Νέα Μανωλάδα: 9χρονος μαθητής δεν μπορεί να πάει στο σχολείο εδώ και 20 ημέρες επειδή ιδιώτης… χάλασε τον δρόμο (Εικόνες)
Ο 9χρονος μαθητής από τη Νέα Μανωλάδα είναι αποκλεισμένος από τις λάσπες και δεν μπορεί να πάει στο σχολείο του εδώ και 20 ημέρες
Ένας 9χρονος μαθητής από τη Νέα Μανωλάδα, δεν μπορεί να πάει στο σχολείο του εδώ και περίπου είκοσι ημέρες, καθώς το ταξί που πρέπει να τον παραλαμβάνει καθημερινά, αδυνατεί να διέλθει την αγροτική οδό στον οικισμό Αρβανιτέικα που οδηγεί στο σπίτι του, εξαιτίας ζημιών που έχουν δημιουργηθεί σε σημείο του δρόμου από έργο που προηγήθηκε.
Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας Πατρίς, που βρέθηκε επιτόπου στο σημείο χθες, η αγροτική οδός, που οδηγεί στο σπίτι του παιδιού, καθώς και σε παρακείμενες καλλιέργειες και χωράφια, είναι δύσβατη, με αποτέλεσμα το Ι.Χ. του επαγγελματία αυτοκινητιστή, που καθημερινά πρέπει να παραλαμβάνει τον 9χρονο μαθητή, να μη διέρχεται από τις τεράστιες λακκούβες και τις λάσπες που έχουν δημιουργηθεί, με το πρόβλημα να γίνεται εντονότερο, ειδικά κατά τις ημέρες που βρέχει.
Όπως ανέφερε στην εφ. Πατρίς η οικογένεια του παιδιού, πριν από περίπου είκοσι ημέρες πραγματοποιήθηκε έργο για την υπόγεια διέλευση αγωγού άρδευσης από ιδιώτη στο σημείο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο δρόμος να καταστραφεί και με την ολοκλήρωση του έργου αυτού να μη γίνει η σωστή αποκατάστασή του. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη διέλευση των Ι.Χ. επιβατηγών οχημάτων όσο και στην πεζή διέλευση από το σημείο, καθώς οι λακκούβες και οι λάσπες που εμφανίστηκαν, ειδικά μετά τις βροχοπτώσεις, προκαλούν προβλήματα σε όποιον προσπαθεί να διέλθει της συγκεκριμένης οδού.
Το γεγονός ότι ο μαθητής απουσιάζει τον τελευταίο μήνα από τις σχολικές του δραστηριότητες επιβεβαιώνει στην εφ. Πατρίς και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νέας Μανωλάδας, Οδυσσέας Αλεξόπουλος, ο οποίος αναζήτησε τους λόγους για τους οποίους ο 9χρονος αδυνατεί να μεταβεί στο σχολείο του. Από την άλλη, το πρόβλημα έχει ήδη γίνει γνωστό τόσο στον Δήμο Ανδραβίδας–Κυλλήνης όσο και στον ΓΟΕΒ στον οποίο ανήκει η αγροτική οδός, στην οποία ιδιώτης προχώρησε σε εργασίες για την υπογειοποίηση αγωγού άρδευσης.
Ωστόσο, όπως επισήμανε σε απάντησή του ερωτηθείς για το ζήτημα ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Τάκης Παρασκευόπουλος, στον επίμαχο δρόμο έχει γίνει δύο φορές αυτοψία από υπαλλήλους του Οργανισμού, χωρίς όμως να αποδεικνύεται πρόβλημα προσβασιμότητας για οποιοδήποτε Ι.Χ. θελήσει να διέλθει από αυτή. Μάλιστα, χθες κλιμάκιο του ΓΟΕΒ πραγματοποίησε επιτόπου αυτοψία, η έκθεση της οποίας αναφέρει ότι ο δρόμος είναι προσβάσιμος για διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων.
