Μαστροπεία: Πώς οι προαγωγοί ''ψαρεύουν'' γυναίκες από τη Λατινική Αμερική μέσω των social media, οι οποίες καταλήγουν σε οίκους ανοχής
Τα «Παραπολιτικά» βάζουν στο µικροσκόπιο την αναδίπλωση των κυκλωµάτων εµπορίας ανθρώπων που ειδικεύονται στην εκµετάλλευση τέτοιων γυναικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού
Την έκρηξη του αγοραίου έρωτα θα περίµενε κανείς στη µεταCOVID εποχή, παρά το γεγονός πως η παράνοµη δραστηριότητα άνθησε την περίοδο της πανδηµίας. Ωστόσο, φαίνεται πως η «αγορά» άδειασε δραστικά µέσα στο 2023, καθώς τρεις ευρείας κλίµακας επιχειρήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. έβαλαν τέλος στην εκµετάλλευση σχεδόν 100 γυναικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη συντριπτική τους πλειονότητα από τη Λατινική Αµερική. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» βάζουν στο µικροσκόπιο την αναδίπλωση των κυκλωµάτων εµπορίας ανθρώπων που ειδικεύονται στην εκµετάλλευση τέτοιων γυναικών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αλλωστε, µέσα στο 2023 γυναίκες από τη Βενεζουέλα, την Κολοµβία, τη Βραζιλία, αλλά και το Εκουαδόρ υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια στους οίκους ανοχής. Με σταθερά ωράρια άνω των 8 ωρών, µε απανωτά ραντεβού ακόµα και στις ηµέρες του µήνα τους, µε µηδενικά κέρδη και το άγχος της κάλυψης ενός επίπλαστου χρέους, οι γυναίκες αυτές τουλάχιστον κατάφεραν να επιστρέψουν σώες στις πατρίδες τους, όπου η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. «Πολλές γυναίκες µάς έλεγαν φεύγοντας πως επιστρέφουν στην πατρίδα τους χωρίς να έχουν κερδίσει έστω 10 ευρώ», τονίζει στα «Π» η Νίκη Ηλιού, υπεύθυνη Τµήµατος Ταυτοποίησης Θυµάτων της ΜΚΟ «Α21».
Τον περασµένο ∆εκέµβριο η ΕΛ.ΑΣ. «ξήλωσε» κύκλωµα µε επικεφαλής την «Donna Κατερίνα». Η 43χρονη ∆οµινικανή είχε στη διάθεσή της, µάλιστα, βίλα στα νότια προάστια των Αθηνών, και δη στη Γλυφάδα, για τη «δουλειά». «Από εκδιδόµενη κατέληξε να γίνει προαγωγός. Είναι χήρα ενός σηµαντικού “παίκτη” στον χώρο της νύχτας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008. Η βίλα αποτελεί δικό του κληροδότηµα», περιγράφουν αξιωµατικοί της Ασφάλειας Αττικής στα «Π».
- H «A21» είναι ΜΚΟ που ειδικεύεται στη διάσωση θυµάτων εµπορίας ανθρώπων. Ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και έχει επεκταθεί πλέον σε 18 χώρες. Τα µέλη της οργάνωσης µέσω δράσεων ενηµερώνουν το κοινό, φροντίζουν τα θύµατα, ενώ τους παρέχουν, µεταξύ άλλων, φιλοξενία, περίθαλψη, αλλά και νοµική κάλυψη.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»
Πώς γίνεται το «ψάρεµα»
Εν αρχή, βεβαίως, είναι ο τρόπος άφιξης των Λατίνων στη χώρα µας. Τα κοινωνικά δίκτυα παίζουν τον βασικό ρόλο. Τον δεύτερο, αλλά εξίσου πρωταγωνιστικό, παίζουν συµπατριώτες αυτών των γυναικών, που µε κάποιον τρόπο έχουν εδραιώσει τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα µας: «Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν διάφορα βίντεο σαν διαφηµιστικά. Πασάρουν βίντεο, π.χ., µιας γυναίκας η οποία µοιάζει να βρίσκεται στην Ελλάδα και να διάγει πολυτελή βίο. ∆ιαφηµιστικά που περνούν το µήνυµα πως στην Ελλάδα οι γυναίκες πληρώνονται αρκετά και έχουν πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης», συµπλήρωσε η κ. Ηλιού περιγράφοντας το «ψάρεµα» που γίνεται έπειτα από συνεργασία Ελλήνων µαστροπών και Λατίνων προαγωγών. Σε κάθε περίπτωση, όµως, οι προαγωγοί δεν είναι µονάχα άνδρες. Κάθε άλλο.Τον περασµένο ∆εκέµβριο η ΕΛ.ΑΣ. «ξήλωσε» κύκλωµα µε επικεφαλής την «Donna Κατερίνα». Η 43χρονη ∆οµινικανή είχε στη διάθεσή της, µάλιστα, βίλα στα νότια προάστια των Αθηνών, και δη στη Γλυφάδα, για τη «δουλειά». «Από εκδιδόµενη κατέληξε να γίνει προαγωγός. Είναι χήρα ενός σηµαντικού “παίκτη” στον χώρο της νύχτας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008. Η βίλα αποτελεί δικό του κληροδότηµα», περιγράφουν αξιωµατικοί της Ασφάλειας Αττικής στα «Π».
