Η γυναικοκτονία της Ερατούς στη Λέσβο από τον σύζυγό της πριν από πέντε χρόνια είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Σήμερα (7/2/2024)  το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του συζύγου, που ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία έγινε εν βρασμώ ψυχής προκειμένου να «σπάσουν» τα ισόβια.

Ηθική δικαίωση για τους συγγενείς της Ερατούς η απογευματινή ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι) με έδρα στη Μυτιλήνη να απορρίψει το αίτημα του δολοφόνου της 24χρονης να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να μετατραπεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από εν ψυχρώ σε εν βρασμώ, σύμφωνα με το ιστολόγιο stonisi.gr.

Στο ίδιο μήκος κύματος προηγήθηκε η απόφαση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών για τις ποινές, πρόταση που δέχτηκε το δικαστήριο, με την ποινή να παραμένει ισόβια και σε δεύτερο βαθμό, όπως πρωτόδικα αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2019. Στον Άρειο Πάγο πρόκειται να απευθυνθεί ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μανόλης Βαμβουνάκης.

Γυναικοκτονία στη Λέσβο – Η μητέρα και ο πατέρας της Ερατούς ευχαρίστησαν τα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές για τη στήριξή τους

Τους διαδηλωτές, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης ευχαρίστησε η μητέρα της Ερατούς, Ελένη Κρεμαστιώτη, αλλά και ο πατέρας της, Λευτέρης Μανωλακέλλης. Αυτό που διακυβεύονταν σήμερα Τετάρτη, στην έφεση που είχε ασκήσει ο κατηγορούμενος, καταδικασμένος σε ισόβια ποινή κάθειρξης σε πρώτο βαθμό, είναι αν βρισκόταν όπως ισχυριζόταν σε εν βρασμώ ψυχικής ορμής και όχι εν ψυχρώ όπως καταδικάστηκε πρωτόδικα. Αυτό επιχειρούσε ο δικηγόρος του από την πρώτη μέρα και αν γινόταν αποδεκτό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (τρεις δικαστές και τέσσερις ένορκοι) θα μείωνε την ποινή του, μαζί με ελαφρυντικά, όπως το γεγονός ότι δουλεύει στη φυλακή επιδεικνύοντας καλή διαγωγή.

Δικαιωμένοι τόσο για την απόφαση όσο και για την εκδίκαση της υπόθεσης αισθάνονται και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, Δημήτρης Κουζινόγλου και Χρήστος Ντιβανίδης, που επίσης μίλησαν στο «Ν», μετά το πέρας της διαδικασίας.

Τι υποστήριξε ο σύζυγος της Ερατούς

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν είχε βλάψει ποτέ την Ερατώ μέχρι τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου 2019, όταν την πυροβόλησε εξ επαφής στην αριστερή πλευρά του προσώπου της με την κυνηγετική του καραμπίνα, ενόσω δίπλα κοιμόταν το δίχρονο κορίτσι τους.

Σάλος είχε προκληθεί τότε τόσο στη Λέσβο όσο και πανελλαδικά για τη γυναικοκτονία, όρος που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από γυναικείες, φεμινιστικές οργανώσεις και συγγενείς θυμάτων που ζητούν να αναγνωριστεί και νομικά, όπως ο αντιρατσιστικός νόμος. Και ο λόγος είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές το κίνητρο των δραστών είναι έμφυλο, με θύματα γυναίκες ή και θηλυκότητες.

Ενώ όμως η νομοθεσία δεν έχει προχωρήσει σε αυτό το σημείο, το ζήτημα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση απασχόλησε για δύο μέρες το δικαστήριο, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει ότι επρόκειτο για έγκλημα… πάθους, επειδή η εν διαστάσει σύζυγός του είχε συνάψει νέα σχέση και εισέβαλε παράνομα στο σπίτι της, παραβιάζοντας την οικιακή της ειρήνη.

Πλήθος ανθρώπων για τα δεδομένα της Μυτιλήνης παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία, ενώ απέναντι και έξω από τα δικαστήρια ηχούσε το σύνθημα: «Δεν είναι όλες εδώ, λείπει η Ερατώ». Μάλιστα, κατά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης σημειώθηκαν έντονες και ηχηρές απορίες από το κοινό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου, ώστε να εξέλθουν και να εισακουστεί ο συνήγορος.