Τρίκαλα Κορινθίας: Τι συμβαίνει με την κοινότητα παλαιοχριστιανών που ζεί σε λαγούμια - “Είμαστε μια θρησκευτική μειονότητα”
Ποιοι είναι
Αίσθηση προκάλεσε η είδηση για την πολύτεκνη οικογένεια που ζει σε λαγούμι στην Ορεινή Κορινθία, μακριά από τον πολιτισμό
Ζουν λίγα μέτρα μακριά μας. Επέλεξαν να χωθούν σε λαγούμια, στα Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας, αρνούμενοι την παραμικρή βοήθεια από την τεχνολογία και τον πολιτισμό. Επικαλούνται τις αβρααμικές θρησκείες και αποτραβηγμένοι από τους υπόλοιπους, γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν μέσα σε σπηλιές, χωρίς κανείς να γνωρίζει το παραμικρό για την ύπαρξή τους. «Άνθρωποι των σπηλαίων» κατά τους ανθρώπους, που στη διάρκεια μιας αστυνομικής επιχείρησης τους ξετρύπωσαν κυριολεκτικά μέσα από τα πρωτόγονα χωμάτινα σπίτια τους. Οι «Άθλιοι» του Ουγκώ -κατά άλλους-, ενώ σε πολλούς θύμισαν τις περίφημες κοινότητες των συντηρητικών Άμις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Καναδά, που ζουν αποκομμένοι, ακολουθώντας αυστηρά τους δικούς τους νόμους.
Διαβάστε σχετικά: Κορινθία: Πώς ζει η πολύτεκνη οικογένεια των “Παλαιοχριστιανών” στο λαγούμι 30 μέτρων - Τα παιδιά δεν πάνε σχολείο και έχουν τόξα και βέλη (Εικόνες)
Αφορμή για την απίστευτη αποκάλυψη στάθηκε η καταγγελία στις αστυνομικές αρχές ενός κατοίκου από την περιοχή Ελληνοχωρίου Κορινθίας ότι άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό του. Κατά την έρευνά τους οι αστυνομικοί έφτασαν σε ένα λαγούμι μήκους τριάντα μέτρων στη θέση «Σάιτας» στο Μάννα, όπου έχει στοιβάξει τη ζωή της μια πολύτεκνη οικογένεια. Στη θέα των αστυνομικών αντιστάθηκαν σθεναρά, προσπάθησαν να διαφύγουν, ενώ η 22χρονη κόρη της οικογένειας φέρεται να χτύπησε με ένα ξύλο αστυνομικό που προσπάθησε να την προσεγγίσει, τραυματίζοντάς τον. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τόξα, βέλη και αυτοσχέδια όπλα, που, σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελούν τα εργαλεία τους. Μετά τη σύλληψή τους αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, ενώ τα δύο μικρότερα παιδιά απομακρύνθηκαν από κοντά τους και στάλθηκαν στη μεγαλύτερη κόρη του πατέρα, από προηγούμενο γάμο του, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν υπόνοιες αιμομιξίας. Στην προανάκριση ο πατέρας δεν ήταν ομιλητικός, λέγοντας πως ό,τι έχει να πει, θα το πει στον εισαγγελέα.
Ποιοι είναι
Την «πρωτόγονη» οικογένεια αποτελούν ο 45χρονος πατέρας Μανώλης Κ. από την Κρήτη, η επίσης Κρητικιά μητέρα Σεβαστή Κ., 39 ετών κι έγκυος στον τέταρτο μήνα, η 22χρονη κόρη τους Παρασκευή, καθώς και τα τρία μικρότερα παιδιά, ηλικίας δεκαπέντε, δεκατριών κι έξι ετών.
Όλοι τους ζούσαν σε σπίτι φτιαγμένο από λάσπη, κορμούς δέντρων και άχυρα, χωρίς την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή πόσιμου νερού, κοιμόντουσαν στο χώμα, ενώ το τριάντα μέτρων λαγούμι, που οδηγούσε σε ρεματιά και μέσα σε αυτό έχτιζαν ναό, το είχαν σκάψει οι ίδιοι.
Μόλις έγινε γνωστό το θέμα, κοντά τους έφτασαν και άλλοι «φίλοι» της κοινότητας, όπως αυτοαποκαλούνται, από την Άρτα, οι οποίοι, όπως είπαν, ζουν κατά τον ίδιο τρόπο, μακριά από τον πολιτισμό και την τεχνολογία.
Η γιαγιά των παιδιών
Η μητέρα της 39χρονης και γιαγιά των παιδιών μιλώντας στο Star είπε ότι εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει επικοινωνήσει με την κόρη της. Η ίδια ανέφερε ότι όσο ζούσαν κοντά της σε δήμο της Αττικής (ο γαμπρός της εργαζόταν στα απορριμματοφόρα) βοηθούσε την οικογένεια με όποιον τρόπο μπορούσε, ωστόσο, όπως είπε, ο γαμπρός της ήταν αγνώμων, δεν ήθελε να εργάζεται, προτιμούσε να μην πληρώνει τίποτα και ήθελε να πάρει μακριά την οικογένειά του, προκειμένου να μπορεί να χειραγωγεί τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους.
Άλλη, ωστόσο, ήταν η εκδοχή που παρουσίασε το ζευγάρι. Ο Μανώλης Κ., μιλώντας στον Alpha, έκανε λόγο για επιλογή της οικογένειας να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες, «δίπλα στη φύση, όπως οι πρόγονοί μας», απέφυγε να απαντήσει αν τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο και δήλωσε πως προστατεύονται από το κράτος, καθώς αποτελούν θρησκευτική μειονότητα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο ίδιος ήθελε να δημιουργήσει ολόκληρη κοινότητα στην περιοχή, ενώ ήδη κοντά τους ζουν περίπου ακόμη δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι πρόκειται για κοινόβιο μιας κοινότητας «Παλαιοχριστιανών», όπως αποκαλούνται, που αρνούνται την τεχνολογική πρόοδο.
«Η παράδοσή μας δεν επιτρέπει την ελληνική παιδεία»
«Ζούμε όπως οι Άμις ή οι Παλαιόπιστοι στη Ρωσία» είπε ο 45χρονος Μανώλης. «Είμαστε μια θρησκευτική μειονότητα. Θέλαμε να ζήσουμε στη φύση. Ήταν επιλογή μας. Δεν ενοχλούμε κάποιον. Τη γυναίκα μου τη λέω αδελφή Σεβαστιανή και το γιο μου αδελφό Νικόλαο. Είμαστε όλοι οι άνθρωποι αδέλφια. Όταν πήγαν να πειράξουν τον Χριστό, τους είπε: “Μη γελιέστε, στη μέλλουσα ζωή δεν θα υπάρχουν τέτοια πράγματα, συγγένειες, άντρας, γυναίκα, είμαστε όλοι αδέλφια”» πρόσθεσε, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν τέσσερις τέτοιες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Πάντως, η σύζυγός του επιβεβαίωσε ότι πράγματι τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν πλέον σχολείο και ότι κατασκευάζουν ναό μέσα στο αυτοσχέδιο τούνελ.
«Πού θα παντρευόμαστε, πού θα βαφτίζαμε τα παιδιά μας, πού θα θρησκευόμαστε; Εδώ βρίσκονται έξι-επτά παιδιά, παλαιότερα πήγαιναν σχολείο, τώρα όχι. Πέρα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, είναι και η δική μας παράδοση που δεν μας επιτρέπει να λάβουν την ελληνική παιδεία. Τα διαβάζουμε εμείς. Ζούμε τέσσερα χρόνια εδώ. Τα παιδιά μας πηγαίνουν στην εκκλησία, σε εκδηλώσεις, πάνε σε συγγενείς, σε φίλους, γνωριζόμαστε με τους χωριανούς, πάμε τις εκδρομές μας, έχουμε τα ζώα μας, δεν έχουμε λόγο να κρυβόμαστε. Τα όπλα είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας προίκας. Τα κάνουμε μόνοι μας με τα χέρια μας. Το τσεκούρι είναι για να κόβεις ξύλα. Τα μαχαίρια είναι του ψαρά, ούτε κόβουν καλά καλά» είπε η 39χρονη αναφερόμενη στα όπλα που εντόπισαν οι αστυνομικοί. Σημειώνεται ότι κατασχέθηκαν ένα αυτοσχέδιο τυφέκιο, ένα αεροβόλο όπλο, 102 κυνηγετικά φυσίγγια, 81 σφαίρες πολεμικού όπλου, επτά αυτοσχέδια τόξα, είκοσι βέλη, τέσσερα μαχαίρια και ένα τσεκούρι.
«Στην αρχαία Ελλάδα τα τόξα θεωρούνταν ντροπή, είχαν δόρατα οι αρχαίοι Έλληνες. Επί Ρωμανίας, επειδή είμαστε Ρωμιοί εμείς, που σημαίνει όχι Έλληνες, ήρθε το τόξο στο Βυζάντιο. Το τόξο λοιπόν το έχουμε και στο θυρεό μας, το οποίο μας διαφοροποιεί από τους Έλληνες» είπε ο 45χρονος χαρακτηριστικά.
* Δημοσιεύθηκε στην Ontime