Νερό για πότισμα φέτος με το δελτίο: Αγωνιούν οι αγρότες για την παρατεταμένη ανομβρία - Έκτακτα μέτρα
Ο πιο ζεστός Οκτώβριος των τελευταίων 25 ετών έχει ήδη καταγραφεί ο φετινός, το επικίνδυνο στοιχείο του όμως είναι ότι είναι και ο πιο άνυδρος
Μπορεί ο θεσσαλικός κάμπος να παραμένει «πνιγμένος» στο νερό, όμως στην υπόλοιπη χώρα, νοτιότερα αλλά και βορειότερα, το χώμα «διψάει». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και δεν έχουμε ακόμα αγγίξει τα όρια συναγερμού, η παρατεταμένη ανομβρία ήδη μας οδηγεί, αν συνεχιστεί στην ίδια ένταση και έκταση, σε δύσκολους καιρούς. Ως ο πιο ζεστός Οκτώβριος των τελευταίων 25 ετών έχει ήδη καταγραφεί ο φετινός, το επικίνδυνο στοιχείο του όμως είναι ότι είναι και ο πιο άνυδρος.
Ενδεικτικά, στον μετεωρολογικό σταθμό του Ελληνικού έχει καταγραφεί βροχόπτωση μόλις ενός χιλιοστού (έβρεξε μία ημέρα), όταν κατά μέσο όρο τον Οκτώβριο βρέχει για επτά ημέρες και πέφτουν 60 χιλιοστά νερού. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου, ίσως και περισσότερο. «Προς το παρόν μιλάμε για παρατεταμένη ανομβρία. Αυτό έχει ως επακόλουθο την ξηρασία. Ο Οκτώβρης πέρασε με μεγάλες θερμοκρασίες, 8-10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και φαίνεται ότι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συνεχιστεί με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες», τονίζει στην «Α» ο μετεωρολόγος, ο οποίος εξηγεί ότι μικρής χρονικής διάρκειας έντονες βροχοπτώσεις -όπως ο «Daniel» ή η πρόσκαιρη κακοκαιρία που αναμένουμε το Σαββατοκύριακο- λιγότερο βοηθούν και περισσότερο επιτείνουν το πρόβλημα. «Είναι σαν να ρίχνουμε έναν κουβά νερό μέσα σε ένα ποτήρι. Η μεγαλύτερη ποσότητα θα χυθεί έξω», εξηγεί, συνεχίζοντας: «Τέτοιας ραγδαιότητας βροχοπτώσεις δεν απορροφώνται από το έδαφος. Είναι νερό που πηγαίνει χαμένο».
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το νερό
«Κοντεύουμε να γίνουμε Σαχάρα», λέει στην «Α» ο αντιπρόεδρος των ελαιοπαραγωγών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης. «Έβρεξε κάποιες μέρες τον Ιούλιο, νωρίτερα είχε βρέξει τον Δεκέμβριο. Στην Κρήτη έχουμε σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας και οι καλλιέργειες υποφέρουν. Τον επόμενο χειμώνα θα φανεί στις τιμές σε κρασί, λάδι και κηπευτικά, ακόμα και θερμοκηπίου. Αν όμως παραταθεί το φαινόμενο, θα αντιμετωπίσουμε και ελλείψεις», προβλέπει.
Οι αγροτικοί φορείς του Ηρακλείου το ερχόμενο Σάββατο έχουν μία σημαντική σύσκεψη, στην οποία θα «μοιράσουν» το νερό. Αγροτικές ενώσεις, επαγγελματίες, ελαιοπαραγωγοί δήμοι και άλλοι φορείς θα καταστρώσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης: για την περίπτωση που η ανομβρία παραταθεί μέσα στον χειμώνα, θα καταρτιστεί ακόμα και… ωρολόγιο πρόγραμμα ώστε οι καλλιέργειες όλων των περιοχών να τροφοδοτηθούν με νερό για το πότισμά τους. Από κοινού θα αποφασίσουν πώς θα δρομολογηθούν ύδατα από γεωτρήσεις, ποταμούς και άλλες πηγές προς τα χωράφια και τα θερμοκήπια.
Καταστροφές
Στη Ροδόπη μεγάλες ποσότητες βαμβακιού και καλαμποκιού καταστράφηκαν από τον παρατεταμένο καύσωνα του Αυγούστου, τα μήλα βγήκαν λιγότερα, ενώ το φθινοπωρινό ρόδι απογοήτευσε τους καλλιεργητές, καθώς από τις ξηροθερμικές συνθήκες έχει επηρεαστεί όχι μόνο η όψη αλλά και η γεύση του. Στη Ρόδο επικρατεί μεγάλη ανησυχία, καθώς μέσα στη λίμνη του Φράγματος της Απολακκιάς, που ποτίζει 8.000 στρέμματα καλλιεργειών, έχουν απομείνει λιγότερα από 4.000.000 κυβικά μέτρα νερού, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Εξέλιξη η οποία προκαλεί εύλογη ανησυχία στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων, αλλά και στους αγρότες που ποτίζουν με αυτό το νερό τις καλλιέργειές τους. Αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή και στους αγρότες και η διοίκηση του οργανισμού παραμένει σε επιφυλακή για να λάβει μέτρα αν χρειαστεί.
«Δεν είναι εξαίρεση»
«Η χώρα διέρχεται περίοδο κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηρίζεται από αύξηση θερμοκρασίας και μείωση βροχοπτώσεων. Τα πλημμυρικά φαινόμενα μη σας ξεγελούν, είναι ακραίες ανυψώσεις μιας συνεχόμενα καθοδικής καμπύλης», δηλώνει στην «Α» ο καθηγητής Υδρογεωλογίας Γιώργος Στουρνάρας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας που είχε συστήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο κ. Στουρνάρας δεν προβλέπει το μέλλον, εξηγεί το παρόν. «Θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια καθημερινότητα, είτε αγροτική είτε αστική, με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχές. Η φετινή χρονιά δεν είναι εξαίρεση. Είμαστε ήδη μέσα στην κλιματική αλλαγή», καταλήγει.