Χρήστες κοκαΐνης 12.000 κάτοικοι της Αττικής: Τι δείχνει η ανάλυση των αστικών λυµάτων - Το ''προφίλ'' όσων ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στροφή προς την κάνναβη και την κοκαΐνη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια απ' όσους ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ
Συστηµατικοί χρήστες κοκαΐνης φαίνεται ότι είναι το 0,3% των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, σύµφωνα µε τα στοιχεία τα οποία έδωσε πρόσφατα στη δηµοσιότητα ο καθηγητής Αναλυτικής Χηµείας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Νίκος Θωµαΐδης. Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση των αστικών λυµάτων του συνόλου των 4,2 εκατ. χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.
Το ποσοστό αυτό αφορά περίπου 12.000 κατοίκους της Αττικής και, σύµφωνα µε τον ίδιο τον κ. Θωµαΐδη, «αποτελεί ένα από τα πιο χαµηλά αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη». Εκ παραλλήλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στροφή προς την κάνναβη και την κοκαΐνη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια απ' όσους ζητούν βοήθεια από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτηµένων Ατόµων (ΚΕΘΕΑ).Στο 27% η κοκαΐνη
Συγκεκριμένα, σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία του ίδιου του Κέντρου, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι 9 στους 10 που προσέγγιζαν το ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ως κύριες ουσίες χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή, σήµερα η αναλογία είναι µόλις 1 στους 3. Ετσι, το 2022 η κάνναβη και τα συνθετικά κανναβινοειδή αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης από το 37,5%, η ηρωίνη και τα οπιοειδή από το 31,5% και η κοκαΐνη και τα αµφεταµινούχα ναρκωτικά από το 27%. Στους εφήβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ, η κάνναβη κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης, καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτοµα.
Συγχρόνως, όσοι κάνουν χρήση ηρωίνης φτάνουν στα θεραπευτικά προγράµµατα του ΚΕΘΕΑ ύστερα από είκοσι και πλέον χρόνια πορείας στη χρήση, κατά µέσο όρο σε ηλικία 37,4 ετών, και εµφανίζουν υψηλά ποσοστά παράλληλης χρήσης άλλων ουσιών. Για τους 7 στους 10 βασική δευτερεύουσα ουσία είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αυξάνουν σηµαντικά τις δυσκολίες που σχετίζονται µε τη διακοπή της χρήσης. Επιπλέον, µέσα στην τελευταία δεκαετία παρατηρείται αισθητή αύξηση των προβληµάτων ψυχικής υγείας για όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, από 22,3% για το 2013 σε 38% για το 2022.
«Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να απηχεί τη γενικότερη επιβάρυνση των δεικτών ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσµού της χώρας µας ή/και να συνδέεται µε τη χρήση νέων συνθετικών ουσιών», επισηµαίνουν οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ. Παρατηρείται, επίσης, αύξηση του ποσοστού από 26,5% σε 32,5%, µέσα στη δεκαετία 2013-2022, για όσους δηλώνουν ότι δεν έχουν εξεταστεί ποτέ για λοιµώδη νοσήµατα (HIV/AIDS, ηπατίτιδα C). «Η τάση αυτή εγείρει ανησυχία, ακόµα και µε δεδοµένο ότι στο ίδιο χρονικό διάστηµα έχει µειωθεί αισθητά η ενέσιµη χρήση και η κοινή χρήση σύριγγας», αναφέρουν τα αρµόδια στελέχη του ΚΕΘΕΑ.
Διαβάστε ακόμα: ΚΕΦΙΜ: Βαριές οι επιπτώσεις του ισχύοντος πλαισίου για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα
Μεγάλο δίκτυο µονάδων
Αξίζει να σηµειωθεί ότι σήµερα το ΚΕΘΕΑ, το οποίο είναι νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙ∆) υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, διαθέτει περισσότερες από 100 µονάδες πανελλαδικά, σε 31 πόλεις και 20 σωφρονιστικά καταστήµατα. Σε ετήσια βάση προσφέρει υπηρεσίες σε περίπου 15.000 αποδέκτες µε διαφορετικές µορφές εξάρτησης (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος και ∆ιαδίκτυο) και τις οικογένειές τους. Τέλος, το ΚΕΘΕΑ σχεδιάζει και εφαρµόζει προγράµµατα πρόληψης και αγωγής υγείας σε εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθµίδων, σε οµάδες µε συµπεριφορά υψηλού κινδύνου και στις τοπικές κοινωνίες, στα οποία µετέχουν ετησίως περίπου 20.000 άτοµα.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής.