Tη δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές στο Ανατολικό Αιγαίο και να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα κύματα εκατοντάδων ή και εκατομμυρίων ανθρώπων που θα επιδιώξουν να ανέβουν από τη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου, σχεδιάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια της ΕΥΠ εξετάζουν αποχαρακτηρισμένα στρατόπεδα, παλαιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πεδινές εκτάσεις στη Δυτική Ελλάδα, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Αχαΐα. Παράλληλα, μελετάται η διεύρυνση των κέντρων της Μαλακάσας και της Ριτσώνας, η δημιουργία κάποιας μορφής hot spot στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα ελέγχονται κτιριακές υποδομές στους Νομούς Κοζάνης, Σερρών και Κιλκίς. Η πρόβλεψη για 200.000-300.000 μετανάστες έχει αρχίσει να ψιθυρίζεται στο παρασκήνιο. Πρόκειται για ακραίο σενάριο, που όμως εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχει «προεξοφληθεί» ως διαχείριση κρίσης.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ανησυχητικά και ο αριθμός των μη ταυτοποιημένων μεταναστών, αφού στα καραβάνια των Παλαιστινίων φαίνεται ότι παρεισφρέουν και αλλοδαποί από την Υποσαχάρια Αφρική και την Ασία, οι οποίοι ανέμεναν επί μακρόν στους τεράστιους καταυλισμούς της Βόρειας Αιγύπτου και της Νότιας Τουρκίας την ευκαιρία για το ξέσπασμα πολεμικής κρίσης, που θα τους επέτρεπε να εισέλθουν στα ευρωπαϊκά εδάφη με προσφυγικό προφίλ. Τα σενάρια που αναλύονται προληπτικά είναι πράγματι εφιαλτικά. Πέραν των 3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, υπάρχουν ακόμα 2,5 εκατομμύρια απομακρυσμένοι από τις εστίες τους στο παρελθόν στην Ιορδανία και 3 εκατομμύρια σε Αίγυπτο, Λίβανο και Συρία.

Ελληνες διπλωμάτες στο Κάιρο ενημερώνουν συνεχώς για καραβάνια εμπολέμων και μη που, μέσω του ανθρωπιστικού περάσματος της Ράφα, κατακλύζουν το Βόρειο Σινά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την πρόταση δημιουργίας καταυλισμού στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι στην ακτογραμμή της και στο Κάιρο ήδη συνωθούνται πάνω από 11 εκατομμύρια αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων. Επί τούτου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Καιρίδης, ανέφερε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο καταγράφεται μεγάλο ρεύμα από την Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Η χώρα μας είχε αρκετές ροές Παλαιστινίων από το πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Σινά προς την Αίγυπτο, οι οποίοι έφθαναν με «τράνζιτ» και βίζες αιγυπτιακές στο αεροδρόμιο του Καΐρου, πετούσαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί προωθούνταν είτε προς τον Εβρο είτε, κυρίως, προς τα νησιά».

To έγγραφο

Οπως αποκαλύφθηκε στα μέσα της εβδομάδας, μελετάται το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των Παλαιστινίων, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία «πόλεων» με σκηνές στο Βόρειο Σινά και, στη συνέχεια, κατασκευή πόλεων για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο. Το έγγραφο, που διέρρευσε από τα WikiLeaks, ανάμεσα σε άλλα φέρεται να προτείνει μια οργανωμένη καμπάνια προς τους πολίτες της περιοχής, «που θα τους πείσει να συμφωνήσουν», με ξεκάθαρα μηνύματα ότι «δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα να επιστρέψουν», ενώ περιλαμβάνει και άλλες χώρες ως υποψήφιες για να δεχθούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά. 

Ασφυξία

Οσον αφορά τα νησιά του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου, το πρόβλημα έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. «Δεν μιλάμε για συνθήκες 2015, όμως, αν δεν ενεργήσουμε αμέσως, τότε μπορεί να επιστρέψουμε στα ίδια και χειρότερα», επισημαίνουν οι φορείς της Ρόδου, βλέποντας ότι στο νησί, μετά την πύρινη λαίλαπα του καλοκαιριού, ήρθαν ξαφνικά 6.500 αλλοδαποί από την Τουρκία. «Η Ρόδος έχει στοχοποιηθεί από το 2020, με τη δημιουργία μιας κουλτούρας διακίνησης, κυρίως προσφύγων από τη Συρία μέσω Τουρκίας», δηλώνει η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη.

Εως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους και μεταφοράς τους σε κάποια δομή, παραμένουν στο νησί και διαμένουν όπου βρουν, με αποτέλεσμα να έχουν κατακλύσει το πάρκο του «Θέρμαι», το πάρκο δίπλα στο Ταχυδρομείο, αλλά και τους γύρω δρόμους. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για οικογένειες και είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σε αυτές τις συνθήκες παραμένουν για όσο χρειαστεί και αρκετά μικρά παιδιά ή ακόμα και βρέφη. Προ ημερών, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου ζήτησε την προστασία των μεταναστών και την επίσπευση των διαδικασιών αναγνώρισής τους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ναυτιλίας ενισχύει την παρουσία των δυνάμεων του Λιμενικού στη Ρόδο, την Κω, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Nότια Πελοπόννησο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 4/11