Την έκτη θέση ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη έχει η Ελλάδα. Αν και κατέχει το 0,02 της επιφάνειας της Γης, με 157 ενεργά ρήγματα, απελευθερώνει πλέον του 50% της ευρωπαϊκής σεισμικής ενέργειας. Μάλιστα, σήμερα η σεισμική διακινδύνευση -όπως αναφέρει και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)- είναι ακόμα μεγαλύτερη συγκριτικά με το παρελθόν λόγω της πληθυσμιακής αύξησης και συγκέντρωσής της σε μεγάλα αστικά κέντρα, που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα στη δόμηση των κτιρίων.


Μανώλης Σκορδύλης στα «Π»: Περιμένουμε σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ

Για τη σεισμικότητα στη χώρα μας μίλησε στα «Παραπολιτικά» ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδύλης. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ υψηλή σεισμικότητα, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην Ευρώπη και την 6η στον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι εκδηλώνονται συχνά μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στατιστικά αναμένεται η εκδήλωση στην περιοχή μας τουλάχιστον ενός σεισμού με μέγεθος μεγαλύτερο του 6 Ρίχτερ ετησίως», λέει στα «Π» ο κ. Σκορδύλης.

«Υπάρχουν χρονιές με περισσότερους σεισμούς, μεγέθους άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Υπάρχουν και χρόνια που φαίνεται να υπάρχει μια σεισμική ησυχία. Τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε σε μια τέτοια περίοδο, σεισμικής ησυχίας. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν αυτός που είχαμε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, το 2021. Επίσης το 2021 είχαμε τον ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα. Από τότε δεν είχαμε κάποιον σεισμό μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα», προσθέτει.

Οπως εξηγεί στα «Π» ο κ. Σκορδύλης, «το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υψηλή σεισμικότητα δεν σημαίνει ότι όλες οι περιοχές της χώρας έχουν το ίδιο επίπεδο σεισμικότητας. Υπάρχουν διάφορες ζώνες στις οποίες χωρίζεται ο ελληνικός χώρος, ανάλογα με το επίπεδο της σεισμικότητας. Παραδείγματος χάρη, η περιοχή των Ιονίων Νησιών θεωρείται αυτή με την υψηλότερη σεισμικότητα. Ακολουθούν περιοχές όπως ο Κορινθιακός Κόλπος, ο Πατραϊκός Κόλπος κ.λπ.».

«Με βάση τη χωρική κατανομή του επιπέδου σεισμικότητας στον ελληνικό χώρο και τα χαρακτηριστικά των σεισμών του έχουν καθοριστεί και οι τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας, που έχουν υιοθετηθεί και χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή στον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό», αναφέρει επίσης ο καθηγητής Σεισμολογίας, σημειώνοντας ότι «ανάλογα με το επίπεδο σεισμικότητας κάθε ζώνης, κάθε περιοχής, καθορίζονται και οι ανάλογοι κανόνες δόμησης, ούτως ώστε να πετυχαίνουμε μεγιστοποίηση της ασφάλειας και ελαχιστοποίηση του κόστους». «Είναι μια πάγια τακτική, η οποία εφαρμόζεται γενικότερα σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν αντισεισμικοί κανονισμοί», προσθέτει.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά