Αγρότες: Συγκροτήθηκε η επιτροπή που θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Μητσοτάκη - Τα βασικά τους αιτήματα
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σίνδο
15μελής η επιτροπή των αγροτών που θα μιλήσει εκ του σύνεγγυς με τον πρωθυπουργό
Η επιτροπή των αγροτών που θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελείται από 15 συνολικά μέλη. Ειδικότερα 6 από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία μέχρι Βόλο, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελοπόννησο σύμφωνα με το thesstoday.gr.
Τα βασικά αιτήματά τους, είναι τα εξής:
1) Θεσμοθέτηση νόμου αγροτικού πετρελαίου
2) 7 λεπτά / κιλοβατώρα το αγροκτηνοτροφικό ρεύμα σταθερά
3) Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ
4) Αύξηση ποσών ευρωπαϊκών κονδυλίων στις αποζημιώσεις που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ deminimis
5) Έλεγχοι από την κυβέρνηση για ελληνοποιήσεις προϊόντων στα τελωνεία
6) Κατάργηση ΦΠΑ στα εφόδια και στις ζωοτροφές
7) Έργα υποδομής αντιπλημμυρική προστασία
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Thesstoday.gr, ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος, πρόεδρος του Πανσερραϊκού αγροτικού συλλόγου, εξήγησε πως κατά τη σημερινή σύσκεψη αναλύθηκαν τα θέματα και πως θα παρουσιαστούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως επεσήμαναν οι αγρότες διεκδικούν αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα στο κάδρο έβαλαν και τους κτηνοτρόφους με αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Οι ίδιοι εξήγησαν πως θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι από την κυβέρνηση σε ο,τι αφορά τις ελληνοποιήσεις προϊόντων στα τελωνεία να καλύπτεται το κόστος παραγωγής τους αλλά και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα.
"Συνεχίζουμε με συμβολικούς αποκλεισμούς, δεν θα πάμε σε κλιμάκωση από εδώ και πέρα - Είμαστε θετικοί στο διάλογο", λένε οι αγρότες
«Συνεχίζουμε σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Δεν θα πάμε σε κλιμάκωση από εδώ και πέρα θα δούμε τι απαντήσεις θα λάβουμε και από εκεί και πέρα θα μεταφέρουμε στους συναδέλφους μας αυτά που θα προκύψουν για αν αποφασίσουνε τη συνέχεια. Υπάρχουν αιτήματα που δεν χρειάζονται τόσο χρήμα αλλά κάποιο νοικοκύρεμα. Ζητάμε θεσμικό πετρέλαιο από εκεί ξεκινάνε και ζητάμε διαβούλευση για να βρούμε τους τρόπους και τη φόρμουλα» δήλωσε ο κ. Διαμαντόπουλος.*Διαβάστε ακόμα: Αλειφτήρας (εκπρ. Τύπου Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) στα Παραπολιτικά 90,1: Θέτουμε κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και τη μείωση στην τιμή της kWh στα 7 λεπτά
Το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το εξής, σύμφωνα με τους παραγωγούς: Και εμείς είμαστε θετικοί στον διάλογο γιατί προσπαθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Η συνάντηση να γίνει σε καλό κλίμα».
Ο Γιάννης Παναγής εκπροσωπώντας το μπλόκο του Στρυμωνικού κατέστησε σαφές μετά τη σύσκεψη πως «θα έχουμε για πρώτη φορά ομονοωντας σε ένα ενωτικό ξεκίνημα με διαφορετική απαρχή για όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν διχασμένοι αγρότες ούτε όμως και διχασμένη κοινωνία».
«Ο πρωθυπουργός απέναντι του έχει τους καλύτερους συμβούλους και οικονομολόγους γιατί ενδιαφερόμαστε για 10 εκατ. καταναλωτές. Ας δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα που ταλανίζουν και χρήζουν άμεσων λύσεων» είπε καταλήγοντας ο κ. Παναγής.
Στο μπλόκο της Βοιωτίας ο Αυγενάκης
Στο μπλόκο της Λιβαδειάς, στο Κάστρο Βοιωτίας βρέθηκε νωρίτερα την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης και συνομίλησε με τους αγρότες της περιοχής και με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων.
Διαβάστε ακόμα: Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Νίκης - Χωρίς διελεύσεις μέχρι τις 4 το μεσημέρι
Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό και εποικοδομητικό κλίμα στη διασταύρωση του δρόμου προς Ορχομενό, όπου βρίσκεται το κέντρο του Συντονιστικού της Κωπαΐδας. Το ζήτημα που κυριάρχησε ήταν το πρόβλημα της μείωσης του κόστους παραγωγής που έχει αυξηθεί λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, ώστε η πράσινη μετάβαση να είναι πιο ομαλή.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης πρωτογενής τομέας και περιβαλλοντική πολιτική μπορούν να συμβαδίσουν και δεν είναι ανταγωνιστές, αλλά θα πρέπει η ΕΕ, με τις αποφάσεις της να φροντίσει ώστε η σχέση τους να είναι πιο αρμονική και όχι ανταγωνιστική. Σε ό,τι αφορά στα τοπικά ζητήματα, ο επικεφαλής του τοπικού Συντονιστικού Δημήτρης Παραμπάτης ζήτησε να ανοίξει και πάλι το σύστημα υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ για τον Daniel και να γίνουν δεκτές οι εκπρόθεσμες δηλώσεις, ενώ έθεσε και ζητήματα που αφορούν το αρδευτικό της Κωπαΐδας.
Μείζον ζήτημα για τους αγρότες της περιοχής και τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι να δοθεί προτεραιότητα για ένταξη στο δίκτυο των αγρο - φωτοβολταΙκών, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους παραγωγούς το πρόγραμμα «Απόλλων» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης δεσμεύθηκε να συζητήσει τα αιτήματά τους, ακόμα κι εκείνα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους για εκτενέστερη συζήτηση για τα προβλήματα που έθεσαν καλώντας τους, παράλληλα, να διατυπώσουν και προτάσεις για την επίλυσή τους. Στη συνάντηση ήταν παρών ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος ο αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Ντασιώτης, οι Δήμαρχοι Αλιάρτου – Θεσπιέων, Γιώργος Αραπίτσας και Ορχομενού, Γιώργος Τζαβάρας και ο αντιδήμαρχος, Θήβας Παναγιώτης Τσαραμπάρης.
Αυγενάκης: O διάλογος είναι το καλύτερο συστατικό της επιτυχίας
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «O διάλογος είναι το καλύτερο συστατικό της επιτυχίας και θεωρώ ότι μέσα από τη συζήτηση πάντοτε λύνονται προβλήματα.
΄Ετσι, λοιπόν, βρέθηκα σήμερα στο μπλόκο του Κάστρου, μίλησα με αρκετούς αγρότες, εκπροσώπους συντονιστικών Οργάνων, συνεταιρισμών, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, και είπαμε πολλά. Ζητήματα κεντρικά, ζητήματα και κεντρικά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας μετά τη συνάντηση του κεντρικού Συντονιστικού με τον πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Μένει να οριστούν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου. Στο μεσοδιάστημα όμως εμείς δώσαμε ραντεβού με αντιπροσωπεία των εδώ αγροτών , διότι έχουμε και άλλα ζητήματα , άρα αμέσως μετά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Ο αγώνας για τον πρωτογενή τομέα είναι διαρκής και είναι σε επίπεδο τοπικό, υπερτοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό ,γι αυτό τον λόγο θα συνεχίζουμε την προσπάθεια που ήδη ενημέρωσα για πάρα πολλά ζητήματα και που κάνουμε ως χώρα μέσα από τη συμμαχία των 9 χωρών του Νότου για θέματα της αλλαγής της ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει, είναι επιβεβλημένο να αλλάξει , είναι ανάγκη να βελτιωθεί αφενός και αφετέρου αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην Κοινότητα, στο μηχανισμό της Κοινότητας , λόγω της κλιματικής κρίσης που εμείς αντιμετωπίζουμε. Δεν συζητούμε για κλιματική αλλαγή, συζητούμε για κλιματική κρίση. Πλέον οι χώρες εδώ της Ν. Ευρώπης ,χώρες μεσογειακές. Ελπίζω πως όλα θα πάνε καλύτερα. Είμαι αισιόδοξος. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν, τιμούν την αποστολή τους, την επιλογή τους να ασχοληθούν με τη γη. Είδα πολλά νέα παιδιά και αυτό είναι το ευχάριστο ότι πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γη. Η κυβέρνηση αυτή βρίσκεται στο πλευρό τους, ο πρωθυπουργός αφουγκράζεται και κυρίως δίνει λύσεις με αξιοπιστία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα. Τους ευχαριστώ γιατί πράγματι είχαμε έναν πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό διάλογο».