Στα τέσσερα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιλαράς στην Κρήτη, με έναν ασθενή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Γιώργος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και τα τέσσερα κρούσματα αφορούν ενήλικες και εντοπίζονται μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διασπορά. Πάντως, συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας υπάρχει ανησυχία στις Αρχές αφού το ποσοστό εμβολιασμού σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλά. 

Κρήτη: Καθησυχαστικοί οι ειδικοί 

Ο κ. Σουρβίνος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς και τα τέσσερα κρούσματα ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δείγματα υπό διερεύνηση. «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας στην Κρήτη για διασπορά ή έξαρση κρουσμάτων. Τα κρούσματα περιορίστηκαν άμεσα».

Ιλαρά: Σε εγρήγορση καλούν οι παιδίατροι - Οι σοβαρές επιπλοκές

Σε ορισμένες περιπτώσεις πάντως, η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και για το λόγο αυτό ο κ. Σουρβίνος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό.

Και ο Νίκος Βουδούρης, Μέλος της Eλληνικής Παιδιατρικής Eταιρείας, μιλώντας στο CRETA κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση, πως η εμβολιαστική κάλυψη έχει ανέβει σε πολύ καλά επίπεδα.

«Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα στις κλειστές κοινότητες, γιατί μεταδίδεται με το αναπνευστικό. Αν τηρηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι θωρακισμένοι».


Σε έξαρση ο στρεπτόκοκκος – Ανησυχία για τους θανάτους στη χώρα μας

Ανησυχία στην ιατρική κοινότητα της χώρας και για τον στρεπτόκοκκο, με αφορμή τους θανάτους που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα σε παιδιά αλλά σε έναν ενήλικα, 28 ετών. Ο κ. Βουδούρης εξήγησε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να θέσουν σε επαγρύπνηση τους γονείς.

«Όλοι είμαστε συγκλονισμένοι. Δεν περιμέναμε στην εποχή μας να έχουμε θανάτους σε παιδιά από τον στρεπτόκοκκο. Όμως θα πρέπει οι γονείς και ο ιατρικός κόσμος να είναι υποψιασμένος. Οποιοδήποτε παιδί κάνει πυρετό, έχει πόνο στο λαιμό, έχει δυσκαταποσία, συμπτώματα καταβολής ή αδυναμίας, πρέπει άμεσα να γίνεται ο έλεγχος για στρεπτόκοκκο για να γίνει άμεσα η αγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, φέτος ευρωπαϊκά έχουν καταγραφεί περισσότεροι θάνατοι από στρεπτόκοκκο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.