Χρυσαυγίτες έτοιµοι για αποφυλάκιση: Ποια µέλη της οργάνωσης βγαίνουν προσεχώς από τη φυλακή - Τι ισχύει για Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Παναγιώταρο, Παππά και Λαγό
Μια ενδεχόµενη δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη για την υπόθεση των Σπαρτιατών θα µπορούσε να αποτελέσει λόγο απόρριψης της αίτησης υφ’ όρον απόλυσης τον Φεβρουάριο του 2024
Η αντίστροφη µέτρηση, για τη στιγµή που οι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης της εγκληµατικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής θα αιτηθούν την υφ’ όρον απόλυσή τους από τη φυλακή, έχει ήδη ξεκινήσει.
Ο έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστηµα του ∆οµοκού Ηλίας Κασιδιάρης θα προβεί στην κατάθεση αίτησης υφ’ όρον απόλυσης τον Φεβρουάριο του 2024. Ο καταδικασµένος, ως διευθυντικό στέλεχος της εγκληµατικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 13 ετών και 6 µηνών, σε τρεις µήνες θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση, καθώς µαζί µε τον χρόνο προφυλάκισής του και τα µεροκάµατα θα έχει συµπληρώσει τα 3/5 της ποινής του.
Σε πραγµατικό χρόνο, το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει εκτίσει ήδη 4 έτη, 3 µετά την έκδοση της απόφασης του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων κι ένα έτος προφυλάκισης, ενώ µαζί µε την εργασία του στη φυλακή ο πλασµατικός χρόνος φτάνει τα 9 έτη έκτισης. Προκειµένου να καταθέσει κάποιος τη σχετική αίτηση, απαιτείται -πέραν της έκτισης των 3/5 της ποινής- να έχει επιδείξει καλή συµπεριφορά κατά τη διάρκεια της κράτησης.
Στην προκειµένη περίπτωση φαίνεται πως υπάρχει καθαρό µητρώο κατά τη διάρκεια παραµονής του Κασιδιάρη στη φυλακή, που δεν έχει υποπέσει σε παράπτωµα, θετική έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας, ενώ σηµειώνεται ότι την περασµένη εβδοµάδα του χορηγήθηκε πενθήµερη άδεια, µετά τη δεύτερη αίτηση που υπέβαλε για το ζήτηµα αυτό. Ωστόσο, το αρµόδιο συµβούλιο που θα εξετάσει το θέµα αυτό πρέπει να συνυπολογίσει ακόµη έναν παράγοντα, που κατά το παρελθόν έχει «αποκλείσει» και άλλους καταδικασθέντες από την απόλυση µε όρους.
Η ενδεχόµενη δίωξη για την υπόθεση των Σπαρτιατών
Κατά τον νόµο, πρέπει να προκύπτει η µεταστροφή του χαρακτήρα του και η καλή συµπεριφορά του καταδικασθέντος, µετά την αποδοκιµαζόµενη από τον νόµο προηγηθείσα πράξη του, για σχετικά µεγάλο χρονικό διάστηµα. Οπως εξηγούν νοµικοί κύκλοι στην «Α» της Κυριακής, θα πρέπει να δίνει την εικόνα ενός διαφορετικού ανθρώπου, που δεν έχει καµία σχέση µε αυτόν που τέλεσε το έγκληµα για το οποίο καταδικάστηκε. Σε αυτό το κοµµάτι µπορεί να «πατήσει» το συµβούλιο που θα εξετάσει την αίτησή του, αφού, για παράδειγµα, µια ενδεχόµενη δίωξή του για την υπόθεση των Σπαρτιατών θα µπορούσε να αποτελέσει λόγο απόρριψης της σχετικής αίτησης.
Σηµειώνεται ότι 11 βουλευτές του κόµµατος Σπαρτιάτες καλούνται ως ύποπτοι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκηµα της εξαπάτησης εκλογέων, ενώ στο κάδρο της έρευνας έχει µπει και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο ρόλος του οποίου στην υπόθεση ερευνάται. Να επισηµάνουµε ότι εφόσον µέχρι τον Φεβρουάριο δεν ολοκληρωθεί η δίκη σε δεύτερο βαθµό (σ.σ. εκτιµήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1,5 έτος ακόµη) και δεν έχει κριθεί στο Εφετείο η ενοχή του, τότε ο καταδικασµένος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής θα επικαλεστεί ότι φέρει τεκµήριο της αθωότητας, αφού η έφεσή του δεν θα έχει ολοκληρωθεί και δεν θα υπάρχει ετυµηγορία µέχρι τότε.Ποιοι είναι εντός φυλακής
Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται πλέον εντός φυλακής συνολικά έξι πρόσωπα. Εκτός από τον Ηλία Κασιδιάρη, που θεµελιώνει άµεσα δικαίωµα αίτησης, οι υπόλοιποι θα καθυστερήσουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Ειδικότερα, ο γενικός γραµµατέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος (13 έτη και 6 µήνες) βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης για µεγάλο χρονικό διάστηµα και δεν κάνει µεροκάµατα, µε αποτέλεσµα να βρίσκεται ακόµη µακριά από τη συµπλήρωση των 3/5 της ποινής του. Οι Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέµης Ματθαιόπουλος δεν είχαν προφυλακιστεί και επίσης δεν συµπληρώνουν αυτή τη στιγµή τον απαραίτητο χρόνο παραµονής στη φυλακή, ενώ ο Χρήστος Παππάς είχε φυγοδικήσει για περιπου ένα χρόνο. Ο Γιάννης Λαγός καθυστέρησε να µπει στη φυλακή, αφού «οχυρώθηκε» πίσω από την ασυλία του ευρωβουλευτή, ενώ του έχει επιβληθεί και αποστέρηση «µεροκάµατων» στη φυλακή, γεγονός που επιβραδύνει τον χρόνο κατά τον οποίο θα µπορούσε να αιτηθεί την απόλυσή του µε όρους.
Ποιοι είναι εκτός
Από την αρχή βρέθηκαν εκτός φυλακής οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος (5 έτη), Ευστάθιος Μπούκουρας (5 έτη και 6 µήνες), Ελένη Ζαρούλια (6 έτη) και ∆ηµήτρης Κουκούτσης (6 έτη), στους οποίους το Τριµελές Εφετείο Αθηνών έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, µε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ και της εµφάνισης στο Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής τους δυο φορές το µήνα.
Εκτός φυλακής µε την πρωτόδικη απόφαση βρέθηκε και ο Μιχάλης Αρβανίτης (5 έτη), που λίγο καιρό αργότερα συνελήφθη λόγω παραβίασης των όρων που του είχε επιβάλει το δικαστήριο. Τελικά, τον Σεπτέµβριο του 2021 το Πενταµελές Εφετείο Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του µε τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εµφάνισης µία φορά τον µήνα σε Αστυνοµικό Τµήµα, οδηγώντας τον εκτός φυλακής. Ωστόσο, αν τα συγκεκριµένα πρόσωπα καταδικαστούν σε δεύτερο βαθµό µε αυτές τις ποινές, θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να εκτίσουν τουλάχιστον τα 3/5 της ποινής τους. Από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων τον Οκτώβριο του 2020 έχουν αποφυλακιστεί µε όρους ο Γιώργος Γερµενής, γνωστός ως «Καιάδας», ο Νίκος Κούζηλος, ο Αντώνης Γρέγος, ο Πολύβιος Ζησιµόπουλος, ο Νίκος Μίχος, ο Κωνσταντίνος Μπαρµπαρούσης, καθώς και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής