Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: Ξεθωριάζει το ηθικό πλεονέκτημα του Ισραήλ - “Βράζει” η κοινή γνώμη από τη σφοδρότητα της επίθεσης
“Η κοινή γνώμη μπορεί να παρασύρει κυβερνήσεις στο να έχουν μία πιο ενεργό συμμετοχή στην κατάσταση, που αυτό θα σημάνει επέκταση του πολέμου”
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ερευνητής στο τμήμα τουρκικών και ασιατικών σπουδών στο ΕΚΠΑ, δήλωσε στην εκπομπή «Newsroom» του ERTNEWS ότι το ηθικό πλεονέκτημα του Ισραήλ έχει αρχίσει να εξασθενεί λόγω της σφοδρότητας και της διάρκειας της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αυτό που δημιουργεί ανησυχία είναι το πώς αντιδρά και η κοινή γνώμη. Διότι η κοινή γνώμη στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή «βράζει» εναντίον του Ισραήλ και η κοινή γνώμη μπορεί να παρασύρει κυβερνήσεις στο να έχουν μία πιο ενεργό συμμετοχή στην κατάσταση, που αυτό θα σημάνει επέκταση του πολέμου» επισήμανε ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Υπάρχει πίεση και από την κοινή γνώμη στη Δύση πλέον. Η Δύση έχει βρεθεί αυτή τη στιγμή με ανοιχτά δύο μέτωπα. Δηλαδή έχει το μέτωπο το ουκρανικό, την ίδια στιγμή έχει και το μέτωπο τώρα του Ισραήλ. Άρα υπάρχει ανησυχία στη Δύση. Υπάρχει ανησυχία ευρύτερα στον κόσμο για την επέκταση του πολέμου» πρόσθεσε.
« Γεννιούνται σκέψεις μήπως το Ισραήλ θέλει πιθανά να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας στη Γάζα»
«Το Ισραήλ διατείνεται ότι θέλει να ξεκληρίσει τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας. Διότι η λογική του Ισραήλ είναι ότι αν αφήσω έστω και ένα ψήγμα να υπάρχει από τη Χαμάς, την επόμενη μέρα θα δούμε πάλι το σπόρο να γίνεται δέντρο. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι τελικά ο τρόπος που γίνεται η επιχείρηση αυτή και η σφοδρότητα έχει στόχο μόνο τη Χαμάς. Άρα γεννιούνται δεύτερες σκέψεις. Μήπως το Ισραήλ θέλει τελικά να εκτοπίσει πληθυσμό από τη Λωρίδα της Γάζας. Θέλει δηλαδή να δημιουργήσει πιθανά μία ζώνη ασφαλείας» εκτίμησε.
«Δεν θεωρώ ότι το Ισραήλ θέλει να γυρίσει στην κατάσταση προ του 2005 που είχε στρατεύματα. Πιθανά όμως να θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας και κάποια στιγμή στο μέλλον να εμπλέξει για παράδειγμα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Να δημιουργήσει ένα status quo» πρόσθεσε. «Την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι ο κύριος Νετανιάχου βρίσκεται σε μια θέση πολιτικά πολύ δύσκολη και πιθανά να συμβάλει και αυτό στην σφοδρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα» συμπλήρωσε
Γιατί είναι δύσκολο ακόμη και το να καθίσουν να συζητήσουν οι δύο πλευρές
«Μην ξεχνάμε ότι στο Ισραήλ ο κύριος Νετανιάχου βασίζεται σε ακροδεξιά κόμματα για να κυβερνήσει. Και από την πλευρά των Παλαιστινίων δεν υπάρχει συνομιλητής. Η Χαμάς θεωρείται και είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ δεν μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι να συζητήσει μαζί τους. Ό,τι έγινε με τους ομήρους έγινε μέσω Κατάρ. Μέσω μιας τρίτης χώρας. Η Παλαιστινιακή Αρχή από την άλλη, δεν έχει κανένα δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαμάς. Δεν μιλούν μεταξύ τους. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για το ποιος θα συζητήσει με ποιον, όταν αποφασιστεί να γίνει μια τέτοια κουβέντα. Η οποία δεν φαίνεται δυστυχώς στο προσκήνιο» ανέφερε.
«Δεν θα έχουμε άμεση επιχειρησιακή εμπλοκή άλλων κρατών – Ανησύχησα όταν έμαθα ότι ο κ. Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην Κύπρο»
Για το ενδεχόμενο διάχυσης της ανάφλεξης του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς είπε: «Νομίζω ότι το βασικό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν θα έχουμε άμεση εμπλοκή επιχειρησιακή άλλων κρατών. Έχουμε τη Χεσμπολάχ για παράδειγμα από το Λίβανο, το λεγόμενο βόρειο μέτωπο, αλλά δεν έχουμε άμεση εμπλοκή του κράτους και η κινητοποίηση της Δύσης είναι ακριβώς για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Από την άλλη όμως, ο φόβος υπάρχει. Ανησύχησα όταν έμαθα ότι ο κ. Μπλίνκεν προσγειώθηκε στην Κύπρο» εξηγώντας «αντιλαμβάνομαι ότι προσπαθεί προληπτικά, σε περίπτωση που γίνει το κακό, να έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να μπορέσει να δράσει. Κυρίως σε ένα επίπεδο ανθρωπιστικό, αλλά σε κάθε περίπτωση στέλνει και ένα μήνυμα αποτροπής.
«Είναι πολλές οι όψεις αυτού του πολέμου»
«Διότι το Ισραήλ θα υποστηριχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αν έχουμε διεύρυνση του πολέμου, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο τεχνολογίας. Από την άλλη, το Ιράν έχει και άλλα όπλα πέρα της επιχειρησιακής δράσης. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ. Από εκεί διακινείται το 30% του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου που διακινείται δια θαλάσσης, 20% του συνόλου παγκοσμίως των ποσοτήτων. Αυτό θα προκαλέσει μια μίνι ενεργειακή κρίση, που σημαίνει νέα πληθωριστική πίεση στην Ευρώπη. Είναι πολλές οι όψεις αυτού του πολέμου και οι πιο θλιβερές βέβαια είναι οι επιχειρησιακές, οι πολεμικές, με θύματα τα βρέφη, τα παιδιά, τους ανθρώπους γενικότερα» εξήγησε
«Η υποστήριξη του Ισραήλ φθίνει στις ΗΠΑ σε επίπεδο κοινής γνώμης»
«Όσον αφορά την υποστήριξη του Ισραήλ, βλέπουμε ότι φθίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίπεδο κοινής γνώμης και φθίνει και ευρύτερα, λόγω ακριβώς της σφοδρότητας της επίθεσης. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ο κ. Μπάιντεν δεν πηγαίνει καλά. Νομίζω όμως ότι δεν είναι το θέμα του Ισραήλ αυτή τη στιγμή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική ατζέντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι κυρίως το θέμα της οικονομίας και κάποια άλλα θέματα, όπως η ηλικία του Αμερικανού προέδρου. Παίζει βέβαια και το Ισραήλ το θέμα της Λωρίδας της Γάζας τον ρόλο του σε αυτό» σημείωσε.
«Η Δύση αποδυναμώνεται όταν έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα» κατέληξε.