Ο κ. Παρασκευόπουλος, από την άλλη, διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού θα έλθει σε επικοινωνία με τον ιδιώτη που έκανε πριν από λίγες ημέρες το έργο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το ζήτημα για τη βελτίωση της αγροτικής οδού και με σκοπό ο μαθητής να μεταβαίνει κανονικά στη σχολική του μονάδα.
Εκείνο που ζητεί η οικογένεια του 9χρονου Άγγελου Αρβανιτάκη είναι να επανέλθει η αγροτική οδός στην πρωτέρα κατάστασή της, όπου ο δρόμος ήταν «στρωμένος και χαλικωμένος» με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση τόσο σε Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα όσο και σε πεζούς που μπορεί να θελήσουν να διέλθουν το σημείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα της προσβασιμότητας έχουν φτάσει μέχρι και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Τάκης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού
«Από την αυτοψία που έχει γίνει και έγινε και σήμερα (σ.σ.: χθες) μετά την έντονη βροχόπτωση ο δρόμος δεν είχε κάποιο πρόβλημα προσπελασιμότητας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση και προκειμένου να επιλυθεί το όποιο ζήτημα, κατόπιν συνεννόησης θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του αγροτικού δρόμου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες».
Τάσος Μυλωνόπουλος, πρόεδρος Κοινοπραξίας Ταξί Ζεύξιππος
«Ο συνάδελφος πρότεινε να έρχεται ο μαθητής πιο μπροστά από το σπίτι του γιατί όταν βρέχει δεν μπορεί να περάσει το αυτοκίνητό του για να φτάσει στο σπίτι. Έχει λάσπες ο δρόμος. Είχαμε ζητήσει εγγράφως να γίνει αποκατάσταση. Δεν είναι μόνο το παιδί, είναι και οι άνθρωποι που πάνε στο σπίτι τους. Δεν μπορεί να περάσει το ταξί από εκεί, ειδικά όταν βρέχει. Έχει λάσπες και κολλάει το αυτοκίνητο. Όταν είναι στεγνός ο δρόμος περνάει κανονικά το αυτοκίνητο, αλλά ο χειμώνας είναι μπροστά. Ο συνάδελφος έστειλε έγγραφο αίτημα προς τον δήμο και προς το σχολείο για να αναφέρει ότι λόγω ακαταλληλότητας του δρόμου δεν μπορεί να περάσει το ταξί, ειδικά όταν βρέχει».
Αναστάσιος Αρβανιτάκης, κάτοικος-πατέρας 9χρονου
«Ο δρόμος αυτός σκάφθηκε με τσάπα πριν από περίπου έναν μήνα για να περάσει υπόγεια αγωγός άρδευσης από το σημείο, ωστόσο μετά την ολοκλήρωση του έργου έμεινε έτσι και δεν αποκαταστάθηκε. Ξεχαλικώθηκε και έχει βγει η γλίνα πάνω. Και Ι.Χ. επιβατηγό δεν περνάει. Πήγαμε στον πρόεδρο της κοινότητας, στον δήμαρχο, μετά μας είπαν να απευθυνθούμε στον ΤΟΕΒ, έστειλα γραπτή καταγγελία στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων. Στην αρμόδια υπηρεσία που ήρθε στο σημείο και βρήκε τον ιδιώτη που έκανε το έργο αυτό, ο ιδιώτης δεν ανέφερε ότι έχει σκάψει 800 μέτρα τον δρόμο, αλλά τους πήγε εκεί που τελειώνει ο αγωγός.
Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι το ταξί που παραλαμβάνει το παιδί μου για να το πάει στο σχολείο, δεν μπορεί να περάσει, με αποτέλεσμα να μην έρχεται στο σπίτι και έτσι το παιδί δεν πάει στο σχολείο. Επίσης ούτε εγώ μπορώ να το πάω στο σχολείο γιατί πρέπει να περνάς με αγροτικό αυτοκίνητο, καθώς Ι.Χ. δεν περνάει. Γιατί έχει βγει η γλίνα πάνω. Να στρώσουν με γκρέιτερ τον δρόμο και να περάσουν χαλίκι να γίνει ο δρόμος όπως ήταν και πριν».
