Μελομακάρονα: Ο βασιλιάς των γλυκών των Χριστουγέννων και η άγνωστη ιστορία του
Τι σχέση έχουν τα μελομακάρονα με την "ψυχόπιτα"
Τα γλυκά των Χριστουγέννων είναι τα μελομακάρονα, καθώς πρόκειται για το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων, που γεμίζει χαρά και δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι. Ωστόσο, η προέλευσή τους δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο νομίζουμε. Ας μάθουμε όμως, τη μακάβρια ιστορία τους , που -ευτυχώς- λίγοι γνωρίζουν.
Παραδοσιακά, το μελομακάρονο, όπως και ο κουραμπιές, κατατάσσεται στα εορταστικά γλυκίσματα και θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνικό σπίτι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Διαβάστε ακόμα: Μοναστηριακή συνταγή για πεντανόστιμα μελομακάρονα
Γιατί τα λέμε μελομακάρονα;
Ετυμολογικά τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση. Σύμφωνα με το λεξικό, η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία». Μακαρωνία ήταν το νεκρώσιμο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου συγγενείς και φίλοι μακάριζαν τον νεκρό.Βάση της μακαρωνίας ήταν τα ζυμαρικά. Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την «ψυχόπιτα», δηλαδή ένα κομμάτι άρτου στο σχήμα και το μέγεθος του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο μοίραζαν στους συγγενείς μετά την κηδεία.
Αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς πότε προστέθηκε μέλι στα μελοκάρονα και πήραν τη σημερινή τους μορφή, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό έγινε από τους Μικρασιάτες Έλληνες, καθώς αυτοί καθιέρωσαν τα μελομακάρονα ως γλυκό του δωδεκαημέρου με το όνομα «φοινίκια».
Η ίδια λέξη μακαρωνία χρησιμοποιήθηκε από τους Λατίνους και αργότερα τους Ιταλούς ως maccarone που κατέληξε να σημαίνει σπαγγέτι.
Διαφορετική κατάληξη είχε όμως η μακαρωνία στη Γαλλία και την Αγγλία, που σήμερα έχει δώσει το όνομα σε ένα από τα πιο γευστικά και διάσημα γλυκά του κόσμου, τα macaroon.