Βασίλης Καρράς: Δάκρυσαν οι πάντες για τον θάνατο του άρχοντα της πίστας - Σήμερα η ταφή του στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
Πώς αποχαιρέτησαν τον Βασίλη Καρρά οι θαυμαστές του - Στις 12.00 το μεσημέρι η ταφή στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας
Το ελληνικό τραγούδι έχασε τον άρχοντά του, τον Βασίλη Καρρά. Ο θάνατός του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Το πεντάγραμμο μένει χωρίς τον γνήσιο λαϊκό εκφραστή του.
Ήταν εξάλλου από τους ελάχιστους που κέρδισαν αδιαφιλονίκητα αυτόν τον τίτλο τιμής: του λαϊκού τραγουδιστή. Αγαπήθηκε φανατικά και αγάπησε, μπήκε στις καρδιές και τα σπίτια των ανθρώπων, έγινε ένα με τον κόσμο, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην τέχνη του και τις ψυχές. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης μπήκε και στα ρεκόρ Γκίνες!
Έπειτα από ενάμιση χρόνο γενναίας μάχης με τον καρκίνο, νόσησε και από κορονοϊό. Για να εκπνεύσει τελικά την παραμονή των Χριστουγέννων, στα 70, ενώ νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο στη συμπρωτεύουσα.
Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Καρράς: Οι εξομολογήσεις του για τη ζωή και τις επιτυχίες του (Βίντεο)
Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε, όπως και η αντίδραση του κόσμου. Οι χρήστες των social media όλων των ηλικιών τον αποχαιρέτησαν με στίχους από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του. Με βαθιά λόγια αγάπης. Εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οποίο επισκεπτόταν όσο πιο συχνά μπορούσε. Εκεί είχε κτήμα, γνωστό ως Φάρμα Καρρά, όπου καλλιεργούσε ελιές, σταφύλια και λαχανικά.
Ανέβαινε στο Παγγαίο και μάζευε κράνα, ενώ η ζωή στο χωριό τον γέμιζε χαρά. Έμενε στην Καρδία Θεσσαλονίκης, ενώ στον άνισο αγώνα με τη νόσο στάθηκε βράχος στο πλευρό του η σύζυγός του, Χριστίνα, με την οποία ήταν παντρεμένοι από τα 20 τους. Λίγες ώρες μετά τον θάνατό του η κόρη του, Ειρήνη, μοιράστηκε φωτογραφία τους στον λογαριασμό της στο Facebook. Σε αυτήν, πατέρας και κόρη ποζάρουν αγκαλιασμένοι κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Μεταξύ πολλών τον αποχαιρέτησαν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη.
«Μια γνήσια λαϊκή φωνή σίγησε», αναφέρει σε μήνυμά του για τον θάνατό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Ένας γνήσιος Μακεδόνας, ο Βασίλης Καρράς, δεν είναι πια ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους, για τους οποίους τραγούδησε. Καθημερινός άνθρωπος και ο ίδιος, νομίζω πως δεν θα ήθελε μεγάλα λόγια σε αυτόν τον αποχαιρετισμό. Με τις νότες και την απλότητά του ήρθε να μείνει στη μνήμη μας βαθιά. Βαθιά όσο ήταν και η φωνή του. Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στους αμέτρητους φίλους του».
Η δε υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Ήταν ένα φαινόμενο που δεν κατατάσσεται και δεν ορίζεται».
Σχεδόν όλοι οι τραγουδιστές -πάνω και κάτω από τη σκηνή- σε φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα τον αποχαιρέτησαν αναφέροντας ο καθένας τη δική του εμπειρία κοντά του. Ανάμεσά τους οι Αντώνης Ρέμος, Νίκος Βέρτης, Δέσποινα Βανδή, με την οποία υπήρξαν και συντοπίτες και την οποία στήριξε προκειμένου να ανέλθει στο μουσικό στερέωμα. Το έχει πει άλλωστε η ίδια δεκάδες φορές. Και τώρα ανέφερε: «Ζει στην καρδιά μου και τον ευγνωμονώ. Δίπλα του ξεκίνησα το ταξίδι μου στη μουσική. Με ξεγέλασε με έναν τρόπο. Με έκανε να πιστεύω πως ο κόσμος της μουσικής είναι γεμάτος με Βασίληδες! Με τα χρόνια κατάλαβα τη μοναδικότητά του και δεν αναφέρομαι στην ντομπροσύνη της φωνής του ούτε και στα τραγούδια του. Αυτός ο άντρας με αυτό το εκτόπισμα που είχε, που λατρευόταν σαν ροκ σταρ, αυτός που ξεκινούσε με το ''καλησπέρα και καλή βραδιά'' και τον αποθέωναν όλοι, είχε μια σχεδόν παιδική αθωότητα, που τη διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια… Γενναιόδωρος, με αφοπλιστική απλότητα, αληθινός και με πολλή αγάπη για όλους. Τον ένοιαζε μόνο η σκηνή κι ό,τι γινόταν πάνω σε αυτή. Σπάνιας κοπής άνθρωπος…».
Επίσης, οι Γιάννης Πλούταρχος, Νατάσα Θεοδωρίδου, Νίκος Οικονομόπουλος, Πάολα, Κωνσταντίνος Αργυρός, Νίκος Βέρτης, Γιάννης Ζουγανέλης ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τον αποχαιρέτησαν. Φυσικά, ο κουμπάρος του, Νίκος Ζωιδάκης, που τον αποκαλούσε «πατέρα, δάσκαλο, θεό» του.
Γεννημένος από φτωχή οικογένεια στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις 12 Νοεμβρίου 1953 -το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Κεσογλίδης-, έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του και με τη χαρακτηριστική, βραχνή φωνή του να αφήσει ανεξίτηλο το μουσικό του αποτύπωμα.
Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Ενώ ήταν 10 ετών μετακόμισαν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, στα 16 του, έκανε ντεμπούτο στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, δείχνοντας ήδη από τότε το ταλέντο του στην ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού.
Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε δουλέψει στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτυπώνεται στο κοσμαγάπητο άσμα του «Εγώ, αγάπη μου, εγώ». Το ταλέντο του δεν άργησε να βρει ευρεία ανταπόκριση. Έκανε τεράστιες επιτυχίες, με δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ήταν με τον δίσκο «Μ’ έχεις κάνει αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους-μουσική Μιχάλη Ρακιντζή.
Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια έγραψε τη δική του ιστορία με συνεργασίες με πολλούς σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς - έδωσε περισσότερα από 150 τραγούδια σε συναδέλφους του, ενώ ένωσε τις δυνάμεις του, μεταξύ άλλων, με Φοίβο, Γιώργο Θεοφάνους, Αλέκο Χρυσοβέργη, Σπύρο Γιατρά, Εύη Δρούτσα, Πάνο Φαλάρα, Χρήστο Δάντη, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Ηλία Φιλίππου, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Χρήστο Νικολόπουλο. Επίσης, έκανε ντουέτα με τραγουδιστές όπως η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Δέσποινα Βανδή, η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης, με τους περισσότερους από τους οποίους συνεργάστηκε και σε συναυλίες που άφησαν εποχή. Στις δε πολυάριθμες συναυλίες του σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Καναδά και Αυστραλία ενθουσίαζε ομογενείς και αλλοδαπούς.
Κορυφαία του στιγμή υπήρξε το 2017: Μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες με τη συναυλία του στο στάδιο «Arena» στη Σόφια της Βουλγαρίας, συγκεντρώνοντας 17.000 ανθρώπους. Παράλληλα, 5.000-6.000 θεατές έμειναν έξω από το στάδιο, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο. Έτσι, τον απόλαυσαν από video wall. Όμως ο Βασίλης Καρράς δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν αυθεντικό και με μεγαλείο ψυχής άνθρωπο, που βοηθούσε όποιον μπορούσε. «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» τραγουδούσε - και έτσι είναι. Θα μείνει για πάντα ζωντανός στις καρδιές μας.
