Δημογραφικό: “Κατεπείγον πρόβλημα'' στην Ελλάδα - Άνω των 50 ετών οι μισοί εργαζόμενοι σήμερα
Ο Economist χαρακτηρίζει το δημογραφικό ως ‘’κατεπείγον πρόβλημα’’ για την Ελλάδα που θα χάσει μισό εκατομμύριο από το εργατικό δυναμικό της το 2040
«Κατεπείγον πρόβλημα» για την Ελλάδα χαρακτηρίζει το δημογραφικό ο «Economist», καθώς -όπως τονίστηκε στο συνέδριο «Διαχείριση του δημογραφικού επείγοντος: Τα επόμενα βήματα για την Ευρώπη»-, η Ελλάδα το 2040 θα χάσει μισό εκατομμύριο από το εργατικό της δυναμικό. Όπως επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, επικεφαλής του World Data Lab: το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ο φθίνων αριθμός των ηλικιών των εργαζομένων. Από τα 11.000.000 πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 5.000.000 άνω των 50 ετών. Η πρόκληση ισχύει και για την Ευρώπη, αλλά για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη. Έχουμε μείωση των γεννήσεων 9% στην Ευρώπη και 11% στην Ελλάδα. Οι ηλικίες των εργαζομένων μειώνονται 10% στην Ευρώπη, ενώ 15% στην Ελλάδα.
Διαβάστε σχετικά: Συνέδριο Economist: Στο επίκεντρο το δημογραφικό - Οι 5 πυλώνες του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, τα στοιχεία-σοκ
«Η λύση», πρότεινε, «είναι οι μετανάστες, οι ψηφιακοί νομάδες που συμβάλλουν με τη φορολογία τους και τη διαβίωσή τους στη χώρα», φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας. «Επίσης χρειάζεται πλήρης εκπαίδευση για όλους και η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή στην εκπαίδευση, έχει τους καλύτερους ειδικούς στην τεχνολογία, από τους οποίους πολλοί φεύγουν και πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν», συμπλήρωσε.
Η Ιβάνκα Σαλαπατόβα, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας, που έχει αναγάγει το δημογραφικό σε εθνική προτεραιότητα, τόνισε πως η κυβέρνηση της χώρας προσβλέπει στη συνεργασία με την ΕΕ, τόσο για εμπειρογνωμοσύνη όσο και για τη διαμόρφωση καλύτερης στρατηγικής στο πρόβλημα. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνησή της έχει κάνει αρκετά βήματα με φορολογικά κίνητρα προς εργοδότες για περιοχές με υψηλή ανεργία, για ευάλωτους πολίτες, για τη δημιουργία παιδικών σταθμών και οικογένειες με παιδιά. «Συνεργαζόμαστε επίσης», σημείωσε, «με την Ελλάδα για την ένταξη των Ουκρανών προσφύγων».
Ο Τζο Ετιέν Αμπελά, υπουργός για τους Ηλικιωμένους και την Ενεργό Γήρανση της Μάλτας, αντιπρότεινε ως λύση την έμφαση στην πρόληψη: «Τα δικά μας εθνικά στρατηγικά σχέδια αφορούν την ενεργό γήρανση και την άνοια», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης για την αύξηση της γήρανσης (19% άνω των 65 ετών το 2025), σημειώνοντας ότι η χώρα των 500.000 κατοίκων ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Συνταξιοδοτικού, αλλά πρέπει να συνδεθεί η συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής.