Έρχονται εκπλήξεις στις κρίσεις του ΚΥΣΕΑ - Το ονόματα που είναι στο τραπέζι για το νέο σχήμα των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας, κα ι ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, στρατηγός Δημήτριος Χούπης , τα φαβορί για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις κρίσεις αρχηγών. Εντός των επόμενων ημερών, και ειδικότερα το διάστημα από την επόμενη ημέρα των Φώτων έως και τις 15 του μηνός, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), όπως ονομάζεται πλέον, προκειμένου να προβεί στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με αυτές ολοκληρώνεται και η θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος έκλεισε τον κύκλο του καθήμενος τέσσερα χρόνια ως αρχηγός στην ύψιστη θέση του στρατεύματος. Η δουλειά του αρχηγού δεν είναι εύκολη και φυσικά όλα αυτά τα χρόνια ο στρατηγός Φλώρος δέχθηκε σφοδρή κριτική και επικρίσεις για αρκετές από τις επιλογές του. Η θητεία του επισκιάστηκε από τα γεγονότα στην Αγχίαλο, την πλημμύρα στο Στεφανοβίκειο και το τραγικό δυστύχημα της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη. Σίγουρα όλα αυτά αποτελούν δύσκολες στιγμές, μελανές σελίδες, αλλά, από την άλλη, ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Εβρο, όπου αποσοβήθηκε η ασύμμετρη απειλή της εισβολής των μεταναστών;
Την αποτελεσματικότητα του στόλου, που απέκρουσε τη ναυτική απειλή των Τούρκων το 2020; Ή τις στρατιωτικές συνεργασίες με σχεδόν όλες τις βαλκανικές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και, φυσικά, την Κύπρο, και τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που εδραίωσε την Ελλάδα ως ισχυρό πόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; Το νόμισμα σίγουρα έχει δύο όψεις και τώρα που γίνεται ο απολογισμός μιας εποχής που περνά σίγουρα θα γεμίζει με βάρος και ευθύνες τους πιθανούς επερχομένους. Είναι γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει τη δική του αντίληψη, που είναι πιο ριζοσπαστική, και οι προτάσεις του έχουν κατατεθεί στον πρωθυπουργό. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει και αυτός τις προτιμήσεις του για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Γι’ αυτό ίσως και η κάθε λεπτομέρεια αναλύεται εξαντλητικά και η εβδομάδα που κυλά θα κυοφορήσει αλλαγές.
Ποιος θα αναλάβει τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Ποιος θα αναλάβει στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λοιπόν; Δεν υπάρχουν σχετικές διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή το Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί εικάζουν ότι επικρατέστερος είναι ο αρχαιότερος των επικεφαλής των τριών Σωμάτων (Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας και Ναυτικού), ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, που είχε εισέλθει στη Σχολή Ικάρων το 1980. Αρκετοί εκτιμούν ότι αποτελεί και πρόταση του νυν αρχηγού προκειμένου να τον διαδεχθεί. Ολα, βέβαια, έχουν τη σημασία τους και σε αυτές τις θέσεις ιδιαίτερα τα ίδια τα πρόσωπα. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι αποφασισμένες για ένα νέο σχήμα αρχηγών, που θα δώσει καινούργιο αέρα, αλλά θα ακολουθήσει και τις πολιτικές κατευθύνσεις της.
Οι επικρατέστεροι
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», λοιπόν, η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να γίνει απευθείας αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο σημερινός αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αντιναύαρχος Κατάρας θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους ανώτατους αξιωματικούς, ικανός να αντεπεξέλθει στις ιδιαίτερα σκληρές απαιτήσεις του ρόλου του. Ο ίδιος ήταν ο Νο 2 στο Αρχηγείο Στόλου κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, παραμένοντας ως ο εν πλω διοικητής επί πέντε μήνες, γεγονός που έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι στο βιογραφικό του είχε συμπεριληφθεί το γεγονός ότι ήταν τακτικός διοικητής στην επιχείρηση εκκένωσης 182 αμάχων με κωδική ονομασία «ΑΓΗΝΩΡ», το 2014, από την Τρίπολη της Λιβύης. Σε αντιστοιχία, αναμένεται η πολιτική ηγεσία να στηρίξει και το πρόσωπο του αντιστράτηγου Δημητρίου Χούπη, του νυν διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα. Εχει εκτιμηθεί τόσο ο χαμηλών τόνων χαρακτήρας του όσο και η δημιουργική παρουσία του στο τιμόνι της ΔΕΠ, που απαιτεί πνεύμα διακλαδικότητας και αρμονική συνεργασία με όλους τους κλάδους. Ως τεταρτοετής εύελπις (1986- 1987), ο Δημήτριος Χούπης διετέλεσε αρχηγός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Ολοι όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν ότι πρόκειται περί ικανότατου αξιωματικού, άριστου γνώστη της δύσκολης Ζώνης Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, ενώ έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και σε καίριες διοικητικές, επιτελικές θέσεις σε όλα τα κλιμάκια ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ.
Εξοπλιστικά
Αναμένεται να δούμε, λοιπόν, τι θα βγάλει το ΚΥΣΕΑ, ενώ πληροφορούμαστε ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να γίνουν οι αλλαγές στο στράτευμα άμεσα. Ο Νίκος Δένδιας έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Από την επόμενη ημέρα, δε, τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει να ασχοληθεί με εξόχως σημαντικά ζητήματα. Αναφερόμαστε στα θέματα των προτεραιοτήτων στα εξοπλιστικά προγράμματα, στην οικονομική ικανοποίηση του προσωπικού, στην ανασύσταση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στη διαχείριση της επούλωσης των πληγών στο στράτευμα από γεγονότα που το έπληξαν βαριά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