Διαβάστε ακόμα: Έτσι αποχαιρέτησαν τον Καρρά από τις μεγάλες πίστες: "Η βραδιά ανήκει στον Βασίλη" (Βίντεο)
Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του έλαβε χώρα χθες το πρωί στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, 09.00 έως 13.00, εν μέσω χειροκροτημάτων από τη λαοθάλασσα που είχε συγκεντρωθεί πολύ νωρίτερα, με την ιαχή «αθάνατος» να πλημμυρίζει με δάκρυα τα μάτια. Τραγικές φιγούρες η χήρα και η κόρη του.
Κρατώντας λευκά λουλούδια, φίλοι και θαυμαστές συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άρχοντα του λαϊκού τραγουδιού. Ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τις 16.30 μουσικοί με μπουζούκια και όργανα αποχαιρέτησαν τον μεγάλο τραγουδιστή με το «Νύχτα ξελογιάστρα» και το «Δεν πάω πουθενά», αλλά και με ποντιακά, ενώ και ο κόσμος που βρισκόταν στην εκκλησία ακολούθησε τραγουδώντας τα κομμάτια του.
Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, η Άντζελα Δημητρίου, η Λένα Ζευγαρά, ο Πέτρος Ιακωβίδης, ο Αχιλλέας Μπέος, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης. Στεφάνια έστειλαν για τον Βασίλη Καρρά και ο Νότης Σφακιανάκης αλλά και η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη.
Χαρακτηριστικό ήταν το ότι, όταν έφτασε το φέρετρο, θαυμαστές και απλοί πολίτες, που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη απ’ όλη την Ελλάδα και βρίσκονταν εκεί από τις 8 το πρωί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: «Σήκω να μας τραγουδήσεις, Βασίλη, είσαι παντού».
Η κηδεία και η ταφή θα γίνουν σήμερα στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις 12.00 το μεσημέρι. Επιθυμία δική του -και της οικογένειας- αντί στεφάνων να στηριχθεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα». Αξίζει να επισημάνουμε πως η αγάπη του κόσμου ήταν τέτοια, που οι εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη κήρυξαν τριήμερο πένθος από την επομένη του θανάτου του, συστήνοντας στα μέλη της Ένωσης, που ξεπερνούν τα 500, στα μαγαζιά τους να παίζουν μόνο τραγούδια του «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άρχοντα».
Η δε μακροσκελής ανακοίνωση στη σελίδα του στο Faceboοk κάνει λόγο για «τέλος εποχής». «Η αυλαία έπεσε για τον μεγαλύτερο Έλληνα λαϊκό τραγουδιστή της εποχής μας... Το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, μας άφησε για πάντα. Η απώλειά του είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Δεν επεδίωξε την αυτοπροβολή, δεν έβαλε τον εαυτό του πάνω από συναδέλφους, παλιούς και νέους. Ξημεροβραδιάζαμε στα καμαρίνια κι εκείνος όταν μας έβλεπε, έλεγε: “Καλώς τα παιδιά μου”!».
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»
Ήταν εξάλλου από τους ελάχιστους που κέρδισαν αδιαφιλονίκητα αυτόν τον τίτλο τιμής: του λαϊκού τραγουδιστή. Αγαπήθηκε φανατικά και αγάπησε, μπήκε στις καρδιές και τα σπίτια των ανθρώπων, έγινε ένα με τον κόσμο, άφησε βαθύ αποτύπωμα στην τέχνη του και τις ψυχές. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης μπήκε και στα ρεκόρ Γκίνες!
