Ιερά Σύνοδος: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες για τα ομόφυλα ζευγάρια - Η αντίδραση που προτείνουν Μητροπολίτες
Το “όχι” της Ιεράς Συνόδου στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Το παρασκήνιο και τα όσα ειπώθηκαν κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου οδήγησε στο «όχι» του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παράλληλα οι μητροπολίτες που συμμετείχαν στην Ιερά Σύνοδο, πρότειναν διάφορες δράσεις προκειμένου να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στο ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.
Το πλούσιο παρασκήνιο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, αλλά και τις προτάσεις και τις αντιδράσεις των Ιεραρχών για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παρουσίασε σε ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Ιερά Σύνοδος: Επιστολές στον Πρωθυπουργό και στους βουλευτές
Όπως επισήμανε, αποφάσισαν ότι θα στείλουν και επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα επιχειρηματολογούν σε κάθε άρθρο του.
Διαβάστε επίσης: Ιερά Σύνοδος: H ανακοίνωση για τα ομόφυλα ζευγάρια - "Προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας"
Όσον αφορά τις επιστολές προς τους βουλευτές, με ευπρεπή τρόπο θα υπενθυμίζουν ότι οι βουλευτές εκλέγονται και από τους πιστούς και ότι «ψηφίζοντας το νομοσχέδιο στέκονται απέναντι από τους πιστούς».
Η αντίδραση που προτείνουν Μητροπολίτες
Σε αυτό το κλίμα ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, πρότεινε να επιβληθεί επιτίμιο στους βουλευτές, με άλλα λόγια να μην είναι «ανοιχτά τα γραφεία των Μητροπολιτών» για εκείνους. Αρχικά ακούστηκε η φράση να μην τους «δεχόμαστε στην εκκλησία».
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, πρότεινε συγκεντρώσεις και μάλιστα να γίνει πορεία μέχρι τη Βουλή, ξεκινώντας από την Παλαιά Βουλή.
Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος πρότεινε, με τη σύναψη του πρώτου γάμου ομοφύλων ζευγαριών, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος στην ομόφωνη απόφαση επιτρέπει στις μητροπόλεις να πάρουν πρωτοβουλίες που σημαίνει ότι δεν θα εμποδίσει κανείς τις συγκεντρώσεις που ενδεχομένως να προγραμματίσουν Μητροπόλεις κυρίως στην επαρχία.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου
Εδώ και εβδομάδες οι αντιδράσεις είναι καθημερινές απέναντι στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Αντιδράσεις που φαίνονται τόσο σε δημοσκοπήσεις όσο και σε δηλώσεις από τον πολιτικό κόσμο. Σήμερα Τρίτη 23 Ιανουαρίου ήταν η σειρά της Ιερά Συνόδου να πάρει θέση στο θέμα και να πει ένα ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα την εξαγγελθείσα νομοθέτηση γάμου και «τεκνοθεσίας» υπέρ ζευγαριών του ιδίου φύλου και ακούστηκε η αντίθεσή της.
Μετά από μια πεντάωρη συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος τάσσεται ομόφωνα κατά των ρυθμίσεων και μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες στους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Είναι οι εμπνευστές και έχουν βαρύτατη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και των μελλοντικών γενεών» είπε ο εκπρόσωπος της Ιεραρχίας Ιερόθεος και συμπλήρωσε: «Η Εκκλησία παρακολουθεί το θέμα και όταν χρειαστεί επεμβαίνει».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο «μασάζ» της κυβέρνησης στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας: «Η Ιεραρχία είναι ένα σώμα που δουλεύεται, ελεύθερο, χωρίς να χρειάζεται "μασάζ"».
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου θα γίνει γνωστό το κείμενο της Ιεραρχίας, ενώ θα μοιραστούν και φυλλάδια στον κόσμο. Ενώ στο πλάνο της Ιεράς Συνόδου είναι και η αποστολή επιστολών στους βουλευτές. Ωστόσο δεν αποφασίστηκε να γίνουν λαοσυνάξεις, τουλάχιστον όχι άμεσα.
«Στόχο έχει μόνο να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας»
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχολιάζοντας το νομοσχέδιο τόνισε ότι «πρόκειται για μία νέα πραγματικότητα, που στόχο έχει μόνο να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, αλλά και να εισαγάγει “νέες μορφές οικογένειας”, καθώς και να κανονικοποιήσει τη σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλές προκλήσεις του ιερού και “μεγάλου” μυστηρίου του γάμου, θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, ενώ επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, με κεντρική βεβαίως αυτήν του θεσμού της οικογενείας».