Αγγελική Αρβανιτάκη, κάτοικος-γιαγιά 9χρονου
«Από δεκαεπτά ετών μένω εδώ σε αυτό το σημείο, σε αυτό το σπίτι. Ζούμε μια ζωή εδώ και ήρθε ο ιδιώτης, χάλασε τον δρόμο για να περάσει τον δικό του αγωγό, κορόιδεψε και είπε ότι θα περάσει τον αγωγό στη ράχη του φράγματος και έσκαψε όλο τον δρόμο. Και μάλιστα έχουμε μάθει ότι λέει, όταν κάποιος έρχεται εδώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πως δεν μένει κανένας σε αυτό το σπίτι και είναι εγκαταλειμμένο. Όλα αυτά τα χρόνια εγώ πού μένω; Έχει πει ένα σωρό ψέματα στον κόσμο που έρχεται εδώ για να δει τον δρόμο. Τους πάει πίσω από τα χωράφια του και δεν τους πάει από τα Αρβανιτακέικα που πέρασε τον αγωγό και τον έφτασε στα Κυριαζέικα. Θα μας διώξει και από το σπίτι μας; Τρία χρόνια το εγγόνι μου πού πάει σχολείο; Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος;».
Οδυσσέας Αλεξόπουλος, διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Νέας Μανωλάδας
«Αρχικά ενημερώθηκα από τον οδηγό του ταξί που μεταφέρει το παιδί στο σχολείο ότι υπάρχει πρόβλημα με τον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του εξαιτίας κάποιων εργασιών που είχαν γίνει. Κι αυτός είναι ο λόγος απουσίας του μαθητή από το σχολείο. Και αυτή την εβδομάδα έχει απουσιάσει πολλές ημέρες. Επικοινώνησα με την τοπική Αρχή, έγιναν κάποιες ενέργειες που δεν απέδωσαν και τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνοι γι' αυτόν τον δρόμο είναι ο ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού. Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ όταν επικοινώνησα, μου ανέφερε ότι είχε στείλει τον εργοδηγό του τις προηγούμενες ημέρες και θα τον έστελνε και σήμερα (σ.σ.: χθες) και σύμφωνα με την έκθεση που θα του καταθέσει, θα ακολουθήσουν οι ανάλογες ενέργειες. Πιστεύω ότι θα γίνει η χαλίκωση αυτού του δρόμου που χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα.
Ο μαθητής μας αυτή την εβδομάδα ήρθε στο σχολείο μόνο τη Δευτέρα, ενώ από την ώρα που δημιουργήθηκε πρόβλημα στον δρόμο έχει απουσιάσει αρκετές φορές γιατί δεν μπορεί να τον μεταφέρει το ταξί όπως αρχικά γινόταν. Ο μαθητής θα πρέπει να βρίσκεται στο σχολείο και ο καθένας θα έπρεπε να εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα».
Ξενοφώντας Ανδρέου, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Νέας Μανωλάδας
Το πρόβλημα αυτό όντως υφίσταται, έχουμε ενημερώσει και τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες και είπαμε να το φτιάξουμε. Ο γονιός έχει απόλυτα δίκιο γιατί δεν μπορεί το παιδί να μην πηγαίνει σχολείο. Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα στον δρόμο, ανήκει στον ΓΟΕΒ, ωστόσο όταν μίλησα με τον δήμαρχο, είπε πως θα πάρει τον εργολάβο να πάει να ρίξει χαλίκι για να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Είμαστε στην αναμονή κι εμείς να δούμε τι θα γίνει, γιατί ως δήμος δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση σε χώρο του ΓΟΕΒ. Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάει ο εργολάβος να ρίξει το χαλίκι».
Πηγή: patrisnews.com