Έπειτα από ενάμιση χρόνο γενναίας μάχης με τον καρκίνο, νόσησε και από κορονοϊό. Για να εκπνεύσει τελικά την παραμονή των Χριστουγέννων, στα 70, ενώ νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο στη συμπρωτεύουσα.
Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Καρράς: Οι εξομολογήσεις του για τη ζωή και τις επιτυχίες του (Βίντεο)
Το «αντίο» από φίλους και θαυμαστές του Βασίλη Καρρά
Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε, όπως και η αντίδραση του κόσμου. Οι χρήστες των social media όλων των ηλικιών τον αποχαιρέτησαν με στίχους από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του. Με βαθιά λόγια αγάπης. Εξέφρασε την επιθυμία να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, το οποίο επισκεπτόταν όσο πιο συχνά μπορούσε. Εκεί είχε κτήμα, γνωστό ως Φάρμα Καρρά, όπου καλλιεργούσε ελιές, σταφύλια και λαχανικά.
Ανέβαινε στο Παγγαίο και μάζευε κράνα, ενώ η ζωή στο χωριό τον γέμιζε χαρά. Έμενε στην Καρδία Θεσσαλονίκης, ενώ στον άνισο αγώνα με τη νόσο στάθηκε βράχος στο πλευρό του η σύζυγός του, Χριστίνα, με την οποία ήταν παντρεμένοι από τα 20 τους. Λίγες ώρες μετά τον θάνατό του η κόρη του, Ειρήνη, μοιράστηκε φωτογραφία τους στον λογαριασμό της στο Facebook. Σε αυτήν, πατέρας και κόρη ποζάρουν αγκαλιασμένοι κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον. Μεταξύ πολλών τον αποχαιρέτησαν ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη.
«Μια γνήσια λαϊκή φωνή σίγησε», αναφέρει σε μήνυμά του για τον θάνατό του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Ένας γνήσιος Μακεδόνας, ο Βασίλης Καρράς, δεν είναι πια ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους, για τους οποίους τραγούδησε. Καθημερινός άνθρωπος και ο ίδιος, νομίζω πως δεν θα ήθελε μεγάλα λόγια σε αυτόν τον αποχαιρετισμό. Με τις νότες και την απλότητά του ήρθε να μείνει στη μνήμη μας βαθιά. Βαθιά όσο ήταν και η φωνή του. Συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στους αμέτρητους φίλους του».
Η δε υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε: «Ήταν ένα φαινόμενο που δεν κατατάσσεται και δεν ορίζεται».
Σχεδόν όλοι οι τραγουδιστές -πάνω και κάτω από τη σκηνή- σε φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα τον αποχαιρέτησαν αναφέροντας ο καθένας τη δική του εμπειρία κοντά του. Ανάμεσά τους οι Αντώνης Ρέμος, Νίκος Βέρτης, Δέσποινα Βανδή, με την οποία υπήρξαν και συντοπίτες και την οποία στήριξε προκειμένου να ανέλθει στο μουσικό στερέωμα. Το έχει πει άλλωστε η ίδια δεκάδες φορές. Και τώρα ανέφερε: «Ζει στην καρδιά μου και τον ευγνωμονώ. Δίπλα του ξεκίνησα το ταξίδι μου στη μουσική. Με ξεγέλασε με έναν τρόπο. Με έκανε να πιστεύω πως ο κόσμος της μουσικής είναι γεμάτος με Βασίληδες! Με τα χρόνια κατάλαβα τη μοναδικότητά του και δεν αναφέρομαι στην ντομπροσύνη της φωνής του ούτε και στα τραγούδια του. Αυτός ο άντρας με αυτό το εκτόπισμα που είχε, που λατρευόταν σαν ροκ σταρ, αυτός που ξεκινούσε με το ''καλησπέρα και καλή βραδιά'' και τον αποθέωναν όλοι, είχε μια σχεδόν παιδική αθωότητα, που τη διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια… Γενναιόδωρος, με αφοπλιστική απλότητα, αληθινός και με πολλή αγάπη για όλους. Τον ένοιαζε μόνο η σκηνή κι ό,τι γινόταν πάνω σε αυτή. Σπάνιας κοπής άνθρωπος…».
