Με 500 ευρώ οι "Νταντάδες της Γειτονιάς": Πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων γονέων για απασχόληση άνεργων γυναικών σε 62 δήμους
Διπλό το όφελος από τις "Νταντάδες της Γειτονιάς", καθώς και εργασία θα βρίσκουν άνεργες γυναίκες και θα στηρίζονται έμπρακτα οι ελληνικές οικογένειες
Στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων στέκεται το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Ουσιαστικά, οι ενδιαφερόμενες -άνεργες ή ημιαπασχολούμενες γυναίκες- με το να ενταχθούν στο μητρώο επιμελητριών θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες σε οικογένειες με παιδιά, λαμβάνοντας το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως για τη φύλαξη και τη φροντίδα βρεφών-νηπίων έως δύο ετών.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»
Το όφελος είναι διπλό, καθώς έτσι και εργασία θα βρίσκουν άνεργες γυναίκες και θα στηρίζονται έμπρακτα οι ελληνικές οικογένειες. Όλες οι υποψήφιες νταντάδες θα εξετάζονται ιατρικά πριν αναλάβουν καθήκοντα, αλλά και θα εκπαιδεύονται κατάλληλα, δηλώνει στην «Απογευματινή» η γενική γραμματέας Ισότητας και ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ζέφη Δημαδάμα.Η αμοιβή των επιμελητριών/-τών θα έχει ως εξής:
► 500 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή είναι αυτοαπασχολούμενος.
►300 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο ως άνεργο στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, κουπόνι (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές. Κάθε επιμελητής/τρια επιτρέπεται να παρέχει τις υπηρεσίες του στον ίδιο τόπο και χρόνο: α) μέχρι του αριθμού των τριών (3) παιδιών, για παιδιά ηλικίας από δύο (2) μηνών έως δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών, εκ των οποίων μόνο ένα (1) παιδί μπορεί να είναι ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους, β) μέχρι του αριθμού των δύο (2) παιδιών, για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους.
Πιλοτική εφαρμογή
Οι δήμοι που συμμετέχουν στην πιλοτική δράση ανά Περιφέρεια είναι (σε αλφαβητική σειρά):► Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Αβδήρων, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Κομοτηνής, Ορεστιάδας.
► Αττική: Αγίων Αναργύρων, Αθηναίων, Καλλιθέας, Κρωπίας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Νέας Ιωνίας, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου.
► Βόρειο Αιγαίο: Ανατολικής Σάμου, Ικαρίας, Μυτιλήνης.
►Δυτική Ελλάδα: Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Πηνειού, Πύργου.
► Δυτική Μακεδονία: Βοΐου, Γρεβενών, Εορδαίας, Φλώρινας.
► Ήπειρος: Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ζίτσας, Πρέβεζας, Σουλίου.
► Θεσσαλία: Ελασσόνας, Καρδίτσας, Παλαμά, Ρήγα Φεραίου, Φαρκαδόνας.
► Ιόνιοι Νήσοι: Αργοστολίου, Βόρειας Κέρκυρας, Κέρκυρας, Λευκάδος, Σάμης.
► Κεντρική Μακεδονία: Δίου-Ολύμπου, Εμμανουήλ Παππά, Κορδελιού-Ευόσμου.
► Κρήτη: Αποκορώνου, Γόρτυνας, Σητείας, Χανίων.
► Νότιο Αιγαίο: Καρπάθου, Άνδρου, Κω, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Σύρου-Ερμούπολης.
► Πελοπόννησος: Βέλλου-Βόχας, Βόρειας Κυνουρίας, Ευρώτα, Κορινθίων, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος.
► Στερεά Ελλάδα: Ιστιαίας Αιδηψού, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Λεβαδέων, Χαλκιδέων.