Δεύτερη πατρίδα η Ελλάδα για τον ισραηλινό λαό: Η κοινωνικο-τουριστική ''αποκωδικοποίηση'' του δεύτερου κύματος Ισραηλινών στη χώρα μας
Τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο Ισραηλινοί θα εγκατασταθούν «μόνιμα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας
Ενα προσωρινό ή ενδεχομένως και μόνιμο καταφύγιο έχουν βρει χιλιάδες Ισραηλινοί σε Κύπρο και Ελλάδα εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων που είναι σε εξέλιξη από τον πόλεμο στο Ισραήλ. Πολλά ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ξενοδοχεία που ανήκουν σε Ισραηλινούς επιχειρηματίες έχουν δεχτεί ένα δεύτερο κύμα Ισραηλινών, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται αφενός για συγγενείς ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και αφετέρου για πάρα πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους, που θα μείνουν για όσο χρειαστεί, γεγονός που επιβεβαιώνει στα «Π» πηγή από την πρεσβεία του Ισραήλ. Είναι περιττό να τονιστεί πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ έχουν αναβαθμισθεί θεαματικά σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και από εμπορικής και επιχειρηματικής πλευράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει την Ελλάδα σε δεύτερο «σπίτι» για τον ισραηλινό λαό.
Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος ιδιωτικών ακινήτων που ενοικιάζονται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα ξενοδοχεία δέχεται μεγάλο αριθμό Ισραηλινών γυναικών και παιδιών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης (π.χ. Ηράκλειο), στη Ρόδο και τα Ιωάννινα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, δεδομένου μάλιστα ότι, ούτως ή άλλως, οι Ισραηλινοί επισκέπτονταν την Ελλάδα τον χειμώνα και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλα ξενοδοχεία ισραηλινών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα του Ομίλου Fattal. Σύμφωνα με όσα μετέφερε πηγή της εταιρείας στα «Π», δρομολογείται διαρκής στήριξη των ανθρώπων που ταξιδεύουν από το Ισραήλ σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, ο όμιλος προσφέρει μειωμένες τιμές στο κόστος διαμονής, για να στηρίξει τους συνανθρώπους του στις έκτακτες αυτές συνθήκες.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται αφενός για συγγενείς ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και αφετέρου για πάρα πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους, που θα μείνουν για όσο χρειαστεί, γεγονός που επιβεβαιώνει στα «Π» πηγή από την πρεσβεία του Ισραήλ. Είναι περιττό να τονιστεί πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ έχουν αναβαθμισθεί θεαματικά σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και από εμπορικής και επιχειρηματικής πλευράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατρέψει την Ελλάδα σε δεύτερο «σπίτι» για τον ισραηλινό λαό.
Δεύτερο «σπίτι» για τον ισραηλινό λαό
«Με το που ξέσπασε ο πόλεμος στο Ισραήλ, δεχτήκαμε ένα κύμα ακυρώσεων, καθώς, ως γνωστόν, η Αθήνα είναι κορυφαίος προορισμός για τους Ισραηλινούς κατά τη χειμερινή περίοδο. Στη συνέχεια, καταγράφηκε ένα άλλο κύμα, με εκείνους που επιθυμούν και μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι άνθρωποι που ήρθαν για να μείνουν μόνιμα», αναφέρει σε επικοινωνία με τα «Π» ο Ευγένιος Βασιλικός, γ.γ. της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), εξηγώντας πως όλα συμβαίνουν την τελευταία στιγμή.Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος ιδιωτικών ακινήτων που ενοικιάζονται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε χαμηλότερες τιμές συγκριτικά με τα ξενοδοχεία δέχεται μεγάλο αριθμό Ισραηλινών γυναικών και παιδιών, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιοχές της Κρήτης (π.χ. Ηράκλειο), στη Ρόδο και τα Ιωάννινα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, δεδομένου μάλιστα ότι, ούτως ή άλλως, οι Ισραηλινοί επισκέπτονταν την Ελλάδα τον χειμώνα και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Διαρκής στήριξη των ανθρώπων που ταξιδεύουν από το Ισραήλ σε Ελλάδα και Κύπρο
Μεγάλος όμως είναι και ο αριθμός των Ισραηλινών που καταλύουν σε ξενοδοχεία Ισραηλινών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πηγή της Brown Hotels, της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας ισραηλινών συμφερόντων, αναφέρει στην εφημερίδα πως με κοινή απόφαση των στελεχών του ομίλου εφαρμόζεται μια έκτακτη πολιτική αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του ότι η Brown δραστηριοποιείται ως εταιρεία και στο Ισραήλ. Η εν λόγω πολιτική αφορά σε επιπλέον εκπτώσεις στο κόστος διαμονής, αλλά και στην απαραίτητη στήριξη του συνολικού συντονισμού, για να διευκολυνθούν όσοι Ισραηλινοί έρχονται στην Ελλάδα ή προσπαθούν να φέρουν τους συγγενείς τους. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός είναι κατανεμημένος σε όλα τα ξενοδοχεία της εταιρείας, κυρίως στα resorts που παραμένουν ανοιχτά και στα ξενοδοχεία πόλης, με πρώτη την Αθήνα.Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλα ξενοδοχεία ισραηλινών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα του Ομίλου Fattal. Σύμφωνα με όσα μετέφερε πηγή της εταιρείας στα «Π», δρομολογείται διαρκής στήριξη των ανθρώπων που ταξιδεύουν από το Ισραήλ σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα, ο όμιλος προσφέρει μειωμένες τιμές στο κόστος διαμονής, για να στηρίξει τους συνανθρώπους του στις έκτακτες αυτές συνθήκες.
«Πάγωμα» στα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων με Ισραηλινούς
Στο επενδυτικό πεδίο, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ένα πάγωμα όσον αφορά τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων με Ισραηλινούς, που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά περιοχές της Αθήνας και κυρίως του κέντρου, αλλά και δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Δεν είναι λίγοι οι μεσίτες που είδαν πολύ σημαντικά συμβόλαια για αγορές βιλών ή εξαγορές και ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων να σταματούν, ως «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου στο Ισραήλ. Σε επίπεδο εισερχόμενου τουρισμού, το κενό που αφήνει η αγορά του Ισραήλ δεν είναι αμελητέο, καθώς οι αφίξεις αγγίζουν το 1 εκατ. (στοιχεία 2019) και 1,5 εκατ. περίπου όσον αφορά τις εκτιμήσεις του 2023. Στις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, μπορεί να υπάρξει άμεση επαναφορά για την επόμενη σεζόν, με τους Ισραηλινούς να θέλουν να ταξιδέψουν για διακοπές κυρίως σε Ηράκλειο, Ρόδο, Κω, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το Ισραήλ κατείχε υψηλή θέση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού μόνο το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023 σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση ανάμεσα στις αγορές εκτός Ε.Ε., αποτελώντας για την Αθήνα την όγδοη μεγαλύτερη διεθνή αγορά.*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 11/11