Κάνναβη: Η νέα επικίνδυνη μόδα στους νέους που πωλείται στα περίπτερα
Προϊόντα κάνναβης στα περίπτερα
Πωλούνται νόμιμα στα περίπτερα, απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών, ωστόσο είναι εξίσου εθιστικά, αφού είναι προϊόντα κάνναβης και φυσικά γίνονται ανάρπαστα από τους νέους. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Live News προβληματίζει για την νέα επικίνδυνη μόδα των προϊόντων κάνναβης που γίνονται ανάρπαστα από μαθητές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Live News, τρεις 15χρονοι μαθητές μιλούν στην κάμερα του LIVE NEWS για αυτήn τη νέα επικίνδυνη μόδα με τα προϊόντα κάνναβης.
«Δύο τζούρες από αυτό και θα την ακούσεις για τα καλά», λένε, περιγράφοντας τι μπορεί να προκαλέσει η κάνναβη. Η τιμές ποικίλλουν ανάλογα το προϊόν και μπορεί να φτάσουν μάλιστα έως και τα 39 ευρώ.
«Προσωπικά έχω δει φίλο μου να κάνει τέτοιο παρόμοιο πράγμα. Επηρεάζονται από παρέες».
Χρήστες του ΤikTok ανεβάζουν βιντεάκια τρώγοντας ζελεδάκια κάνναβης, ενώ έχει βγει μέχρι και τραγούδι τραπ.
Προφανώς, η νομοθεσία για να επιτρέπει να πουλιούνται νόμιμα, η περιεκτικότητα κάνναβης θα είναι η ελάχιστη δυνατή. Όμως, σε καμία περίπτωση ένας οργανισμός εφήβου δεν πρέπει να τα καταναλώνει.
Οι έφηβοι όμως τα θεωρούν «ακίνδυνα» αφού τα βλέπουν σε καθημερινή βάση στα social media, αλλά και κρεμασμένα στα περίπτερα. Η αλήθεια ωστόσο είναι πως σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν έντονες ψυχοδραστικές μεταβολές.
Με τροφική δηλητηρίαση από ζελεδάκια κάνναβης
Τις τελευταίες ώρες αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση πως αρχές του Νοεμβρίου στη Σαλαμίνα ένας 20χρονος έφαγε ζελεδάκια κάνναβης και λίγη ώρα μετά βρέθηκε να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.
«Ήρθε ένα παιδάκι το οποίο αναφέρει κατανάλωση από ζελεδάκια. Το μόνα ζελεδάκια που ήξερα είναι αυτά που τρώνε τα παιδάκια. Μου είπαν ότι είναι παράγωγα επεξεργασμένης κάνναβης, από τα οποία έχουν αφαιρέσει την εθιστική ουσία και την παίρνουν τα παιδιά για να φτιάχνουν κεφάλι λίγο. Σαν κλινική εικόνα ήταν σαν να είχε πάθει τροφική δηλητηρίαση.
»Όπως είναι κι αν φας κάτι χαλασμένο, όπως αν πιεις πολύ αλκοόλ, ζάλη και εμετός. Αν είναι πρώτη φορά που παίρνεις, δεν ξέρεις τι παρενέργειές έχει το καθένα. Αντιμετωπίζεις τα συμπτώματα. Αυτό δεν μπορείς να το αφαιρέσεις, δεν είναι κάποια ναρκωτική ουσία που μπορείς να την εξουδετερώσεις εκείνη την στιγμή», λέει ο Α’ επιμελητής του ΚΥ Σαλαμίνας, Δημήτρης Μαναράς.
«Είναι εξίσου εθιστικό»
Από την πλευρά της η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, αναφέρει πως αυτά τα προϊόντα είναι εξίσου εθιστικά με τα υπόλοιπα.
«Είναι εξίσου εθιστικό, ένα 10 – 20% εξαρτάται και δεν είναι κάτι αθώο ειδικά για παιδιά και εφήβους. Έχουν τρομακτικές επιπτώσεις και είναι έγκλημα η πώλησή του σε ανθρώπους κάτω των 25 χρόνων».
Η ίδια συμπληρώνει πως:
«Έχει διαφορά από οργανισμό σε οργανισμό. Πολλοί, αντί να έχουν μια βελτίωση της διάθεσής τους, έχουν ακριβώς το ανάποδο, κινδυνεύουν από εμφάνιση κατάθλιψης ακόμα και αυτοκτονικού ιδεασμού».