Το περσινό έτος, το 2023, ήταν η πιο ζεστή χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Μάλιστα, αναφέρει ότι το κλίμα ήταν κατά 1,48 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστό από την προβιομηχανική εποχή.

«Το 2023 καταγράφηκε παγκόσμια μέση θερμοκρασία 14,98 βαθμών Κελσίου, δηλαδή 0,17 βαθμό Κελσίου πάνω από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016», ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο, τα δεδομένα του οποίου χρονολογούνται από το 1850. Οι θερμοκρασίες αυτές «υπερβαίνουν πιθανόν εκείνες όλων των περιόδων εδώ και τουλάχιστον 100.000 χρόνια», σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας της Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).

Εξάλλου οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών κατά το 2023 «διατηρήθηκαν σε υψηλό και ασυνήθιστο επίπεδο, φθάνοντας εποχικά επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο ως το Δεκέμβριο», τροφοδοτούμενα από την επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, πρόσθεσε η Copernicus.

Αυτές οι πρωτοφανείς εδώ και εννέα μήνες θερμοκρασίες απειλούν τη θαλάσσια ζωή, αυξάνουν την ένταση των καταιγίδων και ανεβάζουν τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Εξετάζονται ιδιαίτερα από τους κλιματολόγους, δεδομένου του μείζονος ρόλου που διαδραματίζουν οι ωκεανοί ως ρυθμιστές του κλίματος, καθώς απορροφούν πάνω από το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ζέστη «έψησε» Ελλάδα, Ισπανία, Ιράν, Κίνα, Τέξας και αμερικάνικο Νότο


Ο Καναδάς είχε την πιο καταστροφική περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ, με περισσότερα από 45 εκατομμύρια στρέμματα να έχουν καεί. Λιγότερος θαλάσσιος πάγος σχηματίστηκε γύρω από τις ακτές της Ανταρκτικής, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, από ό,τι έχει μετρηθεί ποτέ.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, τα έθνη συμφώνησαν να περιορίσουν τη μακροπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου και, αν είναι δυνατόν, στον 1,5 βαθμό. Με τους σημερινούς ρυθμούς των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα περάσουν μόνο λίγα χρόνια μέχρι ο στόχος του 1,5 βαθμού να είναι χαμένη υπόθεση, λένε οι ερευνητές.

Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου είναι ο κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όμως πέρυσι αρκετοί άλλοι φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Η έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου το 2022 στα ανοικτά της νησιωτικής χώρας Τόνγκα στον Ειρηνικό εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην παγίδευση περισσότερης θερμότητας κοντά στην επιφάνεια της Γης.

Περίπου το 90% της ενέργειας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύεται στους ωκεανούς και οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η απορρόφηση θερμότητας από τους ωκεανούς έχει επιταχυνθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990.

Μια ομάδα ερευνητών στη Γαλλία διαπίστωσε πρόσφατα ότι η συνολική θέρμανση της Γης -σε ωκεανούς, ξηρά, αέρα και πάγο- επιταχύνεται για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το 1960. Αυτό ταιριάζει σε γενικές γραμμές με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση των αερολυμάτων τις τελευταίες δεκαετίες