Εννέα μήνες έχουν περάσει από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και οι πληγές σε επιζώντες και συγγενείς θυμάτων παραμένουν ορθάνοιχτες.

Οι πρώτοι ζουν με τις φρικιαστικές μνήμες της 28ης Φεβρουαρίου και οι δεύτεροι καλούνται να ξαναπεράσουν τον ίδιο εφιάλτη, καθώς μπορεί να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε εκταφές, για να προσθέσουν στα φέρετρα των αγαπημένων τους ό,τι τυχόν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της νέας έρευνας που έγινε στα συντρίμμια των μοιραίων βαγονιών, έπειτα από αίτημα των χαροκαμένων οικογενειών.

Διαβάστε ακόμα: Τραγωδία στα Τέμπη: “Ζούμε τη φρίκη σε replay” λένε συγγενείς των θυμάτων


Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες συγγενών αδικοχαμένων επιβατών του μοιραίου Intercity 62 μιλούν στα «Π» 

Τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά τους για τα νέα δεδομένα κατέθεσαν, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», οι συγγενείς αδικοχαμένων επιβατών του μοιραίου Intercity 62. Η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, ανέφερε ότι τόσο εκείνη όσο και οι υπόλοιποι συγγενείς των θυμάτων ζουν το αδιανόητο.

«Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Κάναμε τις κηδείες πριν από εννέα μήνες και τώρα φοβόμαστε ότι θα κάνουμε και... δεύτερες. Τρέμουμε μήπως τα σκυλιά εντοπίσουν υπολείμματα από τους ανθρώπους μας και υποβληθούμε στην επίπονη διαδικασία της εκταφής», είπε συντετριμμένη η μητέρα της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου. «Καταλαβαίνετε τι είναι να με πάρουν και να μου πουν ότι βρήκαν μερικά κοκκαλάκια του παιδιού μου; Θα πρέπει να κάνω εκταφή, για να τα βάλω κι αυτά με τα υπόλοιπα στον τάφο της κορούλας μου», είπε με φωνή σπασμένη από τον πόνο και πρόσθεσε: «Τι άλλο μπορώ να κάνω; Δεν πιστεύω ότι άλλος άνθρωπος, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει έρθει σε αυτό το φρικτό δίλημμα».

Συγκλονίζει, όμως, και η Σμαρώ Οικού, αδελφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, αλλά έχασε τη ζωή του ταξιδεύοντας ως επιβάτης της μοιραίας αμαξοστοιχίας: «Είναι εφιαλτικό αυτό που ζούμε. Μπορούν να μας πάρουν τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή και να μας πουν: “Κάτι βρήκαμε από τον άνθρωπό σας”. Είναι τρομακτικό, θα ζήσουμε δεύτερη κηδεία. Δεν ξέρω αν είναι υποχρεωτικό να γίνει εκταφή, αλλά δεν νομίζω να θέλει κάποιος από τους συγγενείς να αφήσει εκεί κάτι από τον άνθρωπό του. Χτυπιόμασταν, φωνάζαμε θέλοντας να γίνουν όλα σωστά και έγκαιρα, αλλά ο χώρος “κατακρεουργήθηκε”. Απέσυραν τα χώματα που φυσικά και είχαν βιολογικό υλικό. Πήραν μόνο δείγματα και έκλεισαν τον χώρο».

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών, Χρήστος Κωνσταντινίδης, σύζυγος της αδικοχαμένης 55χρονης Βάσως Χλωρού, μητέρας τριών παιδιών, εμφανώς εξοργισμένος, τόνισε: «Το ενδεχόμενο να βρεθούν υπολείμματα των ανθρώπων μας έπειτα από εννέα μήνες και να πρέπει εμείς, που έχουμε βιώσει τόσο πόνο, να κάνουμε εκταφή είναι μαχαιριά στην πληγή. Είναι σαν να κάνουμε δεύτερη κηδεία στα σπίτια μας, σαν να ξαναζούμε από την αρχή τη φρίκη». Ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε ότι ήδη έχουν βρεθεί αστράγαλοι, γνάθοι, δόντια και πως αυτά έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για ταυτοποίηση, ενώ είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί δείγμα από την Εριέττα, τη φοιτήτρια από τη Θεσσαλονίκη, από την οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη ίχνος: «Αυτό που μας βασανίζει και θέλουμε να ανακαλύψουμε είναι αν οι επιβάτες που απανθρακώθηκαν έφυγαν από τη ζωή ακαριαία ή κάηκαν ζωντανοί. Οσοι εξαϋλώθηκαν ξέρουμε ότι “έφυγαν” αμέσως, αλλά αν κάποιοι ήταν τραυματισμένοι και κάηκαν ζωντανοί, αυτό είναι άλλο θέμα και αλλάζει ακόμα και το κατηγορητήριο».

Με το πένθος και την οργή να «σπάει» τη φωνή του, αλλά προσπαθώντας να είναι ψύχραιμος για να συνεχίζει να παλεύει, ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του 26χρονου Δημήτρη, ο οποίος επέβαινε στο μοιραίο τρένο για να πάει να ζητήσει σε γάμο την κοπέλα του, μίλησε για τα όσα συμβαίνουν. «Οι συγγενείς έχουμε γίνει “CSI Μαϊάμι”, εκεί έχουμε φτάσει», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι νέες έρευνες στα συντρίμμια έγιναν ύστερα από αίτημα του συλλόγου των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος: «Βρίσκουν πράγματα από τους νεκρούς, ακόμα και μέλη, κι ας το αρνείται ο Αρειος Πάγος. Μπορεί να μην εντοπίζουν ολόκληρα πόδια ή χέρια, αλλά βρίσκουν τμήματά τους, όπως μαθαίνω». Ο ίδιος είπε πως, όταν έγινε το δυστύχημα, σε τρεις ημέρες τα μάζεψαν όλα, χωρίς εισαγγελική εντολή: «Τότε, ήθελα να τους πάω το φέρετρο έξω από τη Βουλή, αλλά η οικογένειά μου με συγκράτησε. Να μην τον ζήσει άνθρωπος αυτόν τον πόνο, να σου δίνουν ένα κλειστό φέρετρο».

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 25/11/2023