Η κλιματική κρίση έχει ανοίξει τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της στην έξαρση ασθενειών ανά την υφήλιο. Οι απότομες αλλαγές του καιρού, που πάντα υπήρχαν, έχουν γίνει πιο συχνές και έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού, των τροφίμων και των εντόμων.

«Αυτές οι απότομες αλλαγές (σ.σ. του καιρού) πάντα υπήρχαν, απλά το τελευταίο χρονικό διάστημα τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι σε εξέλιξη η κλιματική κρίση», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

«Κάθε φορά, όταν βλέπουμε αυτές τις αλλαγές, αυτές μας επηρεάζουν και τις ανάγουμε άμεσα στην κλιματική κρίση. Είναι αλλαγές που πάντα συνέβαιναν. (…) Εξωθούνται τα πράγματα στα άκρα, δηλαδή έχουμε μόνο χειμώνα και μόνο καλοκαίρι και δεν βλέπουμε ενδιάμεσες εποχές. Αυτό εντάσσεται μέσα στη γενικότερη διαδικασία της αλλαγής που έχουμε».

Οι αλλαγές αυτές του καιρού, επηρεάζουν την εξάπλωση ασθενειών με μεγαλύτερη ευκολία.

«Βλέπουμε ότι οι επιστήμες του κλίματος συνδέονται με τις επιστήμες της υγείας. Ουσιαστικά είναι ίδια αντικείμενα που απασχολούν ευρύτερες μάζες, τον κόσμο, και έχουν ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που έχουν στον άνθρωπο».

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας»

«Η κλιματική αλλαγή ήδη έχει επηρεάσει στα συστήματα υγείας και την υγεία μας», λέει από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας.

«Εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, κουνούπια έχουν μετακινηθεί από διαφορετικές περιοχές και πλέον έχουμε κουνούπια που δεν υπήρχαν στην Ευρώπη, να έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές και στην Ελλάδα, και φέρνουν άλλες ασθένειες.

»Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει ως συνέπεια κάποια μικρόβια να έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές. Η τελευταία πανδημία της χολέρας έχει συσχετιστεί άμεσα με την κλιματική αλλαγή και αυτό μπορεί να επιφέρει να έρθουν τέτοια μικρόβια ακόμα και στην Ελλάδα, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τις επόμενες δεκαετίες».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος:

«Η κλιματική αλλαγή φέρνει προβλήματα και σε άλλες ασθένειες που δεν είναι μεταδοτικές, όπως είναι οι χρόνιες. Θα δούμε αύξηση και των καρκίνων αλλά και σε νευρολογικά και ψυχιατρικά σύνδρομα. Η υψηλή θερμοκρασία έχει συσχετιστεί σίγουρα με αύξηση των αυτοκτονικών διαθέσεων».


Ο κ. Μαγιορκίνης υπογραμμίζει πως «θα έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Όσοι δεν έχουν κάνει τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού, και μιλάμε για τους ευάλωτους, να πάνε να τα κάνουν. Όσοι είναι ευάλωτοι και έχουν συμπτώματα να κάνουν το τεστ Covid και να αναζητήσουν τη θεραπεία. Όσοι έχουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτοι, να προσέχουν λίγο παραπάνω αυτήν την περίοδο».

«Φαινόμενα εμφανίζονται και σε περιοχές που δεν εμφανίζονταν μέχρι τώρα με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα και προκαλούν μεγαλύτερες επιπτώσεις όχι μόνο σε υποδομές αλλά πρωτίστως στην υγεία των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Όλα αυτά συνθέτουν την κλιματική κρίση. Είναι ένα σύνολο φαινομένων που συμβάλλουν στο να έχουμε όλα αυτά και οι επιπτώσεις χρόνο με τον χρόνο τις βλέπουμε να παίρνουν έναν εκθετικό ρυθμό».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο 112.

«(…) Σε εκείνο το οποίο προβληματιζόμαστε είναι να δούμε πώς θα εξειδικεύσουμε και γεωγραφικά αλλά και σε επίπεδο πληροφορίας το 112. Αυτό όμως χρειάζεται μεγάλη δουλειά».