Διαδίκτυο: Οι deep fake εφαρμογές και η χρήση τους - Το νομικό πλαίσιο προστασίας
«Πληροφορήθηκα ότι είχαν στείλει και mail με γυμνές φωτογραφίες με ένα κείμενο που είχε σκοπό να με απαξιώσει ηθικά» είπε θύμα διαδικτυακής απάτης
Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει η συζήτηση για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου, με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στη Ναύπακτο, που δύο αγόρια ηλικίας 13 ετών παραποίησαν φωτογραφίες έξι κοριτσιών, μέσω ειδικής εφαρμογής, με τέτοιον τρόπο που φαίνονται γυμνές και τις μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από την προστασία από τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές, αλλά και στις κυρώσεις που επιβάλλονται στους δράστες,
Διαβάστε ακόμα: Ναύπακτος: Οι δύο ανήλικοι παραδέχτηκαν ότι έφτιαξαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες των συμμαθητριών τους
Σύμφωνα με την Κέλλυ Ιωάννου, διευθύντρια του CSI institute, η οποία μίλησε στο MEGA, η τεχνολογία του deep fake που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, «είναι τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει να τροποποιούμε οπτικοακουστικό υλικό με πολύ αληθοφανή αποτελέσματα».
«Είναι δύσκολο να το βιώσεις αυτό και μετά να πρέπει να το πεις» λέει θύμα διαδικτυακής απάτης
Παράλληλα, στο MEGA μίλησε και η Όλγα Πολίτη, θύμα διαδικτυακής απάτης, σημειώνοντας: «Είναι δύσκολο να το βιώσεις αυτό και μετά να πρέπει να το πεις αλλά αν δεν το πεις, δεν μπορείς να ενημερώσεις τις υπόλοιπες γυναίκες που μπορεί να έρθουν σε αυτήν τη θέση. Εμένα ξεκίνησαν κάποια δημοσιεύματα στο Facebook και στη συνέχεια τα είδα και σε site τα οποία τα είχαν κάνει και χορηγούμενα με διαφήμιση, με κανονικά το πρόσωπό μου και το όνομά μου. Έλεγε ότι αν πατήσεις το link θα μπορούσες να δεις δικές μου γυμνές φωτογραφίες. Πληροφορήθηκα ότι είχαν στείλει και mail με γυμνές φωτογραφίες με ένα κείμενο που είχε σκοπό να με απαξιώσει ηθικά. Ήθελαν να χτυπήσουν και τη δουλειά μου αλλά και την πολιτική μου δράση».
Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι η κα Πολίτη κινήθηκε νομικά.
Τι αλλάζει
«Πρέπει να δούμε τα κίνητρα, γιατί σε αυτήν την περίπτωση το κίνητρο μπορεί να ήταν ο εξευτελισμός. Υπάρχουν και άλλα κίνητρα που μπορεί να είναι οικονομικά. Υπάρχουν προβλέψεις για να αρχίσει να αλλάζει η δίωξη. Μέχρι πρότινος πατούσαμε πάνω στο κομμάτι των προσωπικών δεδομένων αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι μια μορφή τεχνολογικής σεξουαλικής βίας. Όσο βλέπουμε τέτοια φαινόμενα και η αντίδραση είναι αυτή, τόσο θα συμβαίνουν», είπε από την πλευρά της η κα Ιωάννου.
Σχετικά με την σχετική νομοθεσία μίλησε και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζοντας ότι έρχονται αλλαγές στην ποινικοποίηση τέτοιων πράξεων.
«Έχει έρθει η οδηγία στην ΕΕ την οποία επεξεργαζόμαστε και θα ψηφιστεί μέχρι τον Απρίλιο, που ποινικοποιεί το deep fake και το revenge porn» είπε.