Εικαστικός Γεωργία Λαλέ: Στεναχωρήθηκα που το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει από το προξενείο της Νέας Υόρκης το έργο μου με τη ροζ σημαία (Βίντεο)
Τι δήλωσε η εικαστικός για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσει να κατεβεί το έργο με τη ροζ σημαία από το Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη
Μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, να αποσύρει από το ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, την ροζ σημαία, έργο που φιλοτέχνησε η Γεωργία Λαλέ, η ίδια η εικαστικός έδωσε συνέντευξη για το συμβάν στονανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, ενώ απόσπασμα της προβλήθηκε στην εκπομπή ‘’Πρωινό’’.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για την απομάκρυνση από το Προξενείο της Νέας Υόρκης του έργου της Γεωργίας Λαλέ
Η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί συχνά την τέχνη της προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με κοινωνικά θέματα και η ροζ ελληνική σημαία της είναι φτιαγμένη από κομμάτια σεντονιών που προέρχονται από ελληνικά σπίτια οι γυναίκες των οποίων έχουν νιώσει ενδοοικογενειακή βία.
''Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες, θύματα των γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες του έθνους μας και κάθε έθνους. Δέχτηκα πολλά μηνύματα από γυναίκες που έχουν περάσει ενδοοικογενειακή βία, θύματα βιασμού, φίλες γυναικών που σκοτώθηκαν από τους άνδρες τους το 22. Το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία, το έργο λέγεται «Σημαία», έχει τετράγωνα και παραλληλόγραμμα που αναφέρονται στην ελληνική σημαία. Δεν είναι η ελληνική σημαία, είναι ένα εθνικό σύμβολο και ένα εθνικό σύμβολο αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες’’ είπε η Γεωργία Λαλέ.
Εικαστικός Γεωργία Λαλέ για ροζ σημαία: Με στενοχώρησαν που θεώρησαν ότι ένα έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο
Στη συνέχεια, πρόσθεσε: ‘’Με στενοχώρησαν που θεώρησαν ότι ένα έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο. Στενοχωρήθηκα που το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει το έργο μου από το προξενείο. Σαν καλλιτέχνης και σαν γυναίκα νιώθω ότι η σημαία αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες και εμένα κατ’ επέκταση και να μην μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι το λάθος είναι από τη διαχείριση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση ήταν εγκεκριμένη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε βάση σε μία ακραία πλευρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου που δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και ζήτησαν να κατέβει το έργο μου γι’ αυτόν τον λόγο. Είναι πολλά τα συγγνώμη που πρέπει να ζητηθούν. Πρέπει να ζητηθούν συγγνώμη από τις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και δεν υπάρχουν οι κοινωνικές βάσεις να τις υποστηρίξουν. Όταν μέλη της βουλής κάνουν ονομαστική επίθεση εναντίον μου, αυτό με εκθέτει σε κινδύνους. Θα έλεγα στον κ. Γεραπετρίτη ότι κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία το ανεβάζεις πιο ψηλά’’ ανέφερε χαρακτηριστικά.