Μια περιουσία στοιχίζουν οι ΟΠΚΕ στην Αττική: Χιλιάδες εξαφανισµένοι από τις οργανικές θέσεις τους
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Το κόστος των ΟΠΚΕ επιβαρύνουν τα εκτός έδρας, φαγητό, διαµονή και έξοδα µετακίνησης
Χιλιάδες εξαφανισµένους αστυνοµικούς από τις οργανικές θέσεις τους αναζητούν ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ∆ηµήτρης Μάλλιος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, βλέποντας πως τα κενά αστυνόµευσης στην πρωτεύουσα είναι τεράστια. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου κατοικεί κάτι παραπάνω από το 50% του πληθυσµού της χώρας, στα... χαρτιά υπηρετούν 25.000 αστυνοµικοί σε σύνολο περίπου 60.000. Κι όµως, η τύχη πολλών από αυτούς τους αστυνοµικούς αγνοείται, µε αποτέλεσµα η πραγµατική δύναµη που στελεχώνει τις υπηρεσίες της Αττικής να είναι κατώτερη των περιστάσεων και των πραγµατικών οργανικών θέσεων.
ΟΠΚΕ: Οι αποσπάσεις
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόµενο να γίνονται αποσπάσεις αστυνοµικών των ΟΠΚΕ από την περιφέρεια στην Αττική, προκειµένου να εξυπηρετούν για κάποιους µήνες τις ανάγκες που προκύπτουν. Ετσι και τώρα, 260 στελέχη των ΟΠΚΕ, από διάφορες περιοχές της χώρας, κατέφθασαν στην Αθήνα µε την τελευταία διαταγή του Αρχηγείου. Οι συγκεκριµένοι αστυνοµικοί θα τοποθετηθούν σε 26 µονάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες θα περιπολούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε µια προσπάθεια να υπάρξει εµφανής αστυνόµευση σε επικίνδυνες περιοχές. Πρόκειται για τρίµηνες αποσπάσεις, ενώ στην Αττική έχουν παραµείνει από παλιότερη διαταγή 70 συνάδελφοί τους, επίσης των ΟΠΚΕ. Μόνο που µηνιαίως οι παραπάνω 330 άνθρωποι κοστίζουν στο Ελληνικό ∆ηµόσιο σχεδόν ένα εκατοµµύριο ευρώ: εκτός έδρας, φαγητό, διαµονή και τα υπόλοιπα έξοδα µετακίνησης. Κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους υπόλοιπους µάχιµους αστυνοµικούς, αφού αυτό που ζητούν είναι επιτέλους να εντοπιστούν όλοι όσοι ανήκουν στην Αττική, αλλά για λόγους που ελάχιστοι γνωρίζουν, δεν βρίσκονται στις υπηρεσίες τους. Εάν όλοι οι αστυνοµικοί υπηρετούσαν στα πόστα τους, τότε τα προβλήµατα θα ήταν ενδεχοµένως ελάχιστα και σίγουρα δεν θα χρειαζόταν να υπάρχουν τόσο δαπανηρές µετακινήσεις προσωπικού και τα χρήµατα αυτά θα µπορούσαν να διατεθούν για άλλες υλικοτεχνικές ανάγκες των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.
Ελλείψεις
Η λειτουργία της Υπηρεσίας Επισήµων πρέπει να αλλάξει ριζικά, τονίζουν οι συνδικαλιστές αστυνοµικοί, ζητώντας να υπάρξει συγκεκριµένη οµάδα αστυνοµικών που θα ανήκει στη εν λόγω υπηρεσία. Ζητούν δηλαδή να µην υπάρχουν µετακινήσεις στελεχών για βουλευτές, επιχειρηµατίες, γενικότερα στόχους ενεργειών, καθώς οι αστυνοµικοί αυτοί, που ανήκουν π.χ. στην Τροχαία, στα χαρτιά φαίνεται ότι ανήκουν στο προσωπικό της, όµως είναι αποσπασµένοι στην Υπηρεσία Επισήµων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό της Τροχαίας µειώνεται, ενώ δεν µπορεί να ζητήσει µετακίνηση προσωπικού, αφού στα χαρτιά φαίνεται πως είναι πλήρης. Αυτό το άδικο σύστηµα ζητούν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι συνδικαλιστές επιτέλους να σταµατήσει.
