Λασίθι: Ζημιές στο λιμάνι Μακρύ Γιαλού από τους νοτιάδες - Γκρεμίστηκε ο μόλος και το πλακόστρωτο (Εικόνες)
Ο μόλος στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού έχει υποχωρήσει σε μήκος 40 μέτρων και πλάτος 5 μέτρων και πλέον απαιτούνται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του.
Πολύ σοβαρά προβλήματα στο Μακρύ Γιαλό άφησαν πίσω τους οι έντονοι νοτιάδες που έπνεαν το Σαββατοκύριακο με μεγάλες ζημιές στο λιμάνι της περιοχής και μικρότερες στον πεζόδρομο που ενώνει τους Δήμους Ιεράπετρας και Σητείας.
Ο μόλος στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού έχει υποχωρήσει σε μήκος 40 μέτρων και πλάτος 5 μέτρων και πλέον απαιτούνται πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του.
Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό το πρωί της Κυριακής με τον πλοίαρχο και ιδιοκτήτη τουριστικού σκάφους της περιοχής Νίκο Τζιρβελάκη να ενημερώνει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νεκτάριο Παπαδάκη, ενώ σήμερα στο σημείο βρίσκεται ο Δήμαρχος Μανώλης Φραγκούλης με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και τον προτεινόμενο πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Μιχάλη Μπαχλιτζανάκη.
Όπως είπε στο Ράδιο Λασίθι ο κ. Τζιρβελάκης το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο, όμως σε μεγάλο βαθμό η καταστροφή ήταν αναμενόμενη και οφείλεται στο λάθος τρόπο απάμμωσης που γινόταν τα τελευταία χρόνια με εκσκαφείς (τσάπες) μια διαδικασία που ούτε μεγάλο πρακτικό αποτέλεσμα είχε αλλά προκαλούσε και ζημιές στα θεμέλια του λιμανιού.
Το προηγούμενο καλοκαίρι μάλιστα οι εργασίες από τον εκσκαφέα προκάλεσαν μια καθίζηση 15-20 πόντων στο λιμάνι πρόβλημα για το οποίο, όπως λέει ο κ. Τζιρβελάκης, υπήρξε ενημέρωση τόσο στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράπετρας και στο Λιμεναρχείο, χωρίς όμως να γίνει κάποια προσπάθεια αποκατάστασης και έτσι τελικά με την προχθεσινή κακοκαιρία που δεν ήταν και ιδιαίτερα ισχυρή δημιουργήθηκε η μεγάλη ζημιά.
Τόσο ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την περιοχή του Μακρύ Γιαλού, Νεκτάριος Παπαδάκης, όσο και ο προτεινόμενος προέδρος για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ΜιχάληςΜπαχλιτζανάκης τόνισαν πως η ζημιά που είχε δημιουργηθεί το περασμένο καλοκαίρι ήταν γνωστή, χωρίς να γίνει κάποια προσπάθεια επιδιόρθωσης και πλέον το πλήγμα για ολόκληρη την περιοχή είναι πολύ μεγάλο.
Πλέον είναι βέβαιο πως θα απαιτηθούν πολύ σημαντικά ποσά για την αποκατάσταση του ζημιάς που έχει γίνει με τον ίδιο να τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν και πολύ γρήγορες διαδικασίες ώστε να μην επεκταθεί η ζημιά. Παράλληλα τόνισαν πως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η απάμμωση στο λιμάνι και πλέον να γίνεται με την χρήση αντλίας όπως έγινε και στην περίπτωση της τεχνητής παραλίας στην Ιεράπετρα.
Πηγή:radiolasithi