Επίσης, οι Γιάννης Πλούταρχος, Νατάσα Θεοδωρίδου, Νίκος Οικονομόπουλος, Πάολα, Κωνσταντίνος Αργυρός, Νίκος Βέρτης, Γιάννης Ζουγανέλης ήταν ανάμεσα σε αυτούς που τον αποχαιρέτησαν. Φυσικά, ο κουμπάρος του, Νίκος Ζωιδάκης, που τον αποκαλούσε «πατέρα, δάσκαλο, θεό» του.
Το μουσικό αποτύπωμα
Γεννημένος από φτωχή οικογένεια στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις 12 Νοεμβρίου 1953 -το πραγματικό του όνομα ήταν Βασίλης Κεσογλίδης-, έμελλε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του και με τη χαρακτηριστική, βραχνή φωνή του να αφήσει ανεξίτηλο το μουσικό του αποτύπωμα. Είχε δύο αδέρφια, τον Δαμιανό και την Αναστασία. Ενώ ήταν 10 ετών μετακόμισαν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, στα 16 του, έκανε ντεμπούτο στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, δείχνοντας ήδη από τότε το ταλέντο του στην ερμηνεία του λαϊκού τραγουδιού.
Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε δουλέψει στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτυπώνεται στο κοσμαγάπητο άσμα του «Εγώ, αγάπη μου, εγώ». Το ταλέντο του δεν άργησε να βρει ευρεία ανταπόκριση. Έκανε τεράστιες επιτυχίες, με δίσκους που έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του ήταν με τον δίσκο «Μ’ έχεις κάνει αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους-μουσική Μιχάλη Ρακιντζή.
Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια έγραψε τη δική του ιστορία με συνεργασίες με πολλούς σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς - έδωσε περισσότερα από 150 τραγούδια σε συναδέλφους του, ενώ ένωσε τις δυνάμεις του, μεταξύ άλλων, με Φοίβο, Γιώργο Θεοφάνους, Αλέκο Χρυσοβέργη, Σπύρο Γιατρά, Εύη Δρούτσα, Πάνο Φαλάρα, Χρήστο Δάντη, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Ηλία Φιλίππου, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Χρήστο Νικολόπουλο. Επίσης, έκανε ντουέτα με τραγουδιστές όπως η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Δέσποινα Βανδή, η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης, με τους περισσότερους από τους οποίους συνεργάστηκε και σε συναυλίες που άφησαν εποχή. Στις δε πολυάριθμες συναυλίες του σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Καναδά και Αυστραλία ενθουσίαζε ομογενείς και αλλοδαπούς.
Κορυφαία του στιγμή υπήρξε το 2017: Μπήκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες με τη συναυλία του στο στάδιο «Arena» στη Σόφια της Βουλγαρίας, συγκεντρώνοντας 17.000 ανθρώπους. Παράλληλα, 5.000-6.000 θεατές έμειναν έξω από το στάδιο, καθώς δεν κατάφεραν να βρουν εισιτήριο. Έτσι, τον απόλαυσαν από video wall. Όμως ο Βασίλης Καρράς δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν αυθεντικό και με μεγαλείο ψυχής άνθρωπο, που βοηθούσε όποιον μπορούσε. «Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω» τραγουδούσε - και έτσι είναι. Θα μείνει για πάντα ζωντανός στις καρδιές μας.