Υπηρεσίες πρώτης γραµµής, εξαιτίας της παραπάνω παθογένειας, ψάχνουν για προσωπικό παλεύοντας να βγάλουν βάρδιες για την ασφάλεια των πολιτών. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές δεν παραλείπουν να επισηµάνουν πως τις τελευταίες εβδοµάδες καταβάλλεται µια τεράστια προσπάθεια επιστροφής στην Αµεση ∆ράση και τη ∆Ι.ΑΣ. των αστυνοµικών που είχαν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες, είτε της περιφέρειας είτε στους Επίσηµους. Επίσης, το προσωπικό της ∆ιεύθυνσης Τροχαίας έχει τετραπλασιαστεί, γεγονός που επιτρέπει πλέον την πραγµατοποίηση σε καθηµερινή βάση σηµείων ελέγχου οχηµάτων, ακόµη και νυχτερινών συνεργείων ελέγχου ταχύτητας, αλκοτέστ και ελέγχου νοµιµότητας. Αυτή την περίοδο και µετά τις επιστροφές δεκάδων αστυνοµικών η πληρότητα της ΓΑ∆Α, στην οποία ανήκουν -πέρα από την Ασφάλεια- η Αµεση ∆ράση, οι ΟΠΚΕ κ.λπ., φτάνει το 65%. Συνεπώς, λείπει ένας ικανός αριθµός αστυνοµικών από τη µεγαλύτερη Αστυνοµική ∆ιεύθυνση της χώρας. Οι µάχιµοι αστυνοµικοί ζητούν να υπάρξουν τροποποιήσεις στη διαδικασία απόσπασης, ούτως ώστε οι υπηρεσίες να µη χάνουν µεγάλο µέρος του προσωπικού τους και εάν συµβεί αυτό, να µπορούν να το αναπληρώνουν ανά πάσα στιγµή.
Πιέσεις για επιστροφή
Η νέα ηγεσία του υπουργείου και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως ασπάζονται τις απόψεις πως χρειάζονται αλλαγές στη διαδικασία αποσπάσεων και ήδη βρίσκονται σε διερευνητικές επαφές για τον τρόπο µε τον οποίο µπορεί να λειτουργήσει η Υπηρεσία Επισήµων. Επίσης, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει πιέσει προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις, ειδικά αυτοί που υπηρετούν στη ΓΑ∆Α. Η αύξηση της παραβατικότητας ανηλίκων και το αποκαλούµενο µικροέγκληµα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κάτι που έχει καταλάβει η ηγεσία του υπουργείου. Η επιστροφή των αστυνοµικών είναι ένα µέρος των δράσεων, ενώ σύντοµα, για την τιθάσευση της παραβατικότητας των νέων, αναµένεται να ξεκινήσουν περιπολίες σε συγκεκριµένα σηµεία του Λεκανοπεδίου νέοι αστυνοµικοί που βγαίνουν από τις σχολές. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες αστυνοµικούς, που ναι µεν θα περιπολούν ένστολες, ωστόσο δεν θα φέρουν όπλο µαζί τους. Οι περιπολίες θα γίνονται στις πλατείες και άλλους δρόµους της Αττικής, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσµατα συµπλοκών ανάµεσα σε ανήλικους και τα σηµεία αυτά έχουν ήδη χαρτογραφηθεί. Σε µικρή απόσταση, όµως, θα βρίσκονται αστυνοµικοί της Α σφάλειας, ένοπλοι φυσικά, οι οποίοι θα επεµβαίνουν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής