Ρένα Δούρου για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι: “Καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή”
Η απολογία της Ρένας Δούρου για την πυρκαγιά στο Μάτι
Με την παραδοχή ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, άρχισε την απολογία της στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας για την υπόθεση της εθνικής τραγωδίας του 2018 η οποία θα συνεχιστεί την προσεχή Παρασκευή 26 Ιανουαρίου. «Ευθύς εξαρχής θα ήθελα να πω ότι γνωρίζω ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή, ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες των θυμάτων, να φέρει πίσω τις ζωές και να απαλείψει το γεγονός αυτό, που σημάδεψε και τη δική μου ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να εκφράσουμε τη συντριβή μας. Η συγγνώμη οφείλεται- σε κάθε περίπτωση-ακόμα και εάν τα αίτια είναι για κάποιους λόγω αντικειμενικών συνθηκών. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται οι άλλοι και όχι εμείς.»
Διαβάστε επίσης: Δίκη για το Μάτι - Στέλεχος πυροσβεστικής: “Δεν είχαμε οχήματα, οι άνθρωποι όπου έβλεπαν καρότσα ανέβαιναν”
Ρένα Δούρου: Δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου
Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε, στην αρχή της απολογίας της, στο κλίμα της εποχής, λέγοντας πως η ίδια δεν επιθυμούσε να πολιτικοποιήσει την υπόθεση. «Βρήκαν την ευκαιρία οι πολιτικοί μου αντίπαλοι και όχι μόνο να με στοχοποιήσουν, καταπατώντας το τεκμήριο αθωότητας. Έστελναν μηνύματα «μην ψηφίσετε τη φόνισσα». Αυτά μέχρι τις εκλογές του 2019.Το ότι προσπάθησαν να γίνουν αποδιοπομπαίος τράγος δεν με παρέσυρε σε μία ασύμμετρη άμυνα. Δεν βγήκα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, το θεώρησα ασέβεια για τα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες. Υπήρχαν και ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα πολιτικός αντίπαλος είπε πως «μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο», το 2019, αναγκαζόμουν να διακόψω τη σιωπή μου» είπε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα τα οποία έλεγαν πως «δόθηκε εντολή εκκένωσης από την πυροσβεστική και η τοπική αυτοδιοίκηση την έχασε»
Η κύρια Δούρου επισήμανε πως «Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι ψεύδος. Όλοι παραδέχονται ότι δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση. Κυρίως με αυτό αλλά και άλλα δημοσιεύματα έγινα κατηγορούμενη» είπε η κυρία Δούρου.
Απολογία Καπάκη
«Να αρχίσω με το αυτονόητο από τη θέση που κατείχα να εκφράσω την συμπάθεια μου και τον απεριόριστο σεβασμό μου στα πρόσωπα των συγγενών των θυμάτων. Είναι το περιστατικό θα με συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή μου. Γι αυτό από τότε μέχρι σήμερα δεν έχω μιλήσει πουθενά» είπε ο Γιάννης Καπάκης, πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην έναρξη της απολογίας του.
«Ήταν μία περίοδος κατά τη διάρκεια της θητείας μου με τη πιο στενή δημοσιονομική πολιτική λόγω των μνημονίων.Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη και έρχεται αυτό στο κλείσιμο της καριέρας μου.Η θέση του κατηγορουμένου είναι μία ευκαιρία να εκθέσω την αλήθεια» εξήγησε ο κ. Καπάκης, προσθέτοντας : «Από την πρώτη στιγμή στοχοποιήθηκα, κι όχι μόνο από τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Αυτή είναι και μία πολιτική δίκη. Τι και εάν διέψευσα το ότι δεν ήμουν στο ΕΣΚΕ. Τα δημοσιεύματα συνεχιζόταν. Αν δεν ήμουν εκεί δεν θα ήμουν κατηγορούμενος. Έγραφαν ότι ήμουν ανά την Ελλάδα.»
Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος εξήγησε στο δικαστήριο τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του αλλά τα τις στενές δημοσιονομικές δυνατότητες εκείνου του διαστήματος. «Ο γενικός γραμματέας, δεν είναι πάνω από Πρωθυπουργό διότι έτσι εμφανίστηκα τότε. Οι αρμοδιότητες έχουν να κάνουν με τη χάραξη της πολιτικής και την εκπόνηση σχεδίων. Κυρίως είχα ρόλο διαμεσολαβητικό. Προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς να συντάξουν δικά τους σχέδια. Πουθενά γενικός γραμματέας δεν αντικαθιστά τα αποκεντρωμένα όργανα. Σε καμία περίπτωση η γενική γραμματεία και εγώ προσωπικά, δεν είμαι προιστάμενος των σωμάτων ασφαλείας» είπε ο κ. Καπάκης στην απολογία του.
