Δημοσκόπηση: 50 χρόνια μετά τη 17η Νοέμβρη οι μισοί Έλληνες κρίνουν αρνητικά τον ρόλο της γενιάς του Πολυτεχνείου στα δημόσια και πολιτικά πράγματα
Το 51% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Κάπα Research θεωρεί τα οράματα του Πολυτεχνείου ξεπερασμένα στη σημερινή εποχή
Μισός αιώνας συμπληρώνεται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας. Σε αυτό το ιστορικό ορόσημο αναφέρονται τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας της εταιρείας Κάπα Research, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων να θεωρεί τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ως σημαντικό γεγονός (70%) και το 72% να πιστεύει πως επηρέασε θετικά τη μετέπειτα πορεία της χώρας, με την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Διαβάστε ακόμα: Αποκαλυπτική έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τη δικτατορία (Πίνακες)
Το 65% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τον ρόλο της γενιάς του Πολυτεχνείου
Ωστόσο, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με την ουσία και τα πραγματικά μηνύματα της εξέγερσης φανερώνουν ότι οι ελπίδες και τα οράματα του Νοέμβρη ’73, που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική περίοδο, σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και αυτό καθώς ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι έχουν πια ξεπεραστεί. Συγκεκριμένα, το 51% θεωρεί τα οράματα του Πολυτεχνείου ξεπερασμένα στη σημερινή εποχή, έναντι 47%, που εκτιμά ότι τα συνθήματα των φοιτητών παραμένουν πάντοτε επίκαιρα.Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα ευρήματα της Κάπα Research για τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου», η οποία κυριάρχησε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, καθώς ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών -τα «παιδιά του Πολυτεχνείου»- σημάδεψαν την πολιτική και οικονομική ζωή της Ελλάδας, «εξαργυρώνοντας» αρκετοί εξ αυτών τους αγώνες τους αντί μιας πολιτικής ή άλλης σταδιοδρομίας στον δημόσιο βίο. Ειδικότερα, το 65% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τον ρόλο της στα δημόσια και πολιτικά πράγματα, ενώ για το 60% τα οράματά της έχουν κατά κύριο λόγο διαψευστεί.
Με τις ευθύνες που στα χρόνια των μνημονίων αποδόθηκαν στη συγκεκριμένη γενιά για τη χρεοκοπία του 2010 να έχουν επιφέρει -καθώς φαίνεται- καίριο πλήγμα στην υστεροφημία της. Συμπερασματικά, από την έρευνα προκύπτει με βάση την κομματική προέλευση των ερωτώμενων πως η εξέγερση έχει μάλλον ενταχθεί στον διαχωρισμό Αριστεράς και Δεξιάς. Δηλαδή πλήρως ευνοϊκά τοποθετούνται οι υποστηρικτές των κομμάτων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, πιο επιφυλακτικά οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που δεν απέκτησε ποτέ εθνικά χαρακτηριστικά, ταυτίστηκε με τα πολιτικά πάθη της χώρας, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να ενώνει και να διχάζει ταυτόχρονα.
Οι σημερινοί νέοι πιο ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο Πολυτεχνείο
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι παρά την απόσταση του χρόνου αλλά και την πρόσφατη αλληλουχία των συνεχών κρίσεων, η σημερινή νέα γενιά, η οποία δεν βίωσε τα γεγονότα του ’73, εμφανίζεται πιο ευαίσθητη απέναντι στο Πολυτεχνείο από τις γενιές που το βίωσαν. Ίσως, όπως οι νέοι του 1973, συγκινούνται και διεγείρονται περισσότερο από τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας, που εντέλει πάνε τις κοινωνίες μπροστά.Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή