Τουρκία: Fake news τα πλάνα παρενόχλησης Καλύμνιων ψαράδων από την ακτοφυλακή στα Ίμια
Το τουρκικό "Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης" της Διεύθυνσης Επικοινωνίας πραγματοποίησε ανακοίνωση στα ελληνικά για το περιστατικό παρενόχλησης Ελλήνων ψαράδων στα Ίμια
Τα ελληνικά δημοσιεύματα περί παρενόχλησης Καλύμνιων ψαράδων από την τουρκική ακτοφυλακή στα ανοιχτά των Ιμίων σχολίασε το "Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης" της γείτονας χώρας, λέγοντας ότι τα πλάνα που αναρτήθηκαν είναι προηγούμενων ετών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαιώσε το γεγονός ότι πρόκειται για παλαιότερες δημοσιεύσεις.
Το «Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης» της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας δημοσίευσε στα ελληνικά την εξής ανάρτηση στην πλατφόρμα “Χ”: «Η είδηση με τίτλο “Η Τουρκική Ακτοφυλακή απείλησε Έλληνες ψαράδες στα Ίμια” που δημοσιεύτηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης.
Τα πλάνα έντασης μεταξύ Τουρκικής Ακτοφυλακής και Ελλήνων ψαράδων κοντά στα Ίμια (σ.σ. Κάρντακ στο κείμενο) διαπιστώθηκε ότι είναι παλαιότερα και κυκλοφόρησαν σε ψηφιακά μέσα το 2020.
Η είδηση με τίτλο «Η Τουρκική Ακτοφυλακή απείλησε Έλληνες ψαράδες στα Ίμια» που δημοσιεύτηκε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης περιέχει προϊόν παραπληροφόρησης.
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) January 11, 2024
Τα πλάνα έντασης μεταξύ Τουρκικής Ακτοφυλακής και Ελλήνων ψαράδων κοντά στα Καρντάκ (Ίμια) διαπιστώθηκε ότι είναι παλαιότερα… pic.twitter.com/4asrKgTct9
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, δεν υπάρχει ένταση στην περιοχή. Ο Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου ανέφερε επίσης ότι τα πλάνα είναι προηγούμενων ετών και ότι η φετινή περίοδος αλιείας τσιπούρας εξελίχθηκε ήρεμα».
Επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας έχει δημιουργήσει ένα «Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης» που συνήθως ασχολείται με το να διαψεύδει ειδήσεις στο εσωτερικό. Το τελευταίο διάστημα ασχολείται και με το να διαψεύδει ειδήσεις για τη Γάζα. Σήμερα έβγαλε αυτή την ανακοίνωση στα ελληνικά, κάτι που δεν το συνηθίζει.
Ο Π. Μαρινάκης σε ερώτηση της ΕΡΤ για την ύπαρξη ενός τέτοιου συμβάντος απάντησε επίσης πως: «Από την ενημέρωση που έχουμε από τους τοπικούς, είναι ένα video παλιό. Άρα, δεν είναι υπαρκτό το συμβάν, είναι ένα video, νομίζω προ δύο ή τριών ετών, το οποίο αναπαρήχθη κακώς, δεν υπήρχε κάποιο νέο συμβάν και, νομίζω, ότι έχει διαψευσθεί, με επίσημη ανακοίνωση, και το οποίο έχει δημοσιευθεί σε τοπικά μέσα».