Αισιοδοξία για τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου - Στις αρχές του 2024 η ανάλυση των αποτελεσμάτων από τις υποθαλάσσιες έρευνες
Ποια θα είναι τα επόμενα στάδια αλλά και τα δεδομένα για τους υδρογονάθρακες
Mέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των αποτελεσµάτων από τις υποθαλάσσιες έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου και θα γνωρίζουµε πλέον µε µια σχετική ασφάλεια αν υπάρχουν κοιτάσµατα φυσικού αερίου στη χώρα µας, αν οι ποσότητες που κρύβει ο βυθός του Αιγαίου είναι σηµαντικές και, το σηµαντικότερο, αν είναι αξιοποιήσιµες. Οι σεισµικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και µήνες, η συλλογή των δεδοµένων επίσης, το τρίτο στάδιο που είναι η επεξεργασία των στοιχείων αυτών ολοκληρώνεται και αποµένει η ανάλυση και αξιολόγηση των δεδοµένων, που εκτιµάται ότι θα πάρει το πολύ 5-6 µήνες ακόµα.
∆ηµόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που εµπλέκονται στην έρευνα τηρούν σιγή ιχθύος, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες των συσκέψεων εκφράζουν συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι ο βυθός της νοτιοδυτικής Ελλάδας κρύβει πλούσια κοιτάσµατα σε υδρογονάνθρακες, τα οποία θα µπορέσει η χώρα µας να εκµεταλλευτεί. Εφόσον όλες οι διαδικασίες προχωρήσουν έγκαιρα και χωρίς προβλήµατα -και αποδώσουν τα αναµενόµενα αποτελέσµατα- τότε υπάρχει αισιοδοξία ότι η εκµετάλλευση του κοιτάσµατος µπορεί να ξεκινήσει εντός του 2028. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, µάλιστα -που, βέβαια, δεν µπορούν να επιβεβαιωθούν ακόµα- κάνουν λόγο για κοίτασµα όχι ισάξιο, αλλά ανάλογο µε το Ζορ, το υπεράκτιο κοίτασµα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, που αυτή τη στιγµή θεωρείται το µεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιµο είναι η ερµηνεία των δεδοµένων, που θα έχει τελειώσει µέσα στο πρώτο τρίµηνο της νέας χρονιάς, να οδηγήσει στην απόφαση για δοκιµαστική γεώτρηση, που θα προχωρήσει στο τέλος του 2024 ή το αργότερο µέσα στο 2025. Κάτι τέτοιο µοιάζει πλέον εξαιρετικά πιθανό.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η αποφασιστική στροφή της χώρας µας στο πρόγραµµα έρευνας και εκµετάλλευσης φυσικού αερίου έγινε ουσιαστικά πριν από ενάµιση χρόνο, την άνοιξη του 2022, µετά τα νέα δεδοµένα που δηµιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεµος που ακολούθησε και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή αυτονοµία όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά.
«Ανακοινώνουµε σήµερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουµε ότι η χώρα µας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είµαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σηµαντικές ποσότητες µε βάση τις προκαταρκτικές µελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασµένο Απρίλιο κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στην έδρα της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε∆ΕΥΕΠ).
Επειτα έγινε η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από τις έρευνες και η αξιολόγησή τους, που είναι πλέον σε εξέλιξη, θα δείξει το εύρος των κοιτασµάτων, το βάθος στο οποίο βρίσκονται και εν τέλει το κόστος για την εξόρυξή τους. Υπάρχει η δεδοµένη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποµάκρυνση από τα ορυκτά καύσιµα, ωστόσο το φυσικό αέριο εκτιµάται ότι θα αποτελεί το λεγόµενο «µεταβατικό καύσιµο» για τα επόµενα περίπου τριάντα χρόνια. Το γεγονός, δε, ότι έχουν ήδη επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ για τις σεισµικές έρευνες και οι δύο εταιρείες είναι έτοιµες να δαπανήσουν ακόµα και το διπλάσιο ποσό για τη δοκιµαστική γεώτρηση αποτελεί και µια ένδειξη για τη ρεαλιστική αισιοδοξία που υπάρχει για τα ενδεχόµενα ευρήµατα.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11
Επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου
Υπενθυµίζουµε ότι η αποχώρηση της Total Energies από την κοινοπραξία που είχε αποκτήσει τα δικαιώµατα για έρευνες φυσικού αερίου στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης είχε θεωρηθεί αρχικά ως δείγµα αρνητικής τροπής. Ωστόσο, το µερίδιο της γαλλικής εταιρίας αποκτήθηκε κατά 75% από την ExxonMobil και κατά 25% από τα Ελληνικά Πετρέλαια (νυν HELLENiQ Energy), που προχώρησαν µε πολύ ικανοποιητικούς ρυθµούς το πρόγραµµα.Αξίζει να σηµειωθεί ότι η αποφασιστική στροφή της χώρας µας στο πρόγραµµα έρευνας και εκµετάλλευσης φυσικού αερίου έγινε ουσιαστικά πριν από ενάµιση χρόνο, την άνοιξη του 2022, µετά τα νέα δεδοµένα που δηµιούργησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεµος που ακολούθησε και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή αυτονοµία όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνολικά.
50.000.000 ευρώ έχουν ήδη επενδυθεί για τις σεισµικές έρευνες και οι δύο εταιρείες είναι έτοιµες να δαπανήσουν ακόµα περισσότερα
«Ανακοινώνουµε σήµερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουµε ότι η χώρα µας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είµαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σηµαντικές ποσότητες µε βάση τις προκαταρκτικές µελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασµένο Απρίλιο κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στην έδρα της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε∆ΕΥΕΠ).
Ευρήματα από σηµαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ
Ακολούθησαν οι έρευνες (από την εταιρία PGS), µε τις οποίες συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόµετρα σεισµογραφικών δεδοµένων - έναντι των 6.500 χιλιοµέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συµβατική υποχρέωση. Οι έρευνες, όπως τονίζει η Ε∆ΕΥΕΠ, πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθµένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σηµαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ.Επειτα έγινε η συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από τις έρευνες και η αξιολόγησή τους, που είναι πλέον σε εξέλιξη, θα δείξει το εύρος των κοιτασµάτων, το βάθος στο οποίο βρίσκονται και εν τέλει το κόστος για την εξόρυξή τους. Υπάρχει η δεδοµένη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποµάκρυνση από τα ορυκτά καύσιµα, ωστόσο το φυσικό αέριο εκτιµάται ότι θα αποτελεί το λεγόµενο «µεταβατικό καύσιµο» για τα επόµενα περίπου τριάντα χρόνια. Το γεγονός, δε, ότι έχουν ήδη επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ για τις σεισµικές έρευνες και οι δύο εταιρείες είναι έτοιµες να δαπανήσουν ακόµα και το διπλάσιο ποσό για τη δοκιµαστική γεώτρηση αποτελεί και µια ένδειξη για τη ρεαλιστική αισιοδοξία που υπάρχει για τα ενδεχόµενα ευρήµατα.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11