Για την επίμαχη ημέρα ο κ. Καπάκης είπε πως από τις 12 περίπου ήταν στο ΕΣΚΕ ενώ γύρω στις 9:30 το βράδυ κάλεσε το κεντρικό συντονιστικό όργανο. «Εμείς ωστόσο χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το ΚΣΟΠΠ. Μας έκανε ενημέρωση ο Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησε αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα βγαίνοντας από τη συνεδρίαση κατά τις 11 μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι έχουν αναφέρει» εξήγησε ο κ. Καπάκης.
Αιχμές κατά Δούρου
Ο πρώην γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και στο σκέλος της κατηγορίας που αντιμετωπίζει όσο αφορά μη κήρυξη εγκαίρως της δυτικής και ανατολικής αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άφησε αιχμές για τη συγκατηγορούμενη του και πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. «Μίλησα με την κυρία Δούρου στις εννέα παρά είκοσι το βράδυ και της είπα ότι θα τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 20:49 έκανε ένα τουοτ λέγοντας πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δυτική και ανατολική αττική. Πως έγινε αυτό αφού δεν είχε τη δικιά μου συγκατάθεση; Ακολουθούσαν πάρα πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κήρυξη, την οποία τελικά δεν την κήρυξε αλλά κατά τα άλλα εγώ ήμουν αυτός που δεν το έκανα. Αν είναι τόση σημαντική ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί στις εννέα παρά είκοσι; Στη Κινέτα γιατί δεν έγινε; δεν υπήρχε ανάγκη; Όλο αυτό είχε αξία για να καταστεί σαφές το όργανο που θα αποφάσιζε την οργανωμένη απομάκρυνση.»
«Δεν είχα εξουσία να αναλάβω τη διαχείριση ενός καταστροφικού φαινομένου κατά την εξέλιξη του, πόσο μάλλον να δίνω εντολές ακόμα και σε υπουργούς όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Δε νοείται να ανατίθεται σε ένα γενικό γραμματέα να εκτιμήσει τα δεδομένα ενός φαινομένου…» είπε ο κ. Καπάκης, διευκρινίζοντας ότι ο γενικός γραμματέας στα σχέδια έχει έναν ουσιώδη υποστηρικτό ρόλο. «Δεν υπάρχει υπηρεσιακή υποταγή του πυροσβεστικού σώματος, στη γενική γραμματεία» πρόσθεσε επίσης ο κ. Καπάκης.
Ο πρώην γενικός γραμματέας, αφού είπε στην απολογία του ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν γινόταν ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι.».
Αντιδράσεις στο ακροατήριο
Πάντως αυτή η αποστροφή του κ. Καπάκη προκάλεσε την αντίδραση μέλους του ακροατηρίου, κατοίκου του Ματιού, ο οποίος φώναξε «Μα 3000 ήταν! Και πήγαν στην παραλία. 3000 ήταν!»
Στο κλείσιμο της απολογίας του, ο κ. Καπάκης είπε πως όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας μπορεί να είναι μία ευκαιρία να περιορίσουμε τις συνέπειες σε τέτοιες καταστάσεις. «Εάν ένα σπίτι είναι μέσα στη χαράδρα, μέσα σε δασική περιοχή, δεν λέω για αυτή την περιοχή αλλά για όλες, και δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα να καθαρίζει κλπ κάποια ημέρα η φωτιά θα το επισκεφθεί. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα επιστημονικό πόρισμα από ειδικούς που θα έλεγε τι μπορούσε να γίνει και τι δεν μπορούσε να γίνει. Ο άνθρωπος ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες δεν έχει βρει τρόπο να δαμάσει τις πυρκαγιές. Θα πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα, να σκύψουμε σε αυτά, το οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο κατηγορούμενος.
Νωρίτερα, απολογήθηκε ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητή εναέριων μέσων της ΕΛΑΣ ο οποίος είπε πως την επίμαχη ημέρα δε δέχθηκε αίτημα να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία. Στην περίπτωση ωστόσο που γινόταν αίτημα μετά τις 4 το απόγευμα όπως είπε δε θα το έκανε δεκτό καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στο ελικόπτερο να πετάξει. Όσο για τα υπόλοιπα ελικόπτερα της υπηρεσίας που δεν λειτουργούσαν ο κ. Συρογιάννης επισήμανε :
«Εγώ έχω ευθύνη επειδή τα ελικόπτερα έπρεπε να κάνουν συντηρήσεις προγραμματισμένες; Την επιθεώρηση δεν την συζητάς, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Θα μου ρίξουν εμένα ευθύνη διότι εκείνη την ημέρα τρία ελικόπτερα ήταν για επιθεώρηση;»