Για τα αυξημένα κρούσματα στρεπτόκοκκου στα παιδιά μίλησε, μεταξύ άλλων, η Ματίνα Παγώνη.


Για τη γρίπη

«Η γρίπη συνεχίζει, μέχρι τέλος Φλεβάρη θα την έχουμε. Είναι δύσκολα τα περιστατικά της γρίπης, το έχουμε τονίσει φέτος. Η κλινική εικόνα είναι πάρα πολύ επιβαρυμένη», είπε αρχικά η Ματίνα Παγώνη.

«Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα με στρεπτόκοκκο», επισήμανε, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός αυτός «δεν συγκρίνεται με τα κρούσματα στην Ευρώπη, που είναι πολύ περισσότερα».

*Διαβάστε εδώ: Προβληματίζει τους ειδικούς η αυξητική πορεία των κρουσμάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου, γρίπης Α και κορονοϊού


Παγώνη για στρεπτόκοκκο: Αλήθεια είναι, υπάρχει ένας πανικός, αλλά δεν χρειάζεται

«Αλήθεια είναι, υπάρχει ένας πανικός, αλλά δεν χρειάζεται. Θέλει άμεση επικοινωνία, αν αφορά μικρό παιδί, με τον παιδίατρο, στη συνέχεια δίνονται οδηγίες και ξεκινά η θεραπεία ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές», ανέφερε.

«Για τον στρεπτόκοκκο οι επιπλοκές είναι το θέμα, γιατί εκεί οφείλονται οι θάνατοι που είχαμε. Είναι λογικό να υπάρχει πανικός για τον στρεπτόκοκκο λόγω των θανάτων, αλλά το κομβικό σημείο είναι να εντοπίσουμε αμέσως τα συμπτώματα», είπε η κ. Παγώνη.


"Εντοπισμός των συμπτωμάτων και άμεση αντιμετώπιση"

Αναφερόμενη στα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου, είπε ότι αυτά είναι βασικά και είναι εύκολο κάποιος να τα καταλάβει για να κινητοποιηθεί.

«Είναι πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, δηλαδή πονόλαιμος. Ακόμα και το πιο μικρό παιδί το περιγράφει, ότι δηλαδή δεν μπορεί να καταπιεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αμέσως μόλις κάνεις την επικοινωνία με τον γιατρό, κάνεις στη συνέχεια το τεστ και ξεκινάς τη θεραπεία αμέσως», επισήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ.

«Αν αργήσεις τη θεραπεία, εκεί υπάρχουν τα προβλήματα και τα ερωτηματικά, αν θα κάνει επιπλοκή», πρόσθεσε.

«Προς το παρόν έχουμε πολλές ιώσεις, ο covid δεν έχει ακόμα φύγει, είναι εδώ, όπως είναι και οι άλλες ασθένειες. Πρέπει να συνηθίσουμε τη λέξη αυτή και να την αποδεχτούμε. O covid ήταν εδώ και το καλοκαίρι», κατέληξε η κ. Παγώνη.