«Βελούδινη εποχή» στη µαστροπεία
Η 7χρονη εµπειρία της κ. Ηλιού στην «Α21» φέρνει στην επιφάνεια διαπιστώσεις για την εξέλιξη των κυκλωµάτων. Συζητώντας για την υπόθεση του περασµένου Ιουλίου, όταν διασώθηκαν 51 Κολοµβιανές και Βενεζουελάνες από οίκους ανοχής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η Νίκη Ηλιού περιγράφει τη «βελούδινη εποχή», πλέον, στη µαστροπεία. «Οι διακινητές δεν ασκούν πια σωµατική βία. Ασκούν ψυχολογική βία, παίρνοντας έτσι απόσταση από τα θύµατα, τα οποία εκτίθενται ως πρόσωπα που δρουν µε πλήρη συνείδηση και συναίνεση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει µια τάση να µειώνεται η σωµατική κακοποίηση και να αυξάνονται τα πιο διακριτικά µέτρα ελέγχου», συµπλήρωσε, ενώ περιέγραψε την τακτική της δηµιουργίας επίπλαστου χρέους. Οι κοπέλες καλούνταν να πληρώνουν για τα πάντα. Από τα εισιτήρια και τη διαµονή τους, τα προφυλακτικά που χρησιµοποιούν µε τους πελάτες, τη µετακίνησή τους από και προς τα ξενοδοχεία, ακόµα κι αν οι µετακινήσεις αυτές γίνονταν από ανθρώπους του εκάστοτε κυκλώµατος. Βεβαίως, ούτε λόγος για ιατρική περίθαλψη. Επιπροσθέτως, οι Λατίνες παρέµεναν στη χώρα µας για τρεις µήνες, όσο επιτρέπει η κείµενη νοµοθεσία αναφορικά µε τις προσωρινές άδειες διαµονής. Ετσι, οι µαστροποί αποφεύγουν κυρώσεις που συνδέονται µε την παράνοµη µετανάστευση.Φαύλος κύκλος
Παρά το γεγονός πως τον περασµένο Φεβρουάριο η εξάρθρωση κυκλώµατος και η διάσωση 15 Λατίνων γυναικών πήραν ιδιαίτερη έκταση ακόµα και στην Κολοµβία (µε τη στρατηγό της Ιντερπόλ, Πατρίσια Σαλαζάρ Σάντσες, να επισκέπτεται τη χώρα µας), ο φαύλος κύκλος της µαστροπείας δεν φαίνεται πως πρόκειται να κλείσει τόσο εύκολα. Μπορεί τις τελευταίες εβδοµάδες οι Λατίνες να έχουν εξαφανιστεί από τις πιάτσες του αγοραίου έρωτα, ωστόσο κανείς δεν εµποδίζει τους διακινητές να επανέλθουν. Σε αυτό παίζει ρόλο σαφώς και η απόδοση δικαιοσύνης. «Η εκδίκαση των υποθέσεων αποτελεί ένα ιδιαίτερο ζήτηµα. Ενώ υπάρχει ένα νοµικό πλαίσιο, οι καθυστερήσεις στην εκάστοτε εκδίκαση στερούν το δικαίωµα των θιγόµενων γυναικών να παραστούν και να υποστηρίξουν τις κατηγορίες, δίνοντας έτσι ελεύθερο πεδίο στους εκµεταλλευτές-στρατολογητές να αντιµετωπίσουν µε µεγαλύτερη άνεση τις κατηγορίες που τους προσάπτονται», σηµειώνει µεταξύ άλλων η Νίκη Ηλιού. ∆ιαπιστώνεται σαφώς πως µέσα σε λίγους µήνες οι διακινητές βρίσκονται ξανά στους δρόµους, έτοιµοι να οργανώσουν τη νέα τους επιχείρηση, έχοντας όµως τη γνώση των προγενέστερων λαθών τους, που τους οδήγησαν, έστω και για λίγο, στη φυλακή.- H «A21» είναι ΜΚΟ που ειδικεύεται στη διάσωση θυµάτων εµπορίας ανθρώπων. Ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και έχει επεκταθεί πλέον σε 18 χώρες. Τα µέλη της οργάνωσης µέσω δράσεων ενηµερώνουν το κοινό, φροντίζουν τα θύµατα, ενώ τους παρέχουν, µεταξύ άλλων, φιλοξενία, περίθαλψη, αλλά και νοµική κάλυψη.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»