Διαβάστε ακόμα: Έτσι αποχαιρέτησαν τον Καρρά από τις μεγάλες πίστες: "Η βραδιά ανήκει στον Βασίλη" (Βίντεο)
Λαϊκό προσκύνημα - Σήμερα η ταφή στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του έλαβε χώρα χθες το πρωί στον Ιερό Ναό του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, 09.00 έως 13.00, εν μέσω χειροκροτημάτων από τη λαοθάλασσα που είχε συγκεντρωθεί πολύ νωρίτερα, με την ιαχή «αθάνατος» να πλημμυρίζει με δάκρυα τα μάτια. Τραγικές φιγούρες η χήρα και η κόρη του.Κρατώντας λευκά λουλούδια, φίλοι και θαυμαστές συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άρχοντα του λαϊκού τραγουδιού. Ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία στη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά τις 16.30 μουσικοί με μπουζούκια και όργανα αποχαιρέτησαν τον μεγάλο τραγουδιστή με το «Νύχτα ξελογιάστρα» και το «Δεν πάω πουθενά», αλλά και με ποντιακά, ενώ και ο κόσμος που βρισκόταν στην εκκλησία ακολούθησε τραγουδώντας τα κομμάτια του.
Το «παρών», μεταξύ άλλων, έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Κωνσταντίνος Αργυρός, η Άντζελα Δημητρίου, η Λένα Ζευγαρά, ο Πέτρος Ιακωβίδης, ο Αχιλλέας Μπέος, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης. Στεφάνια έστειλαν για τον Βασίλη Καρρά και ο Νότης Σφακιανάκης αλλά και η οικογένεια του Παντελή Παντελίδη.
Διαβάστε ακόμα: Βασίλης Καρράς: Ποιος ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής με τις τεράστιες επιτυχίες (Βίντεο - Παλιές φωτογραφίες)
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεου, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε -έπειτα από αίτημα της οικογένειας- ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης. «Τα είπε όλα με τα τραγούδια, τη στήριξή του σε εκείνους που είχαν ανάγκη, με τον απαράβατο όρο να μη μαθευτούν ποτέ. Τα είπε όλα με την αγάπη του για τη Χριστίνα και την Ειρήνη. Από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, ο Βασίλης έδωσε αγάπη και δίδαξε ήθος για περισσότερα από 40 χρόνια. Ήξερε να αγγίζει την ψυχή του Έλληνα», ανέφερε.Χαρακτηριστικό ήταν το ότι, όταν έφτασε το φέρετρο, θαυμαστές και απλοί πολίτες, που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη απ’ όλη την Ελλάδα και βρίσκονταν εκεί από τις 8 το πρωί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα φωνάζοντας: «Σήκω να μας τραγουδήσεις, Βασίλη, είσαι παντού».
Η κηδεία και η ταφή θα γίνουν σήμερα στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι Καβάλας, στις 12.00 το μεσημέρι. Επιθυμία δική του -και της οικογένειας- αντί στεφάνων να στηριχθεί ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα». Αξίζει να επισημάνουμε πως η αγάπη του κόσμου ήταν τέτοια, που οι εστιάτορες στη Θεσσαλονίκη κήρυξαν τριήμερο πένθος από την επομένη του θανάτου του, συστήνοντας στα μέλη της Ένωσης, που ξεπερνούν τα 500, στα μαγαζιά τους να παίζουν μόνο τραγούδια του «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άρχοντα».
Η δε μακροσκελής ανακοίνωση στη σελίδα του στο Faceboοk κάνει λόγο για «τέλος εποχής». «Η αυλαία έπεσε για τον μεγαλύτερο Έλληνα λαϊκό τραγουδιστή της εποχής μας... Το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, μας άφησε για πάντα. Η απώλειά του είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Δεν επεδίωξε την αυτοπροβολή, δεν έβαλε τον εαυτό του πάνω από συναδέλφους, παλιούς και νέους. Ξημεροβραδιάζαμε στα καμαρίνια κι εκείνος όταν μας έβλεπε, έλεγε: “Καλώς τα παιδιά μου”!».
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»