Ελεγχόµενη ανησυχία προκαλεί στις διεθνείς υγειονοµικές Αρχές η εµφάνιση αυξηµένων κρουσµάτων της λεγόµενης «περιπατητικής πνευµονίας», δηλαδή της πνευµονίαςαπό µυκόπλασµα (mycoplasma pneumoniae). Στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ECDC) αναφέρεται ότι η νόσος εµφανίζει ήδη έξαρση σε έξι χώρες της Ε.Ε. Επίσης, καταγράφεται ένας «ασυνήθιστα υψηλός αριθµός κρουσµάτων (142) σε παιδιά ηλικίας 3-14 ετών», αλλά από τον περασµένο Αύγουστο µέχρι τώρα, και χωρίς κάποια επαφή µε χώρα του εξωτερικού, αναφέρει επισήµως µία κοµητεία της πολιτείας Οχάιο των ΗΠΑ.
Πνευµονία από µυκόπλασµα: Σε «συναγερμό» έξι χώρες της ΕΕ
Σύµφωνα µε τη σχετική έκθεση του ECDC, έξι χώρες της Ε.E., µεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, αλλά και η ∆ανία, η οποία κατέγραψε 541 κρούσµατα σε... µία εβδοµάδα και κατακόρυφη άνοδο κατά 300% σε σχέση µε τα µέσα του περασµένου Οκτωβρίου, αναφέρουν αισθητή αύξηση στα κρούσµατα λοιµώξεων από mycoplasma pneumoniae, ενώ η Ιταλία ανέφερε την Τετάρτη 29 Νοεµβρίου τα πρώτα κρούσµατα της νόσου. Η αύξηση αφορά όλες τις ηλικιακές οµάδες, αλλά κυρίως παιδιά και εφήβους.
Η αρχή έγινε τον περασµένο Νοέµβριο από την Κίνα, µε µαζικές προσελεύσεις µικρών ασθενών στα παιδιατρικά νοσοκοµεία, κυρίως του Πεκίνου. Η νόσος έχει χαρακτηριστεί από την κινεζική κυβέρνηση ως ένας συνδυασµός γνωστών λοιµώξεων του αναπνευστικού, ενώ ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επισταµένως την εξέλιξη του θέµατος.
Το βακτήριο που προκαλεί την πνευμονία
Το mycoplasma pneumoniae είναι βακτήριο, το οποίο µπορεί να προκαλέσει ασθένειες, καταστρέφοντας την επένδυση του αναπνευστικού συστήµατος στον ρινοφάρυγγα, τον φάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους, τα βρογχιόλια και τις κυψελίδες. Οι άνθρωποι µπορεί να έχουν τα βακτήρια στη µύτη ή στον λαιµό τους χωρίς να νοσούν, καθώς περίπου το 75% των κρουσµάτων είναι ασυµπτωµατικά, ενώ η νόσος µεταδίδεται µε τον βήχα ή/και το φτάρνισµα. Μεταξύ 2011 και 2019 έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη τέσσερις επιδηµίες της νόσου: 2011/12, 2014/15, 2015/16 και στα τέλη του 2019. Οµως, τώρα καταγράφεται µειωµένη ανοσία στους πληθυσµούς, λόγω των µέτρων ατοµικής και συλλογικής προστασίας κατά τη διάρκεια της πανδηµίας COVID-19...
Οι λοιµώξεις εµφανίζονται τυπικά µε ήπια συµπτώµατα του ανώτερου αναπνευστικού, τα οποία υποχωρούν. Ωστόσο, σε ποσοστό χαµηλότερο του 10% επί του συνόλου, οι ασθενείς παρουσιάζουν παρατεταµένα ή άτυπα σοβαρά συµπτώµατα του κατώτερου αναπνευστικού, τα οποία απαιτούν αντιβιοτική φαρµακευτική θεραπεία ή/και νοσηλεία. Ως ασθένεια µε γνωστό ιστορικό, υπάρχουν αποτελεσµατικές αντιβιοτικές θεραπείες για την πνευµονία από µυκόπλασµα, όπως η αµοξυκιλίνη, η αζιθροµυκίνη, η τετρακυκλίνη, οι µακρολίδες και οι φθοριοκινολόνες.
«Το µυκόπλασµα δεν αποτελεί ένα µυστήριο για τους γιατρούς»
Σύµφωνα µε όσα επισηµαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδας, Ολγα Τζέτζη, «το µυκόπλασµα µπορεί να µην είναι οικείο στους γονείς, αλλά δεν αποτελεί ένα µυστήριο για τους γιατρούς, οι οποίοι γνωρίζουµε ότι είναι µια κοινή αιτία ήπιας πνευµονίας. Προκαλεί βήχα, ο οποίος µπορεί να παραµείνει για εβδοµάδες, συνήθως µε πυρετό και πονοκέφαλο, και συχνά ένα κηλιδωτό εξάνθηµα στον κορµό, στην πλάτη ή στα χέρια».
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Αρχές στην Κίνα ανησυχούν πλέον ότι το συνεχιζόµενο µαζικό κύµα λοιµώξεων του αναπνευστικού, όπως εκείνες από mycoplasma pneumoniae, µπορεί να στοχεύσει, στη συνέχεια, τους ηλικιωµένους κατοίκους της χώρας...
Μάλιστα, σύµφωνα µε το CDC των ΗΠΑ, η αντίσταση στον τύπο των αντιβιοτικών που χρησιµοποιούνται για τη θεραπεία του mycoplasma pneumoniae µπορεί να παίζει ρόλο στη µαζική αύξηση των κρουσµάτων σε παιδιά στην Κίνα.