Χίος: Ομηρεία σε τάνκερ και επέμβαση του Λιμενικού - Διαχείριση της κρίσης από τον Γιάννη Παππά
Βίντεο ντοκουμέντο από τη νηοψία
Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου τους κράτησε στις καμπίνες τους και τους απαγόρευσε την έξοδο από το πλοίο
Μία υπόθεση αρπαγής και ομηρείας σε τάνκερ εκτυλίχθηκε ανοιχτά της Χίου. Η υπόθεση είχε αίσιο τέλος μετά την επέμβαση του Λιμενικού στο πλοίο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την κρίση διαχειρίστηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς και ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα.
Το δεξαμενόπλοιο που εντοπίστηκε στα νότια της Χίου και είχε αποπλεύσει με προορισμό τη Σμύρνη, οδηγήθηκε από το Λιμενικό Σώμα στο αγκυροβόλιο, επρόκειτο να αγοραστεί από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στην τουρκική πόλη αλλά κρατήθηκε από τις αρχές για οφειλές.
Ωστόσο, ο πλοίαρχος του πλοίου ναυτολόγησε χωρίς τη συγκατάθεσή τους τρεις επιθεωρητές και με τη δικαιολογία ότι θα μεταβεί σε γειτονικό αγκυροβόλιο, σάλπαρε για την Αίγυπτο και εντοπίστηκε από τους λιμενικούς στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή της Χίου.
Σύμφωνα με το Λιμενικό σώμα, για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή ενώ ο πλοίαρχος του πλοίου κατηγορείται για αρπαγή (άρθρο 322 του ποινικού κώδικα). Την υπόθεση της προανάκρισης έχει αναλάβει το κεντρικό λιμεναρχείο της Χίου.
Σε βίντεο ντοκουμέντο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το Λιμενικό Σώμα διακρίνονται στελέχη των ειδικών αποστολών με βαρύ οπλισμό να προσεγγίζουν το δεξαμενόπλοιο με σημαία Παλάου και να κάνουν έλεγχο στα αμπάρια, στο κατάστρωμα και το εσωτερικό του πλοίου.
Στο βίντεο καταγράφεται καρέ καρέ η νηοψία στο πλοίο, η οποία έγινε κατόπιν καταγγελίας στην λιμενική αρχή για απαγωγή από έναν ημεδαπό μηχανικό και 2 αλλοδαπούς με καταγωγή από τις Φιλιππίνες που είχαν μεταβεί για έλεγχο στο πλοίο και κρατήθηκαν.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
«Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χίου, για καταγγελία απαγωγής ημεδαπού επιβαίνοντα σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Παλάου. Το Δ/Ξ βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή 3,7 ν.μ. δυτικά της Χίου, προερχόμενο από την Τουρκία με προορισμό την Αίγυπτο, με συνολικά δεκαπέντε επιβαίνοντες.
Αμέσως στην περιοχή μετέβη περιπολικό πλοίο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο γνωστοποίησε στο δεξαμενόπλοιο να αλλάξει πορεία με κατεύθυνση το αγκυροβόλιο της Χίου, έπειτα από εντολή της Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου. Με τον κατάπλου του Δ/Ξ πλοίου στο αγκυροβόλιο, επιβιβάστηκαν σε αυτό στελέχη του γραφείου ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Χίου για τη διενέργεια νηοψίας, με αρνητικά αποτελέσματα, ενώ δύο ακόμα αλλοδαποί επιβαίνοντες δήλωσαν την αρπαγή τους.
Στη συνέχεια, τα τρία άτομα που δήλωσαν την αρπαγή τους, ο Πλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός του πλοίου καθώς και τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επιβιβάστηκαν σε Ε/Γ-Λάντζα και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου.