να ανέβει στο 30%, φυτεύοντας 25.000 νέα δέντρα που αντιστοιχούν σε 5.000 φυτεύσεις τον χρόνο. Αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σύμφωνα πάντα με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, όχι μόνο θα βελτιώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο Λεκανοπέδιο, αλλά και θα αποτρέψει 3.000 θανάτους ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ως αντιστάθμισμα στο υποβαθμισμένο κλίμα της Αττικής εξαιτίας της καμένης Πάρνηθας, πρότεινε την πυκνή και συμπαγή φύτευση του Ελαιώνα, διότι -όπως υποστήριξε- οι δενδροσκεπείς περιοχές λειτουργούν ως «φυσικά σφουγγάρια που απορροφούν τις βροχές».Ο κανόνας «3, 30, 300»
Ο κανόνας που πρέπει να ισχύσει από τώρα και στο εξής στην πολιτική του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, είναι «3, 30, 300», που αναλύεται ως εξής: μόλις ο πολίτης ανοίξει το παράθυρο του σπιτιού του, αντικρίζει 3 δέντρα. Η συνοικία όπου βρίσκεται η κατοικία πρέπει να έχει 30% σκίαση από πράσινο. Στα 300 μέτρα υπάρχει ένα πάρκο με πράσινο. Ο κ. Δούκας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση-αλλαγή φιλοσοφίας της δημοτικής Αρχής θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, βγάζοντας παράλληλα από το περιθώριο τις υποβαθμισμένες περιοχές.Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενεργειακή φτώχεια που πλήττει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών στην Αθήνα, η οποία σε συνδυασμό με τα υψηλά ενοίκια έχει ως αποτέλεσμα το 60% του μέσου εισοδήματος να φεύγει κάθε μήνα για την κάλυψη των αναγκών στέγασης και ενέργειας. Πρότεινε μάλιστα μία πρωτοποριακή λύση, να αξιοποιηθούν από τον δήμο οι ανανεώσιμες ενεργειακές κοινότητες και μέσω του οικονομικού ενεργειακού συμψηφισμού να έχουν φθηνό ρεύμα 50.000 ευάλωτα νοικοκυριά του κοινωνικού τιμολογίου για τα επόμενα 25 χρόνια, όσος δηλαδή είναι και ο χρόνος ζωής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.
Μιλώντας, τέλος, για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ότι όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι είναι η περιοχή της Μεσογείου που δέχεται από τις μεγαλύτερες κλιματικές πιέσεις παγκοσμίως.