Στην έκδοση μια πρωτοποριακής απόφασης προχώρησε πριν από λίγες μέρες το Πρωτοδικείο Βόλου σχετικά με την υπόθεση αυτοκτονίας ασθενούς στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η οικογένεια του θανόντος θα λάβει αποζημίωση συνολικά 100.000 ευρώ.

*Διαβάστε εδώ: Πέλλα: Συγκλονίζει το γράμμα μαθήτριας μία ημέρα μετά την αυτοκτονία 17χρονης

Η αυτοκτονία στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το 2017, είχε «παγώσει» τους αυτόπτες μάρτυρες, με τους γονείς του νεαρού να κάνουν από την πρώτη στιγμή λόγο για τραγικά λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, αν και ο γιος τους είχε κάνει νωρίτερα απόπειρα αυτοκτονίας, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Τον έβαλαν σε θάλαμο χωρίς επιτήρηση και κάποια στιγμή συνέβη αυτό που φοβούνταν και είχαν προειδοποιήσει. «Βούτηξε» στο κενό και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Πριν από αυτό, ο ασθενής επιχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του καταναλώνοντας χάπια και στη συνέχεια πέφτοντας από έναν λόφο.

Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, δηλώθηκαν ευθύς εξαρχής οι αυτοκτονικές του τάσεις.

Ωστόσο, μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, οδηγήθηκε σε θάλαμο στον 7ο όροφο, χωρίς την παραμικρή επιτήρηση.

Την επομένη, ο άνδρας δήλωσε σε φίλο του που τον επισκέφθηκε πως θα επιχειρήσει εκ νέου να θέσει τέλος στη ζωή του μέσα στο νοσοκομείο, κάτι το οποίο τελικά έκανε μετά από λίγο, ανοίγοντας το παράθυρο και πηδώντας στο κενό, με τον θάνατό του να είναι ακαριαίος.


Δικηγόρος οικογένειας αυτόχειρα: Ο αγώνας συνεχίζεται

«Η ευθύνη των οργάνων του νοσοκομείου ήταν τεράστια. Πώς είναι δυνατόν να τοποθετείς έναν άνθρωπο που ήδη επιχείρησε να αυτοκτονήσει στον 7ο όροφο χωρίς επιτήρηση; Όταν μάλιστα υπήρξε και ενημέρωση στη νοσηλεύτρια για τη δήλωση στον φίλο του την προηγούμενη μέρα πως θα θέσει τέλος στη ζωή του; Μιλάμε για άγριες καταστάσεις. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου δικαίωσε τους γονείς και τους επιδίκασε με αποζημίωση 50.000 στον κάθε γονέα», επισήμανε σε δηλώσεις του στο thesstoday.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Διαλυνάς.

Σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά, είχε προηγηθεί αναφορά στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ενώ είχε διαταχθεί και ΕΔΕ στο νοσοκομείο.

Η μήνυση που κατατέθηκε μπήκε στο αρχείο και μάλιστα επικυρώθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.

«Πρόκειται για μια μεγάλη αντίφαση. Έρχεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποδίδοντας ευθύνες στους αρμόδιους, που είναι και το αυτονόητο. Η ποινική Δικαιοσύνη και οι διοικητικές Αρχές αποφάνθηκαν πως δεν είχε κανένας ευθύνη, θέτοντας την υπόθεση αρχικά στο αρχείο. Η υπόθεση στο αρχείο και μια ΕΔΕ που κατέληξε, όπως οι περισσότερες, σε απαλλακτική κρίση για τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου. Τώρα τι έχουν να πουν; Ποιος θα κρίνει τους κρίνοντες;», διερωτήθηκε ο δικηγόρος.

Οι γονείς του θανόντος μεταφέρουν πως αυτή η εξέλιξη είναι μια πρώτη δικαίωση, καθιστούν σαφές παράλληλα όμως πως θα φτάσουν μέχρι το τέλος αυτού του δρόμου.

«Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι επόμενες ενέργειες σχετίζονται με τις απαντήσεις που αναζητούμε για το πώς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, όπως ακόμα και για ποιον λόγο η ΕΔΕ κατέληξε σε απαλλακτικό πόρισμα. Υπάρχει αμέλεια, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έκθεση με αποτέλεσμα τον θάνατο και οι αρμόδιοι να οδηγηθούν ενώπιον του ΜΟΔ», επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Διαλυνάς.