Εκατοντάδες παραβάτες "έπιασαν" οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες – “Τσουχτερό” το πρόστιμο
Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί για να αποφύγουν το πρόστιμο
Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους εκατοντάδες οδηγούς που έκαναν παραβάσεις του ΚΟΚ σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν από τις κάμερες σε κεντρικούς δρόμους.
Σε λειτουργία έχουν τεθεί οι 12 κάμερες που τοποθετήθηκαν σε λεωφορειολωρίδες σε κεντρικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου, όπως στη Μεσογείων, την Κηφισίας, την Αλεξάνδρας και την Βασ. Σοφίας.
Ήδη, τις τέσσερις πρώτες ημέρες από τη λειτουργία των καμερών καταγράφηκαν εκατοντάδες παραβάσεις και κόπηκαν περισσότερες από 300 κλήσεις σε οδηγούν που κινούνταν στον λεωφορειόδρομο, σύμφωνα με τον Alpha.
Το πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση ανέρχεται στα 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε λεωφορειόδρομο ισχυει τις καθημερινές από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 8 το πρωί μεχρι τις 4 απόγευμα.
Πού βρίσκονται οι νέες κάμερες
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: 5 κάμερες
Λεωφόρος Κηφισίας: 1 κάμερα
Λεωφόρος Μεσογείων: 3 κάμερες
Λεωφόρος Αλεξάνδρας: 3 κάμερες
Πώς θα δουλεύει το σύστημα
Ο ΟΑΣΑ θα παραδίδει στις Διευθύνσεις της Τροχαίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κρυπτογραφημένο υλικό που θα λαμβάνεται από τις νέες ψηφιακές κάμερες, έτσι ώστε τα αρμόδια όργανα να βεβαιώνουν και να αποστέλλουν τις παραβάσεις.
Το σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ραντάρ - φωτογραφικής κάμερας) θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) και θα ελέγχει την ταχύτητα όλων των διερχομένων οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται στη φωτογραφία.
Επίσης, στη φωτογραφία θα εμφανίζεται:
ταχύτητα κίνησης,
το σημείο/λωρίδα της παράβασης,
η κατεύθυνση,
η ημερομηνία,
η ώρα καθώς επίσης και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης.
Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΟΑΣΑ η χωροθέτηση Αποκλειστικών Λωρίδων Λεωφορείων (Α.Λ.Λ.). είναι ένα μέτρο που συμβάλλει στην καλύτερη και γρηγορότερη μετακίνηση του επιβατικού κοινού.