Αδυναμία σε εστεμμένες, μοντέλα, τραγουδίστριες και γενικά σε εντυπωσιακές γυναίκες, αλλά και στη χλιδάτη ζωή είχαν αρχηγικά μέλη της σπείρας με τις «μαϊμού» εταιρείες που άρπαξαν δεκάδες εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω ΦΠΑ. Άνοιγαν τη μία εταιρεία τεχνολογίας μετά την άλλη, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ κι επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πολύπλοκο τραπεζικό δίκτυο κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ. Το κύκλωμα, που είχε αναγάγει την οικονομική απάτη σε επιστήμη, εξαρθρώθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία, έπειτα από μακρά έρευνα, προχώρησαν σε έντεκα συλλήψεις, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη 23 άτομα.


Εγκέφαλος του κυκλώματος 51χρονος, παντρεμένος με Σταρ Ελλάς - Στη "φάκα" και λογιστής, με εμπλοκή στην υπόθεση "SECRETO"


Από τους έντεκα που συνελήφθησαν, οι δέκα είναι μέλη της οργάνωσης, ενώ, μεταξύ αυτών, βρίσκονται και οι τρεις αρχηγοί, με τον έναν από αυτούς να είναι λογιστής. Το κύκλωμα δρούσε μέσα από σκιώδη και πολυδαίδαλα εταιρικά και τραπεζικά σχήματα και γι’ αυτό κατάφερε να δρα στη σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αρχηγικό μέλος φέρεται να είναι ο 51χρονος επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Ψηλός, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Σταρ Ελλάς 2017 Μαρία Ψηλού. Το ζευγάρι, που παντρεύτηκε πριν από τρία χρόνια κι έχει αποκτήσει ένα κοριτσάκι, έκανε χλιδάτη ζωή με παρουσία σε κοσμικές στήλες του Τύπου.

Διαβάστε ακόμη: Έστησαν κομπίνα με ΦΠΑ και "φέσωσαν" το Δημόσιο με δεκάδες εκατ. ευρώ: Κατασχέθηκαν πιστόλια, καραμπίνες και supercars - 11 συλλήψεις

Στους συλληφθέντες κι ένας 43χρονος που είχε το ρόλο λογιστή, αλλά εμπλοκή και στην υπόθεση απάτης με τον κωδικό «SECRETO». Σε εκείνη την υπόθεση, από την άνοιξη του 2019, 105 άτομα, εκ των οποίων τα δεκατρία στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποσπάσουν 12.000.000 δολάρια, ίσως και πολύ περισσότερα, από τριάντα αμερικανικές τράπεζες, με ένα πολύ απλό modus operandi, από το Τέξας έως το Μαϊάμι.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και το όνομα πρώην συντρόφου γνωστής τραγουδίστριας, ο οποίος, όμως, δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για τη διαρκή του δράση.

Τα... κατορθώματα και ο τρόπος δράσης της σπείρας


Βεβαίως, όλα αυτά τα χρήματα, προκειμένου να έχουν αντίκρισμα έπρεπε να «ξεπλυθούν». Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως γι’ αυτή τη διαδικασία είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι, αποτελούμενο από 131 τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας 52.539 τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από 133 επιστρεπτέες προκαταβολές και 44 επιστροφές ΦΠΑ σε λογαριασμούς εταιρειών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη συνέχεια προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία, καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτήν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφεται πώς τα μέλη της οργάνωσης έφτιαχναν τη μία εταιρεία μετά την άλλη, με... έφεση σε αυτές του λιανικού και χονδρικού εμπορίου κινητών και υπολογιστών, όπου ως επικεφαλής και διαχειριστές τοποθετούνταν άσημοι συνεργοί τους ή ακόμη και αχυράνθρωποι. Παράλληλα, όμως, φρόντιζαν να είναι πλήρως ενημερωμένοι και να αλλάζουν τρόπο δράσης, ώστε να αποφεύγουν πιθανούς ελέγχους. Έτσι, έφτιαχναν νέες εταιρείες και μέσω πολλαπλών συναλλαγών και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ κάλυπταν τα ίχνη τους.

Οι ψευδοεταιρείες που είχαν δημιουργήσει εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας ΦΠΑ 16.000.423 ευρώ κι έλαβαν εικονικά παραστατικά 13.545.119 ευρώ αντιστοίχως, για συναλλαγές στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκαν και το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Με τους παραπάνω τρόπους, η οργάνωση κατέστησε 69 εικονικές εταιρείες παράνομα δικαιούχες των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά 9.695.525 ευρώ, ενώ μέσω ακόμη δεκατριών εταιρειών αποπειράθηκε να εισπράξει επιπλέον 3.582.066 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: 54.186 ευρώ, δύο πιστόλια, δύο καραμπίνες, πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων, έξι μαχαίρια, σιδερογροθιά, οκτώ πολυτελή οχήματα, 59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία, 171 ηλεκτρονικά τσιγάρα και πλήθος κινητών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime